Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

2024, η μοναδικότητα των στιγμών και των ευκαιριών- άρθρο στην ιστοσελίδα liberal.gr

Copy paste στα χρόνια δεν υπάρχει. Το 2024 όμως για την Ελλάδα έχει όλες τις πιθανότητες να είναι πολύ διαφορετικό, όχι μόνο από το 2023, αλλά ακόμα και από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η ανοδική πορεία της οικονομίας σε συνδυασμό με τον ανέφελο πολιτικό ορίζοντα είναι τα δυο στοιχεία που το διαφοροποιούν. Το 2023 η οικονομία ανέβηκε ψηλότερα. Αλλά μέχρι τα μέσα της χρονιάς υπήρχε αβεβαιότητα για την πολιτική σταθερότητα και την προοπτική της χώρας. Φέτος όμως οι αμφιβολίες αυτές δεν υπάρχουν πια. Και 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μία ιστορική ευκαιρία!

Με όλα αυτά δεν θέλω να υποτιμήσω τις διεθνείς προκλήσεις και τα προβλήματα της διεθνούς οικονομίας και πολιτικής: τους δύο πολέμους που είναι σε εξέλιξη, τον πληθωρισμό, την κλιματική κρίση, τις δυσκολίες της μετάβασης σε μία νέα εποχή. Αλλά δεν θα έπρεπε να υποτιμήσω παράλληλα και τη δυναμική που έχουμε ως χώρα, καθώς έχουμε αποδειχθεί ανθεκτικοί στις κρίσεις που προηγήθηκαν, εφαρμόζουμε ένα πετυχημένο μείγμα οικονομικής πολιτικής και έχει πλέον διαχυθεί παντού το μήνυμα, πως στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μία επανάσταση κοινής λογικής. Φτάνει να κρατήσουμε σταθερά το πόδι στο γκάζι!

Το σκηνικό στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει, επίσης, στοιχεία μοναδικότητας. Δεν είναι μόνο ο κατακερματισμός. Είναι και η έλλειψη αξιοπιστίας και προοπτικής. Αυτό είναι καλό επί της αρχής για την κυβέρνηση, ωστόσο θα μπορούσε να αποδειχθεί και αρνητικό αν οδηγήσει σε εφησυχασμό ή αλαζονεία. Η σεμνότητα και η σοβαρότητα στην πολιτική ποτέ δεν έβλαψαν. Και τώρα χρειάζονται όσο χρειάζονταν και προηγουμένως!

Η πολιτική είναι κούρσα αντοχής. Και η κούρσα για εμάς συνεχίζεται. Πολλά προβλήματα αντιμετωπίστηκαν την περασμένη τετραετία. Γι’αυτό άλλωστε μας ξαναψήφισε το 41% των Ελλήνων πολιτών δίνοντάς μας μάλιστα πρωτοφανή ποσοστά σε ορισμένα παραδοσιακά κάστρα της αριστεράς. Αλλά οι κυβερνήσεις βρίσκονται πάντοτε υπό συνεχή εποπτεία από τους λαούς. Και αυτό δεν πρέπει ούτε να στιγμή να υποτιμηθεί.

Στην οικονομία ανεβήκαμε το 2023 αρκετά σκαλιά: Φτάσαμε να έχουμε τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε ολόκληρη την ΕΕ. Αποκτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια. Η ανεργία πια έχει πέσει στα προ κρίσης επίπεδα. Ενώ -αυτό που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία εν τω μέσω πληθωριστικής κρίσης- βελτιώθηκαν παράλληλα και τα εισοδήματα: Ο μέσος μισθός, για παράδειγμα, έχει ανέβει κατά 20% από το 2019. Και σε επιστέγασμα όλων αυτών ήρθε πρόσφατα η ανάδειξη της χώρας μας ως χώρα της χρονιάς από τον Economist για το 2023!

Όμως, η δραματική κρίση της περασμένης δεκαετίας μείωσε κατά πρωτοφανή τρόπο τα εισοδήματα. Η πραγματική σύγκλιση, λοιπόν, των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Και εδώ είναι που πρέπει να συνδυάσουμε τη νοικοκυρεμένη δημοσιονομική πολιτική με την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα. Να συνεχίσουμε να δίνουμε δηλαδή μόνο αυτά που αντέχουμε. Αλλά και να μην επιτρέψουμε ποτέ να δημιουργηθεί κάποια “τρύπα” στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Γι’αυτό και θα προωθήσουμε κίνητρα για την καινοτομία και για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Γι’αυτό και θα δώσουμε έμφαση στους τομείς που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα: όχι μόνο στον τουρισμό και τη ναυτιλία, αλλά και στην φαρμακοβιομηχανία, στην αγροδιατροφή, στα logistics, στις ΑΠΕ.

Δεν ξεχνάμε, βεβαίως, μια βασική λέξη, τη λέξη επενδύσεις. Προβλέπουμε φέτος μία αύξηση 15%, χάρη και στη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, η χώρα έχει ακόμα σημαντικό επενδυτικό κενό που μόνο μια πολιτική φιλική στην υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις μπορεί να αντιμετωπίσει. Με τη βοήθεια και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας: περιφερειακά λιμάνια, τα μικρότερα αεροδρόμια, η αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ. 

Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι επίσης σταθερή πρόκληση. Με τη γενίκευση της χρήσης των POS, τη σύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές και όλες τις υπόλοιπες 10 πρωτοβουλίες που πρόσφατα ψηφίσαμε στη Βουλή. Με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με τις οποίες έχουμε ήδη ξεκινήσει να περιορίζουμε τη φοροδιαφυγή, πράγμα που ήδη ξεκίνησε να μας βοηθάει στην αύξηση των πόρων για την Υγεία και την Παιδεία. Και μπορεί στο τέλος της διαδρομής να επιτρέψει την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών. Εμπεδώνοντας παράλληλα ένα αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η ουσιαστική κοινωνική πολιτική είναι πάντοτε έγνοια μας. Αλλά για τους πραγματικούς ανέργους. Και όχι γι’αυτούς που δήλωναν π.χ. εισοδήματα 50.000 ευρώ και ήταν ταυτόχρονα στις λίστες του πρώην ΟΑΕΔ. Γι’αυτό, επίσης, από εδώ και πέρα τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ από επιδόματα, που πήγαιναν σε ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δήλωναν εισοδήματα κάτω από 3.500 ευρώ ετησίως, θα κατευθυνθούν σε άλλες κοινωνικές ομάδες που τα έχουν πράγματι ανάγκη. Προσαρμόζουμε την πολιτική μας ώστε να’ναι ταυτόχρονα πιο αποτελεσματική αλλά και πιο δίκαια.

Εμείς, όμως, είμαστε η κυβέρνηση που πρέπει αυτή την τετραετία να αντιμετωπίσουμε άλλες χρόνιες παθογένειες: τα προβλήματα για παράδειγμα με το βαθύ κράτος. Τα ζήσαμε με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τις αδυναμίες του ΟΣΕ. Η ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης είναι μεγάλη επανάσταση αλλά δεν αρκεί. Γι’αυτό μεταξύ των άλλων έχουμε δεσμευθεί για ένα καινούργιο νόμο και για τις θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου με βάση καλές πρακτικές όπως π.χ. οι αλλαγές που έγιναν στη ΔΕΗ. 

Είναι, επίσης, όσα έχουν σχεδιαστεί για τη Δικαιοσύνη προκειμένου να υπάρξει επιτάχυνση των δικών. Όχι μόνο για να αισθάνονται οι επενδυτές ότι η ταχύτητα λήψης των αποφάσεων εκ μέρους της Δικαιοσύνης δεν υπονομεύει τις δραστηριότητες τους. Αλλά και για να αισθάνεται κάθε πολίτης ότι ζει σε ένα κράτος που οι συνεχείς αναβολές και οι ατελείωτες καθυστερήσεις στα δικαστήρια θα αντιμετωπιστούν επιτέλους με ένα τρόπο αποφασιστικό. Χωρίς υπολογισμό συντεχνειακών αντιδράσεων.

Στην Υγεία, λόγω και της κρίσης του κορονοϊού, οι δαπάνες μεταξύ 2019 και 2023 αυξήθηκαν κατά 46%. Όμως τα προβλήματα παραμένουν. Δεν αρκεί μόνο η αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ούτε η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων. Χρειάζεται παράλληλα ορθολογικότερη αξιοποίηση των πόρων, αλλά και μια σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα καταστήσουν το ΕΣΥ πιο αποτελεσματικό, αλλά και πιο φιλικό στους πολίτες.

Αλλά και η Παιδεία: όχι μόνο με την αντιμετώπιση της πολιτικής ανορθογραφίας σε σχέση με τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την προσαρμογή μας επιτέλους, μετά από αρκετές δεκαετίες, στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αλλά και με φροντίδα, μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί και αφορούν το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο και σχετίζονται βασικά με ένα κλίμα άμιλλας και αξιολόγησης όλων να πάρουν σάρκα και οστά. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA είναι ήδη ένα καμπανάκι.

Κλείνω με την ασφάλεια. Δε θα αναφερθώ στις ιδεοληψίες της αριστεράς διότι αυτές δεν αφορούν ούτε καν τους ίδιους τους ψηφοφόρους της. Μια από τις βασικές αποστολές των σύγχρονων κρατών είναι η προστασία του πολίτη από το έγκλημα. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα κράτος σκληρό απέναντι στο έγκλημα και μια αστυνομία ικανή να επιβάλλει το νόμο. Προσπάθειες έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά είναι φανερό πως η καθημερινότητα και οι κοινωνικές εξελίξεις επιβάλλουν μια πιο αποτελεσματική πολιτική σε αυτό τον τομέα. Το περιμένει και το δικαιούται ο πολίτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδειχθεί ικανός ηγέτης της παράταξης και αποτελεσματικός Πρωθυπουργός της χώρας. Ανασύνταξε τη Νέα Δημοκρατία και ανέβασε την πατρίδα μας αρκετά σκαλιά ψηλότερα τα τελευταία χρόνια. Είναι τύχη που βρίσκεται στο πηδάλιο. Και ακόμα μεγαλύτερη τύχη ότι στην Ελλάδα φαίνεται να έχει ηττηθεί ο λαϊκισμός. Όμως η μάχη συνεχίζεται. Κίνδυνοι πάντοτε υπάρχουν και ένας από αυτούς είναι ο εφησυχασμός. Υπάρχουν όμως και μοναδικές ευκαιρίες. Αν εργαστούμε με σύστημα, σοβαρότητα, και με συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών θα τα καταφέρουμε. Η Νέα Δημοκρατία σηκώνει στις πλάτες της ένα μεγάλο ιστορικό βάρος. Έχοντας πετύχει όσα πέτυχε από το 2019 μέχρι το 2023, θα ήταν αδιανόητο να μην τα καταφέρει με τις νέες προκλήσεις. Και θα τα καταφέρει!

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο