Η Ελλάδα δεν εισέπραξε 836 δισ. δραχμές από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό των ελληνικών αρχών θα λάμβανε μέσα στο 2003. Κατά 50% έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους οι ελληνικές αρχές! Αυτό προκύπτει από απαντήσεις του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα περιφερειακής πολιτικής κ. Μισέλ Μπαρνιέ σε σχετικές ερωτήσεις του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη. Τα στοιχεία αυτά κατέθεσε χθες στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαρνιέ παρουσίασε στις απαντήσεις του προς τον κ. Χατζηδάκη τα επίσημα στοιχεία σε σχέση τόσο με τις αρχικές προβλέψεις των ελληνικών αρχών για την πρόοδο των πληρωμών στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ αλλά και του Β’ ΚΠΣ (περίοδος 1994-1999), όσο και με τις πραγματικές πληρωμές που κατέβαλε τελικά η Κομισιόν στη χώρα μας, πάντα για το οικονομικό έτος 2003. Με βάση τα στοιχεία αυτά, προκύπτουν τα ακόλουθα:
Σε σχέση με το Γ’ ΚΠΣ (πίνακας 1), σύμφωνα με τις προβλέψεις των ελληνικών αρχών τον Απρίλιο του 2003, η εκτέλεση πληρωμών θα έφτανε τα 3 265 εκ. ευρώ για τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τα 450 εκ. ευρώ για το Ταμείο Συνοχής. Το σύνολο των προβλέψεων πληρωμών ήταν 3 715 εκ. ευρώ (1,3 τρισ. δρχ.). Οι πληρωμές που τελικά πραγματοποιήθηκαν, δεν ξεπερνούν τα 1 855 εκ. ευρώ για τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τα 40 εκ. ευρώ για το Ταμείο Συνοχής. Το σύνολο των πραγματοποιηθεισών πληρωμών είναι 1 895,2 εκ. ευρώ (646 δισ. δρχ.). Οι ελληνικές αρχές δηλαδή έπεσαν έξω στις προβλέψεις που έκαναν κατά 1 409,8 εκ. ευρώ για τα Διαρθρωτικά Ταμεία και κατά 409 εκ. ευρώ για το Ταμείο Συνοχής! Σύνολο απόκλισης προβλέψεων και πληρωμών 1819,7 εκ. ευρώ (620 δισ. δρχ.)!!
Σε σχέση με το Β’ ΚΠΣ (πίνακας 2), η κατάσταση είναι χειρότερη. Οι ελληνικές αρχές, αφού έχασαν οριστικά 468,2 εκ. ευρώ (160 δισ. δρχ.), καθώς δε ζήτησαν την καταβολή τους εντός της νόμιμης προθεσμίας της 31ης Μαρτίου 2003, καλούνταν να εισπράξουν το τελικό ποσό των 1 058,2 εκ. ευρώ που αναλογούσε στη χώρα μας. Από το ποσό αυτό, οι ελληνικές αρχές εισέπραξαν μόνο 424,1 εκ. ευρώ, ενώ άγνωστη παραμένει πλέον η τύχη 634 εκ. ευρώ (216 δισ. δρχ.) που δεν καταβλήθηκαν στη χώρα μας ούτε κατά το 2003!
Όπως είναι φανερό (πίνακας 3), η συνολική απόκλιση (Β’ και Γ’ ΚΠΣ) ανάμεσα στις προβλέψεις των ελληνικών αρχών και τις πραγματοποιηθείσες πληρωμές για το 2003 ανέρχεται σε 2 454 εκ. ευρώ (836 δισ. δρχ.). Η απόκλιση αυτή είναι δραματική, αφού οι προβλέψεις ξεπερνούν τις πληρωμές κατά 50%! Η Κομισιόν δηλαδή κατέβαλε φέτος στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ΚΠΣ λιγότερα από τα μισά χρήματα από όσα υπολόγιζαν οι ελληνικές αρχές και δικαιούνταν η χώρα μας να εισπράξει. Η υστέρηση αυτή στις πληρωμές προφανώς υποδηλώνει ότι τα έργα στη χώρα μας προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν φυσικά να ζητήσουν λεφτά που δεν έχουν πρώτα δαπανήσει στο πλαίσιο των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΚΠΣ.
Ο κ. Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τα στοιχεία που έδωσε ο Επίτροπος κ. Μπαρνιέ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Για ακόμα μία φορά, παρατηρούμε την απερίγραπτη ανικανότητα των ελληνικών αρχών να αντεπεξέλθουν ακόμη και στον προγραμματισμό που οι ίδιες έχουν κάνει! Η κακοδιοίκηση και η ανεπάρκεια των φορέων αποτελούν τον κανόνα στη χώρα μας. Είναι λυπηρό να μας περιμένουν χρήματα στις Βρυξέλλες και η ελληνική κυβέρνηση να μην μπορεί να δικαιολογήσει την είσπραξή τους… Δε γίνονται δαπάνες, γιατί πολύ απλά τα έργα δεν προχωρούν γρήγορα. Ας μη γελιόμαστε όμως: τα χρήματα από την ΕΕ δε θα μας περιμένουν για πάντα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει προφανώς πελώριες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και αφήνει μία βαριά κληρονομιά στην αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Προσωπικά πιστεύω ότι τίθεται τεράστιο πολιτικό ζήτημα και για τον εποπτεύοντα Υπουργό κ. Χριστοδουλάκη.”