Ο Τσίπρας ψάχνει άλλοθι για το 4ο μνημόνιο - συνέντευξη στην εφημερίδα "Βραδυνή της Κυριακής"

    Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

720 501329 dfb31280f5 818a1c0c4e5972b7«Δεν κλείνει η αξιολόγηση,  αλλά εγκαινιάζεται το 4ο Μνημόνιο. Ένα νέο βαρύ μνημόνιο με μέτρα  3,6 δις ευρώ που θα πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι», αναφέρει στη συνέντευξη του στη ΒτΚ ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Β’ Αθηνών Kωστής Χατζηδάκης και εξηγεί τι θα έκανε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν θα στηριζόταν ο κ.Μητσοτάκης στην υπερφορολόγηση.  Επίσης , ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είχε ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα δυσφημούσε ο ίδιος». Και καταλήγει: «Αυτή είναι η διαφορά μας και έχει να κάνει με μια γραμμή σοβαρότητας, Ευρώπης και κοινής λογικής που δεν την έχει ο κ. Τσίπρας».

 

 

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα

«Βραδυνή της Κυριακής»

1.      Κύριε Χατζηδάκη να ξεκινήσουμε με ένα πολιτικό σχόλιο σας για τη συνέντευξη που έδωσε ο Πρωθυπουργός στον Αντ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου;

Η συνέντευξη αυτή πιστοποιεί την αποτυχία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε περισσότερο στους βουλευτές του και προσπάθησε να τους πείσει ότι «το πάλεψε» και ότι διαπραγματεύτηκε «σκληρά» και υποσχέθηκε για άλλη μία φορά έξοδο από τα μνημόνια. Επιχείρησε να τους δώσει άλλοθι, λοιπόν, για να ψηφίσουν το 4ο μνημόνιο. Τα νέα μέτρα 3,6 δις ευρώ με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων κ.ο.κ

Φαντάζομαι ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν και θα πεισθούν από τον κ. Τσίπρα. Αλλά στους Έλληνες πολίτες που την παρακολούθησαν μόνο θλίψη ή οργή μπορεί να προκάλεσε αυτή η συνέντευξη. Πάλι ψέματα, πάλι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, πάλι θεατρινισμοί και μεγάλα λόγια.

Αυτή η κυβέρνηση δυστυχώς ασχολείται περισσότερο με τα λόγια και τα επικοινωνιακά τρικ πάρα τη διακυβέρνηση. Είναι μια κυβέρνηση παγκόσμια πρωταθλήτρια στα ψέματα και το λαϊκισμό, αλλά βλαπτική για τα μέσα και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.   

2.      Ο κ. Τσίπρας  αναρωτήθηκε τι καλύτερο θα έκανε ο κ. Μητσοτάκης. Τι απαντάτε σ΄αυτό;

Η απάντηση είναι προφανής. Καταρχάς, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ξανάριχνε τη χώρα σε ύφεση γιατί δεν θα έκανε υπουργό Οικονομικό τον κ. Βαρουφάκη. Ήμασταν κοντά στην έξοδο από το μνημόνιο και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν ότι με την τροχιά που είχε πάρει η ελληνική οικονομία θα είχαμε από το ’15 ανάπτυξη 2,5%  και 3%.

Δεν θα στηριζόταν ο κ. Μητσοτάκης στην υπερφορολόγηση.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είχε ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα δυσφημούσε ο ίδιος. Διότι αυτό κάνει ο κ. Τσίπρας. Λέει ότι είναι αναγκασμένος να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα τα οποία είναι δήθεν νεοφιλελεύθερα κοκ.

Την  ώρα, λοιπόν, που εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας κάποια μέτρα και στη συνέχεια τα δυσφημεί, πώς θέλει να τον πιστέψουν οι αγορές και οι επενδυτές, για να έρθουν να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες δουλειές;

Αυτή είναι η διαφορά μας και έχει να κάνει με μια γραμμή σοβαρότητας, Ευρώπης  και κοινής λογικής που δεν την έχει ο κ. Τσίπρας ο οποίος, απλώς, καταδικάζει την Ελλάδα να είναι ένα κράτος 2ης κατηγορίας σ΄ένα θάλαμο υγειονομικής απομόνωσης μέσα στην Ε.Ε. 

3.      Το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το 2016 είναι μια επιτυχία της;

Ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε τα πρωτογενή πλεονάσματα και μίλαγε για δάκρυ και αίμα, όπως ο Τσαουσέσκου και ο Πινοσέτ – αυτά ήταν τα λόγια του. Τελικά όμως η κυβέρνησή του, ενώ είχε στόχο πρωτογενή πλεόνασμα 0,5% και λιγότερα μέτρα, πάτησε γκάζι στην υπερφορολόγηση και οδηγηθήκαμε σε οκταπλάσια  πρωτογενή πλεονάσματα. Και προσέξτε: πανηγύριζαν για το ότι έριξαν τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και θα έπαιρναν λιγότερα μέτρα. Πανηγυρίζουν και τώρα και τώρα που οδηγήθηκαν στο ακριβώς αντίθετο! Περισσότερα πλεονάσματα και περισσότερα μέτρα. Πάντα πανηγυρίζουν όμως. Ό,τι και να συμβεί!!

Βεβαίως, αυτό που κάνει πιο οδυνηρό αυτό το αποτέλεσμα είναι ότι αυτά τα πλεονάσματα επιτυγχάνονται ενώ η Ελλάδα παραμένει σε ύφεση, είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που ακόμα βρίσκεται σε ύφεση.

Η ΝΔ είναι υπέρ των πρωτογενών πλεονασμάτων. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, έχουμε ένα σωστό στόχο που επιτυγχάνεται με λάθος τρόπο. Δηλαδή χωρίς ανάπτυξη και πατώντας υπερβολικά το γκάζι.

Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι όλα αυτά είναι θυσίες χωρίς ελπίδα. Διότι την ώρα που επιτυγχάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα μας έρχονται στο κεφάλι τα πρόσθετα μέτρα για το αφορολόγητο και την περικοπή των συντάξεων. Δηλαδή, αντί η κυβέρνηση με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα να πείσει την Τρόικα για να μπει ένα φρένο στα μέτρα., συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Και όλα αυτά γίνονται από μια κυβέρνηση που θα μας απελευθέρωνε από το μνημόνιο!

4.      Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ετοιμάζει τους εφαρμοστικούς νόμους που θα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Εκτιμάτε ότι μέχρι τις 22 Μαίου θα έχει κλείσει η αξιολόγηση;

Κατά πως φαίνεται, μετά τη Μάλτα έχουμε μπει στην τελική ευθεία. Αν και στις λεπτομέρειες μιας διαπραγμάτευσης πάντα μπορούν να ανακύψουν θέματα.

Ωστόσο δεν κλείνει η β’ αξιολόγηση, αλλά εγκαινιάζεται το 4ο μνημόνιο. Ένα νέο βαρύ μνημόνιο με μέτρα 3,6 δις ευρώ που θα πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Και πέραν αυτών,  ο SSM θα παραμείνει 35 χρόνια στο τραπεζικό σύστημα και η Τρόικα θα παραμείνει 98 χρόνια μέσω του υπερταμείου.

Είναι ειρωνεία της Ιστορίας, αλλά ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται ότι θα έσκιζαν το μνημόνιο υπέγραψαν το 3ο και το 4ο μνημόνιο και διαιώνισαν την παρουσία των δανειστών!!

Αυτό είναι το τίμημα του λαϊκισμού, του ερασιτεχνισμού και της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν.

Τα νέα μέτρα δεν ήταν αυτονόητα, ούτε συμπεριλαμβάνονταν στο 3ο μνημόνιο.

Ήρθαν στην πορεία συνέχεια, διότι τα πράγματα ξέφυγαν και όταν έχεις μεγαλύτερα προβλήματα χρειάζεσαι, δυστυχώς, και βαρύτερη θεραπεία. Πληρώνουμε όλοι την πολιτική Τσίπρα-Καμμένου.

5.      Θα αντέξει , πιστεύετε, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει τα σκληρά μέτρα, που οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση;

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν και τη νέα συμφωνία. Από εκεί που δεν θα έπαιρναν ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα και κατήγγειλαν την προνομοθέτηση μέτρων ως αντισυνταγματική τώρα θα ψηφίσουν και την μείωση του αφορολόγητου και τη μείωση των συντάξεων και αρκετά άλλα διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα που υποτίθεται ότι ήταν κόκκινο πανί για τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Έχουν, βεβαίως, ως άλλοθι  τη ρητορική της κυβέρνησης ότι δήθεν «το πάλεψε» και έκανε «σκληρή». Επίσης, προσπαθούν να  χρησιμοποιήσουν ως φύλλο συκής τα αντίμετρα που θα λειτουργήσουν εάν και εφόσον υπάρχει υπεραπόδοση των μέτρων. Κακόγουστες παραστάσεις, δηλαδή!

Για άλλη μια φορά κοροϊδεύουν τον κόσμο, αλλά και τον εαυτό τους. Όμως οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι. Γι΄ αυτό και πιστεύω  ότι,  ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της όποιας ψηφοφορίας στη Βουλή, το πακέτο μέτρων που έρχεται θα ωθήσει και άλλο προς τα κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης θα απαξιωθούν ακόμα περισσότερο στα μάτια της κοινής γνώμης.

6.      Η Νέα Δημοκρατία αν γίνει κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευθεί τα μέτρα που θα συμφωνηθούν για το 2019- 2020;

Η συμφωνία αυτή αποτελεί βαριά κληρονομιά για την επόμενη κυβέρνηση.

Όλα αυτά τα μέτρα δεν ζητήθηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά, ούτε υπήρχαν στο 3ο μνημόνιο. Προέκυψαν στην πορεία ως αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβέρνησης. Είναι επομένως λογαριασμός Τσίπρα- Καμμένου.

Εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε μια γομολάστιχα με την οποία θα διαγράψουμε αυτόματα τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ Νο 2 για να πιστεύουμε ότι θα διαγράψουμε τα προβλήματα με ένα νόμο και ένα άρθρο.

Ωστόσο αυτές οι συμφωνίες και η οικονομική πολιτική μιας χώρας δεν έχουν γραφτεί πάνω σε πέτρες. Μια κυβέρνηση με τη δουλειά και την αξιοπιστία της μπορεί να κάνει μια συμφωνία καλύτερη. Ή αντίθετα με τα λάθη της μπορεί να την κάνει πολύ χειρότερη. Η σημερινή κυπριακή κυβέρνηση, για παράδειγμα, κατόρθωσε να βγει από το μνημόνιο μέσα σε μικρότερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο. Αντίθετα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ υπέγραψε το ’15 ένα μνημόνιο - με δική μας στήριξη για να μην καταστραφεί η χώρα - με θεωρητική έξοδο το '18 και τώρα, λόγω των σφαλμάτων και των ερασιτεχνισμών της κυβέρνησης, το μνημόνιο παρατείνεται. Για να μην μιλήσω για το SSM και το υπερταμείο.

Αυτό που λέμε, λοιπόν, ως ΝΔ είναι ότι θα έχουμε ένα δικό μας σχέδιο με το οποίο θα πετύχουμε να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία  και με αυτό τον τρόπο- όπως έγινε και στην Κύπρο – να απαλλαγούμε μια ώρα αρχύτερα από αυτές τις δεσμεύσεις.

Αυτό λέμε και μετράμε πολύ τα λόγια μας. 

7.      Το κόμμα σας ζητά εκλογές. Αν όμως ο κ. Τσίπρας  κλείσει την αξιολόγηση, ψηφίσει επώδυνα μέτρα, για ποιο λόγο να προσφύγει σε εκλογές;

Πιστεύει κανείς ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης θα λυθούν  ξαφνικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία; Με μια κυβέρνηση που έχει απέχθεια στην επιχειρηματικότητα και με τη χώρα να έχει φτάσει σε χαμηλό 20ετίας στις επενδύσεις;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν μπορεί να ανατάξει την ελληνική οικονομία και δεν προσφέρει καμία ελπίδα και προοπτική. Μας υποβάλλει σε θυσίες χωρίς ελπίδα..

Γι’ αυτό και υποστηρίζω ότι όσο η οικονομία σέρνεται οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν ανοιχτές. Νωρίτερα ή αργότερα η κυβέρνηση θα είναι καταδικασμένη να προχωρήσει σε εκλογές για να μην εξαερωθεί τελείως.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: :

Αλέξης Τσίπρας:  Μας έχωσε πιο βαθιά στα μνημόνια. Αποδεικνύεται ο πιο μνημονιακός πρωθυπουργός

Πανος Σκουρλέτης:  Υπέγραψε τη δωρεάν ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Από το 95% στο 50% της αγοράς, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα.

Δημήτρης Παπαδημητρίου:   Δεν μπορεί να βελτιώσει το κλίμα επιχειρηματικότητας και να προσελκύσει επενδύσεις.