Ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του στο 16ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη & Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας (Prodexpo) περιέγραψε 6 βασικές προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση των έργων και την προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων.
Ένα και μόνο στοιχείο, που προέρχεται από την Τράπεζα της Ελλάδας, είναι χαρακτηριστικό της ζημιάς που έγινε: το 1ο εξάμηνο του 2014 οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν σε 1δις 19 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχό εξάμηνο του 2015 οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν σε 33,4 εκατ. ευρώ. Μόνο 33,4 εκατ.!!! Τριάντα φορές λιγότερες!»
Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ το προηγούμενο εξάμηνο δημιουργήθηκε ένας μακρύς κατάλογο έργων και επενδύσεων που σταμάτησαν, στον οποίο, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνονται: οι 4 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, τα έργα ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα, η επέκταση του ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά, η αξιοποίηση του Ελληνικού, η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, μεγάλα και μικρά έργα του ΕΣΠΑ, μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις κ.α.
-
Να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και ενιαίος λόγος από την κυβέρνηση.
-
Να εφαρμοστεί η συμφωνία χωρίς καθυστερήσεις.
-
Να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να αρθούν τα capital controls.
-
Να ομαλοποιηθεί η εφαρμογή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
-
Να αποπληρώσει το κράτος ένα μεγάλο μέρος των οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.
-
Να γίνει ένα πραγματικό και ειλικρινές άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα. Και αυτό γιατί οι δημόσιες επενδύσεις δεν φτάνουν. Το ΕΣΠΑ και το πακέτο Γιούνγκερ δεν φτάνουν.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Κωστής Χατζηδάκης, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και ένα φιλικό διοικητικό περιβάλλον. Γι’ αυτό και υπενθύμισε το πάγωμα του Νόμου-Πλαισίου 4264/2014 για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, που πέρασε το Μάιο του 2014 όταν ο ίδιος ήταν αρμόδιος υπουργός. Μια μεγάλη μεταρρύθμιση με την οποία μειώνονται 60% οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για το άνοιγμα μιας επιχείρησης. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι με εξαίρεση της υπουργικής απόφασης του Δεκεμβρίου του 2014, με την οποία σ’ εφαρμογή του νόμου-πλαισίου απλουστεύονται οι διαδικασίες αδειοδότητης σε 103 δραστηριότητες, τίποτε άλλο δεν έχει γίνει για να εφαρμοστεί ο νόμος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει παγώσει μέχρι σήμερα όλες τις σχετικές διαδικασίες.