Η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού κατασκευής της Αττικής Οδού σε σχέση με τις προβλέψεις της σύμβασης που υπογράφηκε το 1996 μεταξύ ελληνικού δημοσίου και αναδόχου. Χωρίς το κόστος των απαλλοτριώσεων το συνολικό κόστος εκτινάχθηκε από τα 450 δισεκατομμύρια δραχμές στα 805 δις! (αύξηση 79% ή 355 δις επιπλέον) Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και προέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωβουλής Κωστή Χατζηδάκη.
Συγκεκριμένα ο κ.Μπαρνιέ στην απάντηση του στον κ.Χατζηδάκη σημειώνει ότι “με βάση πληροφορίες που δόθηκαν από τις ελληνικές αρχές, στη σύμβαση που υπογράφηκε το 1996 μεταξύ του ελληνικού κράτους και του αναδόχου για την κατασκευή του αθηναϊκού δακτυλίου (Αττική Οδός) προβλεπόταν τιμή 450 δισεκατ. δραχμών.” Στη συνέχεια, προσθέτει ο κοινοτικός Επίτροπος, προέκυψε ότι το έργο έπρεπε να τροποποιηθεί. Όπως επί λέξει επισημαίνεται στην απάντηση, έπρεπε “να ληφθούν υπόψη αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων για τη βελτίωση περιβαλλοντικών όρων σε πολυάριθμες περιπτώσεις (δήμοι Αγ. Παρασκευής, Βριλησσίων, κλπ). Χρειάσθηκε να ληφθούν ορισμένα μέτρα (περισσότερες σήραγγες, κλπ) που αύξησαν το κόστος και το χρόνο κατασκευής. Μια ακόμη αύξηση της δαπάνης οφειλόταν στην χρησιμοποίηση του άξονα της Αττικής Οδού από το σιδηρόδρομο και το μητροπολιτικό σιδηρόδρομο προκειμένου να διασφαλιστεί ενισχυμένη σιδηροδρομική σύνδεση με τον νέο αερολιμένα Σπάτων, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του έτους 2004”
Αμέσως μετά ο κ.Μπαρνιέ αναφέρεται στο πρόσθετο κόστος των τροποποιήσεων αυτών και, αφού διευκρινίζει ότι όλα τα αριθμητικά δεδομένα δίδονται σε τρέχουσες τιμές σημειώνει ” οι προσθήκες στην αρχική σύμβαση ανήλθαν σε 288 δισεκατομμύρια δραχμές. Προστέθηκαν, επίσης, ποσά που καταβλήθηκαν στον ανάδοχο ως αποζημίωση για καθυστερήσεις λόγω των προαναφερόμενων δικαστικών αποφάσεων μέχρι 67 δισεκατομμύρια δραχμές.” (Επομένως η συνολική αύξηση είναι 355 δις δραχμές.)
Ο κοινοτικός Επίτροπος κλείνει την απάντηση του στον κ.Χατζηδάκη με μια αναφορά στις απαλλοτριώσεις και στο συνολικό κόστος του έργου. Οι απαλλοτριώσεις, σημειώνει ο κ.Μπαρνιέ: “στοίχισαν στο ελληνικό κράτος 277 δις δραχμές….Έτσι εξηγείται γιατί ο προϋπολογισμός έφθασε τα 1082 δισεκατομμύρια δραχμές.”
Σχολιάζοντας την απάντηση του κ.Μπαρνιέ ο κ.Χατζηδάκης δήλωσε τα ακόλουθα: “Ο τρόπος με τον οποίον έγινε ο σχεδιασμός της Αττικής Οδού καθώς και το πώς εξελίσσεται το συνολικό της κόστος προξενούν κατάπληξη. Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης αποδεικνύεται ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης έπεσαν έξω και ο Έλληνας φορολογούμενος καλείται να πληρώσει πολύ περισσότερα από όσα μπορούσε να φανταστεί. Το πρόσθετο κόστος των 355 δις δραχμών είναι διπλάσιο από το ύψος του επιχειρησιακού προγράμματος για την Υγεία και την Πρόνοια του Γ’ ΚΠΣ και πολύ μεγαλύτερο από το ποσό των 231 δις δραχμών που προβλέπεται να εισπράξει ολόκληρη η περιφέρεια της Ηπείρου για την περίοδο 2000-2006! Κάποιος από την κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσει γιατί στην σύμβαση του 1996 δεν είχε συμπεριληφθεί η σιδηροδρομική σύνδεση, παρότι το αεροδρόμιο των Σπάτων είχε αρχίσει ήδη να κατασκευάζεται και η Ελλάδα προετοίμαζε την υποψηφιότητά της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Κάποιος επίσης πρέπει να μας πει ποιοι φωτεινοί εγκέφαλοι υπέγραψαν μια σύμβαση η οποία προέβλεπε τέτοιες ρήτρες, έτσι ώστε το ελληνικό δημόσιο να οδηγηθεί να πληρώσει 67 δις δραχμές, ως αποζημιώσεις στον ανάδοχο του έργου για τις καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω των προσφυγών στα δικαστήρια. Δεν γνωρίζω αν οι πολιτικά υπεύθυνοι γι’ αυτές τις τραγικές εξελίξεις αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτό που δυστυχώς γνωρίζω είναι, ότι για μια ακόμη φορά ο Έλληνας φορολογούμενος καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό”.