Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

¨Η κυβέρνηση οδηγεί πάλι τη χώρα στο δρόμο της ύφεσης” – Τηλεοπτική συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στο ΣΚΑΙ

kx_bouzdoukou_3

“Η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα πάρει υφεσιακά μέτρα, όμως όλες οι προβλέψεις για την οικονομία έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω και η χώρα μπαίνει και πάλι στο δρόμο της ύφεσης. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ασκήσεις θάρρους και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Δεν είμαστε οπαδοί του δόγματος «σφάξε με πασά μου να αγιάσω», αλλά πρέπει να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός. Πρέπει σε ένα κλίμα εθνικής συνεννόησης και μακριά από τον λαϊκισμό να καταλήξουμε σε κάτι που θα είναι πατριωτικά σωστό. Ο πατριωτισμός δεν μετριέται με την ένταση της φωνής μετριέται με το αποτέλεσμα.

Τηλεοπτική συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στην εκπομπή “ΣΚΑΙ Τώρα”, στη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου

kx_bouzdoukou_3

Ο πρώην υπουργός, βουλευτής ΝΔ Β’ Αθήνας, Κωστής Χατζηδάκης έδωσε συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ «Τώρα με την Άννα Μπουσδούκου».

 

Τα σημαντικότερα σημεία της τοποθέτησής του είναι:

1. Η κυβέρνηση μου θυμίζει χρυσόψαρο μέσα στη γυάλα που σε κάθε στροφή του δείχνει έκπληκτο. Χθες έκανε «επίσημη διαρροή» από το Μαξίμου ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν σε ορισμένα θέματα αποκλίνουσες προσεγγίσεις. Τώρα το κατάλαβε; Ή τώρα κατάλαβε ότι οι δανειστές έχουν μια σκληρή θέση;

Πάντα υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Για παράδειγμα όταν διαπραγματευόμουν για τους πλειστηριασμούς υπήρχαν διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισίον. Στην πρότασή μου είχε πει όχι το ΔΝΤ και ναι οι άλλοι δύο. Έτσι έφερα στη Βουλή τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς χωρίς τη συμφωνία, αλλά με την ανοχή της Τρόικα. 

2. Την ίδια στιγμή που έβγαλε το non paper το Μαξίμου και έλεγε ότι ο συμβιβασμός καθίσταται δύσκολος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η συμφωνία είναι στον ορίζοντα. Άκουσα και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγαν τα ίδια.  Νομίζω ότι η κυβέρνηση, επειδή προέρχεται από δυο καταγγελτικά κόμματα, έχει δυσκολία να πάρει κάποιες δύσκολες αποφάσεις.  Έχει το «σύνδρομο του οδοντίατρου» δηλαδή πονάει το δόντι, φοβάσαι να πας στον οδοντίατρο το αφήνεις και στο τέλος, από το φόβο σου, σού χαλάει το δόντι. Όμως το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο της κυβέρνησης, θα είναι όλων μας. 

3. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα πάρει υφεσιακά μέτρα, όμως όλες οι προβλέψεις για την οικονομία έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω και η χώρα μπαίνει και πάλι στο δρόμο της ύφεσης. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ασκήσεις θάρρους και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Δεν είμαστε οπαδοί του δόγματος «σφάξε με πασά μου να αγιάσω», αλλά πρέπει να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός. Πρέπει σε ένα κλίμα εθνικής συνεννόησης και μακριά από τον λαϊκισμό να καταλήξουμε σε κάτι που θα είναι πατριωτικά σωστό. Ο πατριωτισμός δεν μετριέται με την ένταση της φωνής μετριέται με το αποτέλεσμα. 

4. Εγώ ζητάω από την κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτά που λέει, δηλαδή τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup. Είπε τότε ο κ. Βαρουφάκης κρατάμε 70% από το μνημόνιο και βάζουμε 30% δικά μας, μη τοξικά, μέτρα. Τα είπαν, πανηγύρισαν και στη συνέχεια κάθονται πάνω από το πρόβλημα και δεν κάνουν απολύτως τίποτα.

Μπορεί, προσωπικά,  να μην με εκφράζει σε κάποιο βαθμό αυτή η λίστα Βαρουφάκη, εκφράζει ωστόσο την κυβέρνηση και έχει πάρει την καταρχήν έγκριση ως πλαίσιο από το Εurogroup. Ας κάτσουν, λοιπόν, να τα εξειδικεύσουν και ας προχωρήσουν. Ας τα φέρουν στη Βουλή και εμείς δεν έχουμε τη φιλοδοξία να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 2. 

5. Το σημαντικό αυτή την ώρα είναι να κλείσει αυτή η ιστορία με τη διαπραγμάτευση. Η ΝΔ είμαι βέβαιος ότι θα έχει επιβοηθητική στάση δεν θα ζητήσει από την κυβέρνηση «τον ουρανό με τα άστρα». Δεσμευόμαστε από το παρελθόν μας και την πορεία μας.

Αυτή την ώρα έχουμε μια δήθεν ηρωική διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση μια «λεβέντικη» διαπραγμάτευση. Όμως το ζήτημα είναι να καταλήξουμε σε κάποιο αποτέλεσμα.  Όπως εξελίσσονται τα πράγματα κάθε μέρα που περνάει στεγνώνει το δημόσιο ταμείο, πιέζονται οι τράπεζες, πιέζεται η πραγματική οικονομία και υπάρχει εντονότατο πρόβλημα ρευστότητας. Αυτό  εκ των πραγμάτων λειτουργεί υπέρ των δανειστών και εναντίον μας.

 

6. Υπάρχουν δυο πιθανότητες να γίνει δημοψήφισμα: αν δεν έχουμε συμφωνία ή αν εάν έχουμε συμφωνία. Στην πρώτη περίπτωση ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος; Θα πει η κυβέρνηση «δεν αισθάνομαι καλά ψυχολογικά οι δανειστές δεν μου συμπεριφέρονται  σωστά, έχω δίκιο που δεν αισθάνομαι καλά ή όχι;» Δεν καταλαβαίνω ποιο ερώτημα θα τεθεί. Αν πάλι υπάρχει συμφωνία τι θα πει η κυβέρνηση; «Έχω αυτή τη συμφωνία η οποία δεν με πολυεκφράζει,  πείτε μας εσείς, Έλληνες, αν  σας εκφράζει». Και αν ο κόσμος πει ναι, μας εκφράζει, θα εφαρμόσει τη συμφωνία η κυβέρνηση που λέει ότι δεν την εκφράζει; Νομίζω ότι όλα αυτά δεν είναι εξυπηρετικά για το μέλλον της πατρίδας μας.
Δείτε απόσπασμα της τηλεοπιικής συνέντευξης του Κωστή Χατζηδάκη στην εκπομπή “ΣΚΑΙ Τώρα”, στη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου, εδώ.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο