Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ιουν 5 Κ. Χατζηδάκης: Οι νεολαίες είναι ιδέες, όχι καρέκλες - Ομιλία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αντιπρόεδρου της ΝΔ στο 13ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ

7 δράσεις για τη βελτίωση στην πράξη των συνθηκών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία – Ομιλία στην εκδήλωση απονομής των Health and Safety Awards

Τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη βελτίωση στην πράξη των συνθηκών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας τη Δευτέρα 30 Μαΐου στην εκδήλωση για την απονομή των Health and Safety Awards.

Ο υπουργός τόνισε πως οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επαγγελματικών ατυχημάτων ή ασθενειών του παρελθόντος. Ωστόσο το πρόβλημα -όπως κατέδειξαν και τα δυστυχήματα που συνέβησαν πρόσφατα- παραμένει, ενώ νέοι κίνδυνοι αναδύονται. «Η τηλεργασία, οι νέες ψηφιακές πλατφόρμες, οι νέες μορφές οργάνωσης της εργασίας δημιουργούν την ανάγκη να αναθεωρηθούν οι πολιτικές ΥΑΕ ώστε να ενσωματώνουν τα νέα δεδομένα. Η πανδημία του COVID και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην οικονομία και την εργασία ανέδειξαν εμφατικά την σημασία των ισχυρών συστημάτων ΥΑΕ», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Στις δράσεις που υλοποιήθηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο όπως επεσήμανε ο υπουργός, περιλαμβάνονται:

  • Η κύρωση των Συμβάσεων 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία και 190 για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.
  • Η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής. «Με την τοποθέτηση του κ. Τζιλιβάκη ως Διοικητή, κάνουμε μία καινούρια αρχή στους ελέγχους. Προς όφελος, όχι μόνο των εργαζομένων που σήμερα αδικούνται ή ακόμη κινδυνεύουν από τη μη τήρηση των κανόνων για την Υγεία και την ασφάλεια, αλλά και προς όφελος των επιχειρήσεων που παίζουν με τίμιους όρους», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
  • Η έναρξη εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, από 1η Ιουλίου στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, η οποία εκτός από την τήρηση του ωραρίου εργασίας, συμβάλλει στην καταπολέμηση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, δηλαδή συνθηκών που υποβαθμίζουν το πλαίσιο ασφάλειας για τους εργαζόμενους.
  • Η θέσπιση ίδιων υποχρεώσεων για πρόνοια, υγιεινή και ασφάλεια από τις ψηφιακές πλατφόρμες έναντι των αυτοαπασχολούμενων, με εκείνες που ισχύουν για τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.
  • Η χορήγηση του διαλείμματος μετά από 4 ώρες εργασίας, αντί για 6.
  • Η κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.
  • Η νέα Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία που τέθηκε σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Με τη βράβευσή τους αναγνωρίζουμε εμπράκτως τις καλές πρακτικές που ακολουθούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις στα θέματα υγείας και ασφάλειας», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης. «Παρόμοιες εκδηλώσεις και δράσεις αποτελούν την καλύτερη αφορμή για να αναδείξουμε την τεράστια σημασία των πολιτικών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, όχι υπό το πρίσμα της τυπικής συμμόρφωσης με την νομοθεσία για την αποφυγή κυρώσεων, αλλά για την ουσιαστική αναβάθμισή τους. Να εξασφαλίσουμε άρα με τη συνεργασία όλων, την ποιότητα της εργασίας και το σεβασμό του δικαιώματος του εργαζομένου να εργάζεται σε συνθήκες ασφάλειας και προάσπισης της υγείας του».

Μετάβαση στο περιεχόμενο