Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 77% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το 2016 ήταν για τους ίδιους χειρότερο από ότι ήταν το 2015. Σε όλες, δε, τις δημοσκοπήσεις, όπου τίθεται σχετικό ερώτημα, η απάντηση είναι ότι τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα σε σχέση με 2 χρόνια πίσω.
Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε μια κυβέρνηση που, όπως παραδέχεται και η ίδια, έχει αυταπάτες.
Μια από τις τελευταίες της αυταπάτες είναι ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα της οικονομίας με μια ρύθμιση για το χρέος, η οποία, βέβαια, όσο χρήσιμη και αν είναι, δεν απαντά στο πρόβλημα των επενδυτών και όσων μπορούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της χώρας. Διότι αυτοί δεν ζητάνε ρύθμιση για το χρέος, αλλά πολιτική φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Έχουμε, επίσης, μια κυβέρνηση που δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να διαβάσει την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα. Μια κυβέρνηση που μας έχει πάει πίσω, ξαναρίχνοντας την οικονομία στην ύφεση, με τεράστιο κόστος σε χαμένο πλούτο, θέσεις εργασίας και σκληρά μέτρα που κανονικά θα ήταν περιττά.
Μετά από 7 χρόνια κρίσης, ολοένα και περισσότεροι βγάζουν το συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε λύσουμε τα προβλήματά μας ούτε με μαγικές συνταγές, ούτε κάνοντας καταλήψεις στην Ευρώπη. Μπορούμε να τα λύσουμε μόνο ακολουθώντας τον δρόμο που ακολούθησαν η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι οποίες μπήκαν μετά από εμάς στα μνημόνια και βγήκαν πριν από εμάς από αυτά.
Η λέξη κλειδί για την έξοδο από την κρίση είναι η εμπιστοσύνη. Να κατορθώσουμε, δηλαδή, να προκαλέσουμε μια ευχάριστη έκπληξη στις αγορές και τους επενδυτές, περνώντας το μήνυμα ότι αυτή η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και κάνει ένα εντυπωσιακό άνοιγμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Μόνο έτσι θα γίνουν επενδύσεις στον τόπο, θα ανοίξουν καινούριες δουλειές, θα αντιμετωπισθεί μεσομακροπρόθεσμα το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος και θα ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση. Πώς, λοιπόν, θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη;
1. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η πολιτική αλλαγή. Η σημερινή κυβέρνηση ό, τι κερδίζει από τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και ό, τι τυχόν κερδίσει από μια ρύθμιση για το χρέος, το χάνει λόγω της γενικότερης οικονομικής πολιτικής της, η οποία εστιάζει στην επιβολή περαιτέρω φόρων, για τους οποίους μάλιστα πανηγυρίζει ισχυριζόμενη ότι επιβάλλει κοινωνική δικαιοσύνη! Ενώ, παράλληλα, είναι εξαιρετικά διστακτική ή εχθρική απέναντι σε κάθε διαρθρωτική αλλαγή.
2. Απαιτείται, επίσης, ένα άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής, που θα στηρίζεται σε λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες, καθώς και σε ένα άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα. Αυτό δεν συνεπάγεται αποκλειστικά παρεμβάσεις στο στενό πεδίο της οικονομίας, αλλά και παρεμβάσεις σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση, η δικαιοσύνη και η παιδεία. Ώστε να στείλουμε το μήνυμα ότι έχουμε ένα δικό μας μεταρρυθμιστικό πακέτο, και δεν περιμένουμε από κανέναν να μας το επιβάλει.
3. Για την προσπάθεια αυτή δεν χρειάζεται απλά ένα πρόγραμμα, αλλά και ένα πλάνο άμεσης εφαρμογής του προγράμματος αυτού, που θα περιλαμβάνει νομοσχέδια, σχέδια υπουργικών αποφάσεων δράσης κλπ. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν έτοιμα κάποια βασικά νομοσχέδια, η ψήφιση των οποίων θα αποτελέσει προτεραιότητα τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης.
4. Χρειάζεται, επίσης, να νομοθετηθεί η δυνατότητα δανεισμού στελεχών του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αξιοποιηθούν οι πιο ικανοί άνθρωποι στη χώρα σε κάθε τομέα άσκησης πολιτικής. Εννοείται ότι πρέπει να υπάρχουν δικλείδες για να αποφευχθούν συγκρούσεις συμφερόντων Ωστόσο, μια τέτοια πρωτοβουλία θα κάνει τη διαφορά με τις κλασσικές συνταγές του παρελθόντος.
5. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε ενωμένοι, δημιουργώντας μια πλατειά πατριωτική συμμαχία αποτελούμενη από όσους πιστεύουν στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Έτσι θα στείλουμε παντού το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι, σαν χώρα, να εργαστούμε σκληρά ώστε να αφήσουμε για πάντα πίσω μας την κρίση και τα μνημόνια.
Δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε άλλο με το να κρατάμε τη χώρα μας σε καθεστώς τεχνητής υποστήριξης, παρακαλώντας για κάποιες μικρές βελτιώσεις. Έχουμε μπροστά μας τον πόλεμο της γενιάς μας και οφείλουμε να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τον κερδίσουμε. Είμαι βέβαιος πως έχουμε και τις ικανότητες και τα εφόδια για να τα καταφέρουμε.