Μετά το 3ο μνημόνιο ακολουθεί το 4ο που ψήφισε ο κ. Τσίπρας πριν λίγους μήνες - συνέντευξη στην εφημερίδα "Ειδήσεις"

|

720 501329 dfb31280f5 818a1c0c4e5972b7Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θεωρεί ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος υποστηρίζει ότι η οικονομία σέρνεται και πως το καλύτερο που μπορεί να πετύχει η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2018 είναι να κλείσει το τρίτο μνημόνιο για να ξεκινήσει το τέταρτο. Όπως τονίζει ο κ Χατζηδάκης είτε με πιστωτική γραμμή είτε χωρίς η οικονομία της Ελλάδας θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε αυστηρή επιτήρηση από τους δανειστές τα επόμενα χρόνια. 

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα

«ΕΙΔΗΣΕΙΣ»

1.      Στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η χώρα μπαίνει στην ανάπτυξη και ότι θα βγούμε από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018. Εκτιμάτε ότι αυτό είναι εφικτό με δεδομένο ότι η οικονομία δείχνει να ανακάμπτει και μια σειρά από σημαντικούς δείκτες δείχνει, μετά το κλείσιμο της Β αξιολόγησης, σημεία βελτίωσης;

Το καινούργιο μεγάλο ψέμα του κ. Τσίπρα είναι ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το καλύτερο που μπορεί να πετύχει η κυβέρνηση το καλοκαίρι του ’18 είναι να κλείσει το 3ο μνημόνιο για να ξεκινήσει το 4ο μνημόνιο.  Οι νέες μειώσεις σε συνταξιούχους και αφορολόγητο θα είναι εδώ! Το ΔΝΤ θα είναι εδώ!  Ο SSM με τον έλεγχο στις Τράπεζες για 35 χρόνια, όσο διαρκούν τα δάνεια, θα είναι εδώ! Το υπερ-ταμείο για 99 χρόνια θα είναι εδώ! Η λιτότητα διαρκείας που συμφώνησε και σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε με τον ερασιτεχνισμό και τον λαϊκισμό της η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου θα είναι εδώ. Και όλα αυτά θα την κυνηγούν κάθε μέρα.

2.  Ο επόμενος κάβος τον οποίο θα πρέπει να περάσει η χώρα, είναι αυτός της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να είναι εφικτή η συνέχεια της εξόδου στις αγορές που έγινε τον Ιούλιο. Πόσο εύκολο πιστεύετε θα είναι να κλείσει η αξιολόγηση έγκαιρα;

Εξαρτάται από το πότε θα εκτιμήσουν στο Μαξίμου ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να πανηγυρίσουν άλλη μία φορά ότι κατατρόπωσαν τους δανειστές. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έχει θριαμβεύσει και ότι οι δανειστές θα υποστούν ακόμα μια δεινή ήττα από την «λεβέντικη» και «ηρωική» κυβέρνησή μας.

3.    Πιστεύετε, πως θα υπάρξει μια ομαλή πορεία εκδόσεων που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να βγει κανονικά στις αγορές το καλοκαίρι του 2018, ή θεωρείτε πιθανότερο, να χρειαστεί μια πιστωτική γραμμή;

Είμαι σίγουρος ότι είτε με πιστωτική γραμμή είτε χωρίς  η οικονομία μας θα εξακολουθήσει να βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση και μετά το καλοκαίρι του ’18.

Τα έχει ήδη συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας. Το 4ο μνημόνιο είναι αρκετά αιχμηρό για να κρυφτεί πίσω από επικοινωνιακά τρικ.

4.  Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να πιστεύει, πως αν η οικονομία ανακάμψει και η χώρα βγει κανονικά στις αγορές το 2018, δημιουργούνται προϋποθέσεις αλλαγής και του πολιτικού κλίματος. Σας ανησυχεί αυτό το ενδεχόμενο;

Με την  πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οικονομία -ακόμα και αν βελτιωθούν κάποια μεγέθη- θα συνεχίζει να σέρνεται. Θα χρειαστεί πολιτική αλλαγή και ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής για να κάνουμε το ποιοτικό άλμα. Να περάσουμε από την τραυματισμένη Ελλάδα και την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών.

Αυτό με ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται. Οι άνθρωποι ακόμα και σήμερα όχι μόνο δεν ενθαρρύνουν αλλά υπονομεύουν τις επενδύσεις και τις νέες δουλειές.

Όλοι οι Έλληνες έχουν υποστεί μια πολύ κραυγαλέα παραπλάνηση από τον κ. Τσίπρα, ενώ ταυτόχρονα βιώνουν στο πετσί τους την οπισθοδρόμηση με τους φόρους, τα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που αυξάνονται, το ΕΚΑΣ που περικόπτεται και τις νέες μειώσεις συντάξεων που ακολουθούν. 

Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα ηττηθούν ό,τι και αν κάνουν στη συνέχεια.

Τουλάχιστον από όλη αυτή την περιπέτεια ας βγει κάτι θετικό: να ξεμπερδέψουμε οριστικά με τον λαϊκισμό και να αντιληφθούμε τη σημασία του να είναι κανείς σοβαρός!!

5.    Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι θα πρέπει να στραφούμε στο μέλλον. Τι θα ακούσουμε για το μέλλον από τη ΝΔ στη ΔΕΘ κ. Χατζηδάκη;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει τις θέσεις της ΝΔ για την οικονομία με βάση το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Θα περιγράψει το δικό μας μείγμα οικονομικής πολιτικής που στηρίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, επενδύσεις και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ανάπτυξης.  Πως, δηλαδή, θα διαμορφώσουμε ένα φιλικό κλίμα για την επιχειρηματικότητα με στόχο να προσελκύσουμε μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες δουλειές και θα φέρουν μεροκάματο στο σπίτι. Νέα Δημοκρατία - νέες δουλειές!

Χωρίς υπερβολές, χωρίς δημαγωγία. Διδαγμένοι από τα λάθη μας και τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ. Με οδηγό τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

6.    Θα επιμείνετε στις προτάσεις για μείωση της φορολογίας, που είχατε παρουσιάσει πριν από ένα χρόνο;. Θα υπάρξει κάποια εξειδίκευση, π.χ. στο θέμα της περικοπής των δαπανών, όπου η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι θα κλείσετε νοσοκομεία και σχολεία;

Το πράγμα έχει παραγίνει με την  υπερφορολόγηση. Το 2016 η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στην αύξηση της φορολογίας ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την οικονομία και αν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική οι μηχανές της οικονομία δεν θα μπορέσουν να πάρουν μπροστά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρυσι ήταν πολύ συγκεκριμένος. Προσδιόρισε τους φόρους που μπορεί να μειωθούν, προσδιόρισε και ποιες κρατικές δαπάνες μπορούν να μειωθούν ισόποσα, έτσι ώστε να μην αυξηθούν τα ελλείμματα. Αν ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της ΝΔ θα δείτε όλες τις λεπτομέρειες.

Ανοίγοντας τη συζήτηση για τον κομμουνισμό και το ναζισμό, με αφορμή την άρνηση Κοντονή να παραστεί σε συνέδριο στην Εσθονία, η κυβέρνηση κατάφερε πάλι να βάλει την ατζέντα. Εσείς γιατί μπήκατε σε αυτή τη συζήτηση; Και γιατί η ΝΔ δεν φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να βάλει ατζέντα;

Η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος ήταν σαφής και ζυγισμένη. Ουσιαστικά είπαμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που δεν έχουν ευαισθησία να κόβουν μισθούς και συντάξεις και να περνούν τα μνημόνια δυο-δυο, αποφάσισαν να δείξουν ευαισθησία για την κάλυψη των εγκλημάτων του Σταλινισμού.

Από εκεί και πέρα, όμως, βασική προτεραιότητα για όλους είναι η οικονομική πραγματικότητα. Και από αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ξεφύγει ότι και να κάνει. Είναι πάντα εδώ και τον εκδικείται.

Στη ΝΔ είναι προτεραιότητα μας η οικονομία, η καθημερινότητα και το μέλλον. Έχουμε τη ματιά μας στο μέλλον.

8.    Επιμένετε στο αίτημα για πρόωρες εκλογές; Βλέπετε εκλογές σύντομα;

Επιμένουμε στο αίτημα για πολιτική αλλαγή διότι πιστεύουμε ότι η παραμονή αυτής της κυβέρνησης ζημιώνει τη χώρα.

Η κυβέρνηση, βέβαια, κάνει κάθε προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία, ωστόσο όσο η οικονομία σέρνεται οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν ανοικτές.

9.   Πρόσφατα, ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι φιλελεύθερος όπως εσείς. Πόσο ιδεολογικά συγγενή τον αισθάνεστε;

Με τον Άδωνι είμαστε στο ίδιο κόμμα και μας δεσμεύουν οι ιδεολογικές αρχές και οι θέσεις της ΝΔ.

Ασφαλώς έχουμε διαφορετικό ταμπεραμέντο ωστόσο μπορούμε να συνθέτουμε και να συνεργαζόμαστε. Αυτό συνέβη και στην κυβέρνηση Σαμαρά, αυτό γίνεται και τώρα.

Η ΝΔ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα. Αυτό που μας ενώνει είναι να γίνει η πατρίδα μας μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.