Καμία κατασκευή χώρων στάθμευσης στην Αθήνα δεν έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση την περίοδο εκτέλεσης του Β’ ΚΠΣ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου κ.Μισέλ Μπαρνιέ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ωστόσο ελάχιστες είναι οι θέσεις στάθμευσης που θα χρηματοδοτηθούν από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής την χρονική περίοδο έως το 2006 στα πλαίσια του Γ’ ΚΠΣ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο εγκεκριμένο ΠΕΠ για την Αττική, προβλέπεται η Υπχρηματοδότηση 600 θέσεων στάθμευσης και αυτό αν υπάρξει συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.
Πολλαπλάσιες όμως είναι οι ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας όπως προκύπτει από το ίδιο το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι εντός του εσωτερικού οδικού δακτυλίου προσφέρονται 58.440 θέσεις στάθμευσης. Από αυτές οι 25.060 είναι εκτός οδού με δημόσια χρήση και 33.380 είναι οι θέσεις στάθμευσης παρά την οδό. Από τις 33.180 θέσεις στάθμευσης παρά την οδό, οι 22.010 αφορούν τις παράνομες θέσεις στάθμευσης. Το σύνολο όμως της ζήτησης, σύμφωνα με το ΠΕΠ Αττικής, είναι 65.440 θέσεις στάθμευσης. Συνεπώς εκτιμάται ότι υπάρχει ένα έλλειμμα 29.210 θέσεων στάθμευσης μόνο εντός του δακτυλίου της Αθήνας το οποίο βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί με την κατασκευή 600 θέσεων στάθμευσης όταν ο αριθμός αύξησης των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στο λεκανοπέδιο της Αττικής αυξάνεται αλματωδώς.
Ο κ.Κ.Χατζηδάκης με αφορμή το παραπάνω θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Δυστυχώς ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αθηναίοι και άπτεται άμεσα της ποιότητας ζωής των κατοίκων αυτής της πόλης φαίνεται να αφήνεται από την κυβέρνηση στην τύχη του. Και δεν είναι ασφαλώς το μόνο. Η αδιαφορία για τα προβλήματα της πρωτεύουσας έχει ως συνέπεια να είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ευρώπης και το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος της κυκλοφοριακής συμφόρησης να ανέρχεται σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Μεταφορών στα 500 δις δραχμές ετησίως.”