Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

54 ευρωβουλευτές ζητούν κατάργηση της αμερικανικής βίζας για τα 10 κράτη μέλη της ΕΕ. Δηλώσεις Κ. Χατζηδάκη

Την παρέμβαση της Κομισιόν για να καταργηθεί η έκδοση αμερικανικής βίζας στους επισκέπτες που προέρχονται μόνο από 10 κράτη μέλη της ΕΕ ζητεί με ερώτηση της ομάδα 54 ευρωβουλευτών. Ανάμεσά τους και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.


Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιβάλλουν υποχρέωση θεώρησης (βίζα) επιλεκτικά για τους πολίτες δέκα κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να επισκεπτούν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τουριστικούς και επαγγελματικούς λόγους. Αυτά τα κράτη μέλη είναι η Ελλάδα (μόνη από τα παλιά κράτη μέλη της ΕΕ), η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία. Παρά την έκδοση νέων ασφαλέστερων διαβατηρίων, ίδιων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ επιμένουν να διατηρούν το καθεστώς βίζας μόνο για μία ομάδα κρατών μελών, ενώ για τα υπόλοιπα κράτη μέλη υπάρχει ειδικό καθεστώς απαλλαγής (visa waiver programme).


Η ομάδα των 54 ευρωβουλευτών από τα 10 κράτη μέλη που υπόκεινται στο καθεστώς διάκρισης ζήτησε από την Κομισιόν να προβεί σε ενέργειες έτσι ώστε όχι μόνο να θέσει το επίμαχο αυτό ζήτημα στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, αλλά και να εξασφαλίσει την άρση των μέτρων προς αυτά τα κράτη μέλη.


Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: “Η διάκριση εις βάρος επιλεγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί αδικαιολόγητη ταλαιπωρία και επιβάρυνση στους πολίτες των κρατών αυτών, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των Ελλήνων. Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η διασφάλιση των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης για τους Ευρωπαίους πολίτες. Η Κομισιόν οφείλει να διαπραγματευτεί υπέρ των συμφερόντων του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδάλλως κινδυνεύουμε να μιλάμε για Ευρωπαίους δύο κατηγοριών”.


Μετάβαση στο περιεχόμενο