Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Αδυναμίες, παραλείψεις και ελλιπής συντονισμός στον έλεγχο παρασκευής και συσκευασίας προϊόντων κρέατος και κιμά, σύμφωνα με την Κομισιόν-Αποκαλύψεις Χατζηδάκη

Σοβαρές παραλείψεις και ελλιπής συντονισμός στους ελέγχους παρασκευής και συσκευασίας προϊόντων κρέατος και κιμά, καταγράφονται στην έκθεση που συνέταξε το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΓΤΚΘ), και αποκαλύπτει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης.


Η σύνταξη της συγκεκριμένης έκθεσης έγινε μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το διάστημα από τις 12-16 Φεβρουαρίου 2001, το ΓΤΚΘ της Ε.Ε. με σκοπό την αξιολόγηση των διενεργούμενων ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές για την παρασκευή προϊόντων κρέατος, κιμά, τη συσκευασία καθώς και τις διαδικασίες επεξεργασίας κρέατος. Στην έκθεση, που αναρτάται εντός των αμέσως προσεχών ημερών στις ιστοσελίδες της Κομισιόν, αναφέρονται αναλυτικά όλες οι διαπιστωθείσες παραλείψεις καθώς και οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση.


Στην έκθεση επικρίνεται η ελληνική κυβέρνηση γιατί λόγω νομικού κωλύματος και έλλειψης προσωπικού, η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ο οποίος θα έπρεπε να είχε ήδη λειτουργήσει σύμφωνα με το νόμο 2741/99 και θα ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή, την εμπορία και τη λιανική πώληση επεξεργασμένων τροφίμων, δεν έχει κατ’ουσίαν ακόμα ξεκινήσει.


Στην ίδια έκθεση επισημαίνονται, μεταξύ άλλων:
Η περιορισμένη δυνατότητα συνεργασίας και συντονισμού, στα πλαίσια των ελέγχων, ανάμεσα στη Γενική Κτηνιατρική Διεύθυνση και στις νομαρχιακές αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, λόγω του ότι υπάγονται σε δύο διαφορετικά Υπουργεία.


Ο ανεπαρκής αριθμός των κτηνιάτρων τόσο στην Κεντρική Αρμόδια Αρχή (2 μόνο μόνιμοι κτηνίατροι), όσο και σε νομαρχιακό επίπεδο.Η ανεπαρκής εξάσκηση του προσωπικού, τουλάχιστον στους τομείς που διενεργήθηκαν οι έλεγχοι, καθώς υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα όπου δεν πραγματοποιείται κανένα επίσημο πρόγραμμα εξάσκησης του κτηνιατρικού προσωπικού.Οι σοβαρές παραλείψεις στα αρχεία που τηρούνται μετά από κάθε έλεγχο καθώς και η ελλιπής ενημέρωσή τους.


Η αδυναμία συνεργασίας ανάμεσα στη Γενική Κτηνιατρική Διεύθυνση, η οποία διαθέτει τα στοιχεία για τις εμφανιζόμενες ζωονόσους, και στο φορέα που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας και διαθέτει τα στοιχεία για τα περιστατικά των ζωονόσων που μεταδίδονται στον άνθρωπο.


Η λειτουργία ενός αριθμού εγκαταστάσεων, οι οποίες ενώ διαθέτουν επίσημη έγκριση, παρουσιάζουν σημαντικές κατασκευαστικές αδυναμίες, ενώ πολλές φορές οι προδιαγραφές τους δεν είναι σύμφωνες με την κοινοτική νομοθεσία.


Τα προβλήματα υγιεινής που εντοπίστηκαν σε τρείς μονάδες, τα οποία θεωρήθηκαν περιορισμένα από το ΓΤΚΘ. Τα προβλήματα αυτά ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το ΓΤΚΘ, δεν αποκλείεται να έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.


Ο κ Χατζηδάκης, σχολίασε τα ευρήματα της εν λόγω έκθεσης με την ακόλουθη δήλωση: “Είναι φανερό ότι υπάρχουν ακόμα σοβαρές παραλείψεις και αποκλίσεις από την κοινοτική νομοθεσία στα θέματα της παρασκευής και της επεξεργασίας προϊόντων κρέατος, ενώ δε νομίζω ότι ξαφνιάζει πια κανένα από εμάς η γενικότερη εικόνα χαλάρωσης και αποσυντονισμού του Δημοσίου τομέα. Στα θέματα όμως της δημόσιας υγείας η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία και περισσότερο ζήλο και να μην ικανοποιείται με τη μετριότητα. Είναι επιτέλους καιρός να περάσουμε από το στάδιο των διακυρήξεων στις πράξεις και να δοθεί στα θέματα που αφορούν στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην προστασία του καταναλωτή η σημασία που τους αρμόζει”.
Μετάβαση στο περιεχόμενο