Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

4,4 δισ. ευρώ ενίσχυση στις λιγνιτικές περιοχές – συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, µιλάει στα «Π» και αποκαλύπτει ότι την ερχόµενη εβδοµάδα θα καταθέσει νοµοσχέδιο που θα περιλαµβάνει πιο γρήγορες περιβαλλοντικές αδειοδοτικές διαδικασίες, αλλαγές στη δασική νοµοθεσία και ρυθµίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις. Παράλληλα, προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Κοµισιόν ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας.

Γιατί “τρέχουμε” την απολιγνιτοποίηση πιο γρήγορα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη; Πως απαντάτε στις αγωνίες των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών για την επόμενη μέρα;  

Η απολιγνιτοποίηση γίνεται για προφανείς περιβαλλοντικούς λόγους. Αλλά και για οικονομικούς: Η ΔΕΗ μπήκε μέσα μόνο από το λιγνίτη μισό δισ. τα τελευταία δύο χρόνια! Αν δεν παρέμβουμε η ΔΕΗ θα ξαναγυρίσει στο σημείο που την παραλάβαμε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η απολιγνιτοποίηση θα γίνει με τρόπο δίκαιο για τη Δυτ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Καταρτίζουμε το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους έως 4,4 δισ. ευρώ. Ήδη το εφαρμόζουμε. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε Συντονιστής για την απολιγνιτοποίηση με πολύ καλή γνώση της ενέργειας και των επενδύσεων, ο Κωστής Μουσουρούλης. Ξεκλειδώσαμε 136 εκατ. ευρώ από το λιγνιτικό πόρο της ΔΕΗ και ανακοινώθηκε η επένδυση των ΕΛΠΕ και της JUWI για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 204MW που θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή. Το σημαντικό όμως για μένα είναι ότι θα ζητήσουμε από την Κομισιόν ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις λιγνιτικές περιοχές. Αυτό θα προσελκύσει επενδύσεις.

Θα μπορούσε η ΛΑΡΚΟ να παραμείνει σε λειτουργία και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας; 

 Η ΛΑΡΚΟ χρωστάει πάνω από μισό δισ. ευρώ σε τρίτους, πρέπει να επιστρέψει παράνομες κρατικές ενισχύσεις 135 εκατ. σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, της έχει επιδικαστεί περιβαλλοντικό πρόστιμο 49,5 εκατ. και είχε 3 θανατηφόρα δυστυχήματα τους τελευταίους μήνες! Οποιαδήποτε άλλη τέτοια εταιρεία θα είχε κλείσει προ πολλού. Εμείς, επειδή νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους φέραμε λύση βασισμένη στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 για την πώληση της εταιρείας ελεύθερης βαρών σε ιδιώτη επενδυτή. Δώσαμε περιθώριο 12 μηνών και μια χρηματοδότηση-γέφυρα και ζητήσαμε και από τους εργαζόμενους να συμβάλλουν και αυτοί με μεσοσταθμική μείωση μισθών κατά 25%. Μόνο έτσι θα κρατηθεί η εταιρεία όρθια. Όποιος υπόσχεται ότι όλα μπορούν να μείνουν ίδια, είτε αγνοεί την πραγματικότητα, είτε εξαπατά συνειδητά τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

 

Τι προβλέπει το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που θα παρουσιάσετε την επόμενη εβδομάδα;

Με το νομοσχέδιο αυτό αντιμετωπίζουμε σειρά σημαντικών περιβαλλοντικών θεμάτων: Απλοποιούμε και επιταχύνουμε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτικές διαδικασίες σύμφωνα με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Διορθώνουμε τις στρεβλώσεις της δασικής νομοθεσίας με στόχο να προστατεύσουμε το δασικό μας πλούτο αλλά και την περιουσία των πολιτών. Φέρνουμε ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ώστε να προχωρήσουμε χωρίς να προκληθούν νέα προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Εκσυγχρονίζουμε τέλος το πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας των προστατευόμενων περιοχών. Με τις πρωτοβουλίες αυτές συνδυάζουμε την προστασία του περιβάλλοντος με την προσπάθεια η χώρα να προχωρήσει μπροστά αναπτυξιακά χωρίς αγκυλώσεις και δογματισμούς.

Θα δοθεί ποτέ τέλος στο διαχρονικό φαινόμενο της πολεοδομικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα; Θα δούμε να κατεδαφίζονται αυθαίρετα και να μην δίνονται άλλες παρατάσεις και νέες ρυθμίσεις τακτοποίησης;

Η ρύθμιση που ψηφίστηκε είναι απόδειξη της βούλησής μας να βάλουμε τάξη στα αυθαίρετα. Όπως προβλέπει και η απόφαση του ΣτΕ, είναι μια συνολική ρύθμιση πενταετίας για όσα χτίστηκαν πριν τις 27.07.2011. Τα αυθαίρετα με βαριές παραβάσεις- της κατηγορίας 5- θα μπορούν να τακτοποιούνται μέχρι τις 30.06.2020. Μετά δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Τα αυθαίρετα όλων των υπόλοιπων κατηγοριών θα μπορούν να τακτοποιούνται και μετά την 30η Ιουνίου. Οι ιδιοκτήτες τους όμως θα πληρώνουν πρόστιμο αυξημένο κατά 20% για το πρώτο έτος και κατά 5% για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης. Είναι μια ρύθμιση που δίνει τον απαραίτητο χρόνο και είναι δίκαιη με όσους ήδη έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους. Άλλες παρατάσεις δεν θα υπάρξουν! Η κυβέρνηση δεν θα μείνει απαθής απέναντι στα αυθαίρετα. Ιδιαίτερα σε αυτά που είναι σε ρέματα, στον αιγιαλό κτλ. Ήδη έχω υπογράψει μία απόφαση για κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο, ενώ και άλλες αποφάσεις που είχαν ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση θα προχωρήσουν και από τη δική μας πλευρά.

Η Ευρώπη ανακυκλώνει, παράγει ενέργεια από σκουπίδια, καινοτομεί. Στην Ελλάδα ακόμα θάβουμε τα σκουπίδια, μέχρι και ο ΧΥΤΑ Φυλής πήρε νέα, τριετή παράταση. Πότε και πως θα αλλάξει η διαχείριση των απορριμμάτων;  

Είμαστε 24οι στην ΕΕ στην ανακύκλωση των απορριμμάτων. Είναι μία πολύ κακή επίδοση για μια χώρα με τόσο μεγάλη φυσική ομορφιά και σημαντικό εισόδημα από τον τουρισμό. Για αυτό: Τρέχουμε τη δημοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων μέσα στο 2020. Επικαιροποιούμε τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων με στόχους εφικτούς και μετρήσιμους. Κάνουμε αγώνα δρόμου για να απορροφήσουμε 940 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Ενώ ξεκινάει στην Αττική με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης για τα τρόφιμα με τον καφέ κάδο. Παράλληλα θα προχωρήσουν και 3 Μονάδες Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας Αποβλήτων στην περιφέρεια Αττικής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο