Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

8 προτάσεις της ΝΔ για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, την αναδοχή και την υιοθεσία

iothesia Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Υπεύθυνος για το κυβερνητικό πρόγραμμα του Κόμματος, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Κωστής Χατζηδάκης και η βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Νίκη Κ. Κεραμέως, παρουσίασαν, σε συνέντευξη Τύπου, τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη βελτίωση του καθεστώτος των εγκαταλελειμμένων παιδιών, της αναδοχής και της υιοθεσίας στην Ελλάδα.

Ο  Κωστής Χατζηδάκης στην εισήγησή του ανέφερε:

«Παρουσιάζουμε σήμερα τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για ένα μείζον ζήτημα. Τη βελτίωση του καθεστώτος των εγκαταλελειμμένων παιδιών, της αναδοχής και της υιοθεσίας στη χώρα μας.

Είναι ένα μείζον ζήτημα, το οποίο απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας που θέλουν να γίνουν ανάδοχοι ή να υιοθετήσουν παιδιά και αφορά φυσικά την ίδια τη ζωή και το μέλλον χιλιάδων παιδιών.

Γι’ αυτό και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε με την ευαισθησία και τη σοβαρότητα, που η λεπτότητα του θέματος επιβάλλει.

Η κατάσταση στη χώρα μας στο ζήτημα της αναδοχής και των υιοθεσιών εγκαταλελειμμένων παιδιών είναι πολύ χειρότερη από ό,τι σε άλλες χώρες.

Έχουμε 4 φορές μικρότερο ποσοστό υιοθεσιών από ό,τι ο μέσος όρος της υπόλοιπης Ευρώπης και 10 φορές μικρότερο ποσοστό από ό,τι στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, παρατηρείται μακροχρόνια αναμονή για υιοθεσίες που φτάνει ακόμα και στα 7 έτη.

Οι λόγοι που διαμορφώνουν αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα είναι πολλοί και σχετίζονται τόσο με τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που δημιουργούν μακροχρόνια αναμονή, όσο και με τη διαφθορά και τη δράση κυκλωμάτων στο χώρο αυτό.

Το αποτέλεσμα όμως είναι τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση που ήταν ήδη κακή, να έχει χειροτερέψει ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα οι υιοθεσίες να έχουν μειωθεί κατά 50%.

Αυτή την πραγματικότητα θέλουμε να αλλάξουμε, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και υποψήφιους γονείς και αναδόχους να αλλάξουν τη ζωή τους.

Τα ουσιαστικά ζητήματα κοινωνικής πολιτικής συχνά στη χώρα μας εξαντλούνται σε έναν διαγωνισμό συνθηματολογικής ευαισθησίας, χωρίς να διορθώνουμε επί της ουσίας όλα εκείνα που δημιουργούν το όποιο πρόβλημα.

Στη Νέα Δημοκρατία, αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε. Μέσα στις συνθήκες της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα που νοιάζεται και εργάζεται για όλους. Γι’ αυτό και θέλουμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις ουσίας, που σε πολλές περιπτώσεις δεν απαιτούν χρήματα, αλλά καλύτερη οργάνωση και σύγχρονο πνεύμα. Παρεμβάσεις που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά μας, θα χτίσουν ένα πιο ανθρώπινο κράτος και θα δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Προχωρώντας στην παρουσίαση του προγράμματός μας, θα δείτε πολλές ανάλογες παρεμβάσεις, για κρίσιμα κοινωνικά θέματα που, στο παρελθόν, δεν είχαν αναδειχθεί όσο έπρεπε – ακόμα και από το δικό μας κόμμα.

Προχωρούμε μπροστά, έχοντας μάθει από τα δικά μας λάθη και τα λάθη των άλλων. Στηριγμένοι στις καλές διεθνείς πρακτικές, με ένα πρόγραμμα λογικής και ευαισθησίας».

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Νίκη Κ. Κεραμέως, αναπτύσσοντας τις 8 προτάσεις του Κόμματος, υπογράμμισε ότι το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία «στη δίνη της οικονομικής κρίσης, την ώρα που κόβονται μισθοί, συντάξεις, την ώρα που όλα τα κοινωνικά στρώματα πλήττονται σφόδρα από την ακολουθούμενη πολιτική της Κυβέρνησης… Δεν υπάρχουν μόνο τα δημοσιονομικά θέματα, τα οικονομικά, τα εργασιακά. Υπάρχουν και τα θέματα που αγγίζουν την καθημερινότητα του κάθε πολίτη, την προσωπική του ζωή, την οικογένειά του».

Η κυρία Κεραμέως υπογράμμισε ότι «το θέμα απασχολεί τη Νέα Δημοκρατία ύστερα από εμπλοκή και παρότρυνση του Προέδρου του Κόμματος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη», και πρόσθεσε: «Η Νέα Δημοκρατία είναι ένας πολιτικός οργανισμός που εργάζεται για την κοινωνία, με ιδιαίτερη ευαισθησία για κοινωνικά θέματα. Στο πλαίσιο λοιπόν της κατάρτισης ενός προγράμματος για την επόμενη μέρα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε τέτοια ζητήματα κοινωνικής φύσεως… Έγιναν επαφές με πολλές κατηγορίες φορέων, … ενώ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το πρόγραμμα του Κόμματος οργανώθηκε μια πρωτόγνωρη διαδικασία ανοιχτής συζήτησης με την κοινωνία».

Η κυρία Κεραμέως επισήμανε ότι «το θέμα είναι στην επικαιρότητα: πρώτον, γιατί γύρω μας, υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που ταλαιπωρείται επί σειρά ετών, γιατί η διαδικασία της υιοθεσίας είναι πολύπλοκη, χρονοβόρα και αποθαρρυντική. Αλλά και διότι, σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας “στοιβάζονται”, εγκαταλελειμμένα, πολυάριθμα βρέφη», ενώ «η κατάσταση επιδεινώνεται από τη δράση κυκλωμάτων παράνομης εμπορίας βρεφών».

Καταλήγοντας η κυρία Κεραμέως υπογράμμισε ότι: «Τα προβλήματα είναι κυρίως:

  • Ο κατακερματισμός, αλλά και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε διαφορετικούς φορείς και δομές
  • Η ανυπαρξία συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων
  • Η απουσία λίστας υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων σε εθνικό επίπεδο
  •  Η ελλιπής καταγραφή ανηλίκων προς αναδοχή /υιοθεσία
  • Η υποστελέχωση των κρατικών ιδρυμάτων προστασίας / φιλοξενίας παιδιών, των κοινωνικών υπηρεσιών δήμων και περιφερειών και των εισαγγελέων ανηλίκων
  • Η ύπαρξη λίγων (υγιών) παιδιών προς αναδοχή και υιοθεσία σε σχέση με τους αιτούντες υποψήφιους αναδόχους/γονείς
  • Η περιορισμένη αξιοποίηση του θεσμού της διακρατικής υιοθεσίας».

 
 
Οι 8 προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας
 
 
1η πρόταση:
Προτείνουμε τη σύσταση ενός πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση των εγκαταλελειμμένων παιδιών σε όλη την Ελλάδα, των διαδικασιών αναδοχής και υιοθεσίας, καθώς και το συντονισμό των απαραίτητων δράσεων, όπως της καταγραφής των περιπτώσεων εγκατάλειψης και κατανομής τους στις κατάλληλες δομές των παιδιών, κατόπιν αξιολόγησης των αναγκών τους.
Περαιτέρω, το συντονιστικό όργανο θα είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση και εποπτεία του έργου των κρατικών και μη φορέων, την πιστοποίηση των μη κρατικών φορέων, την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη συνεχή επιμόρφωση των επαγγελματιών που εργάζονται με τα παιδιά, την οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους υποψήφιους αναδόχους και θετούς γονείς. Υπογραμμίζουμε ότι το προτεινόμενο όργανο δεν είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί εκ του μηδενός, αλλά είναι δυνατόν να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες και οι δομές ήδη υπαρχόντων οργάνων, όπως του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) ή του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε να λειτουργεί και πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή για την έγκαιρη δήλωση περιπτώσεων εγκατάλειψης ανηλίκων. 
 
2η πρόταση:
Προτείνουμε τη λειτουργία ηλεκτρονικών Εθνικών Μητρώων, για την καλύτερη παρακολούθηση, το συντονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών αναδοχής και υιοθεσίας. Συγκεκριμένα εισηγούμαστε 3 μητρώα: πρώτον, τη λειτουργία Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων προς αναδοχή και υιοθεσία (συμπεριλαμβανομένων των εγκαταλελειμμένων α&nu

Μετάβαση στο περιεχόμενο