Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Αφήνουμε για πάντα πίσω μας τη μιζέρια – συνέντευξη στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”

Η πολιτική σταθερότητα, ως αποτέλεσμα της ισχυρής λαϊκής εντολής στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να πάρει μπροστά η οικονομία και να ανοίξει το παράθυρο ευκαιρίας και προόδου για τον τόπο, τονίζει, στη συνέντευξη του στον «Φιλελεύθερο» ο Κωστής Χατζηδάκης. Και δεσμεύεται για «σκληρή δουλειά από την πρώτη μέρα», προκειμένου να αφήσουμε οριστικά πίσω τη μιζέρια και τη στασιμότητα. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. εξηγεί, ταυτόχρονα, γιατί μια κυβέρνηση μειοψηφίας το μόνο που εξασφαλίζει είναι η παράλυση της χώρας, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επενδυτές. Ο υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, παράλληλα, υπογραμμίζει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης στο θέμα της ΔΕΗ και ανακοινώνει το πλαίσιο της λύσης που προωθεί η Ν.Δ. Αποκαλύπτοντας και το τι θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο, που έχει ήδη προετοιμαστεί, για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, πώς θα είναι το σχολείο και το πανεπιστήμιο του αύριο.

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος»

 

  1. Κινδυνεύει η επόμενη μέρα από … τα μπάνια του λαού; Γιατί ένας 17χρονος ή μια 17χρονη, ένας αναποφάσιστος ή μια γυναίκα, να έρθουν στην κάλπη την επόμενη Κυριακή και να μην προτιμήσουν την αποχή; Και, φυσικά, γιατί να ψηφίσει ΝΔ και Κυριάκο Μητσοτάκη, και μάλιστα σε ποσοστά αυτοδυναμίας;

 Η χώρα μας έχει σήμερα μπροστά της ένα ορθάνοιχτο παράθυρο ευκαιρίας, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε το πρώτο βήμα για μια τετραετία προόδου σε όλους τους τομείς. Ώστε να γυρίσουμε οριστικά σελίδα και να δημιουργήσουμε νέα προοπτική για όλους τους Έλληνες, αφήνοντας για πάντα πίσω μας τη μιζέρια και τη στασιμότητα. Στη Νέα Δημοκρατία μένουμε μακριά από τα μεγάλα λόγια και προχωράμε με σχέδιο βασισμένο σε ξεκάθαρες προτεραιότητες: Τη μείωση της φορολογίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την επιστροφή των ξενιτεμένων παιδιών, τον εκσυγχρονισμό της παιδείας, την ενίσχυση της ασφάλειας. Με ισχυρή εντολή από τους πολίτες, σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε από την πρώτη μέρα να δουλεύουμε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, για να χτίσουμε μια πιο φωτεινή Ελλάδα και να μπει η πατρίδα μας σε νέα εποχή.

  1. Ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος την προειδοποίηση Μητσοτάκη για πιθανές επαναληπτικές εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, ισχυρίζεται ότι εκβιάζετε το εκλογικό σώμα. Και πως “όποιο κόμμα κερδίσει τις εκλογές, έστω και με μια ψήφο διαφορά, εκείνο θα σχηματίσει κυβέρνηση”. Ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος βρίσκεται πλέον και η κα Γεννηματά. Τι απαντάτε;

Η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη από σταθερότητα μετά από μια δεκαετία κρίσης και ανασφάλειας. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας το μόνο που εξασφαλίζει είναι η παράλυση της χώρας. Σκεφτείτε το: Τι θα πετύχει μια κυβέρνηση τρεμάμενη, με 149 βουλευτές, που δεν θα ξέρει αν αύριο το πρωί τα όργανα του ΚΙΝΑΛ αποφασίσουν να την ρίξουν; Υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει η χώρα έτσι; Ποιος θα έρθει να επενδύσει χρήματα και να δημιουργήσει νέες δουλειές όταν γνωρίζει ότι την επόμενη μέρα μπορούν να έρθουν τα πάνω-κάτω; Τι σχεδιασμό να κάνει ένα νοικοκυριό όταν δεν ξέρει τι του ξημερώνει; Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αξίζουν μετά από τόσα χρόνια να δουν σταθερότητα στη χώρα, που είναι η βασική προϋπόθεση για να πάρει μπροστά η οικονομία και να δημιουργηθεί προοπτική στον τόπο μας. 

  1. Τι θα κάνετε με τις “νάρκες” που φαίνεται ότι βάζει στην επόμενη μέρα η σημερινή κυβέρνηση όπως η ΔΕΗ; Πέρα από την ουσία του προβλήματος, θα ξαναζήσει η χώρα εικόνες από το παρελθόν με συνδικαλιστικές και πολιτικές ηγεσίες… στα κάγκελα;

Γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια σειρά από προκλήσεις. Η ΔΕΗ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, στα κόκκινα δάνεια έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ βρισκόμαστε στον πάτο της Ευρώπης στις επενδύσεις. Δεν ισχυριζόμαστε ότι θα πατήσουμε ένα κουμπί και όλα θα διορθωθούν αύριο το πρωί. Έχουμε, όμως, σχέδιο και θα βάλουμε τα δυνατά μας για να βάλουμε την οικονομία μας σε νέα τροχιά, εφαρμόζοντας πρακτικές που δοκιμάστηκαν και πέτυχαν στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά και σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Τώρα όσον αφορά στη ΔΕΗ συγκεκριμένα, βλέπουμε ότι κινδυνεύει δυστυχώς να γίνει νέα Ολυμπιακή λόγω των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ και της ελαφρότητας με την οποία χειρίστηκε το θέμα από την πρώτη στιγμή. Τα στοιχεία τα λένε όλα: Ενώ το 2014 η ΔΕΗ ήταν κερδοφόρα, πέρυσι κατέγραψε ζημίες 903,7 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια ευρώ τη μέρα. Παράλληλα, η μετοχή της εταιρίας έχει χάσει από το 2015 το 90% της αξίας της. Ο κύριος λόγος για αυτή την άκρως ανησυχητική εικόνα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να πάει από το μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ» που είχε προταθεί επί Νέας Δημοκρατίας -με βάση το οποίο θα πωλείτο το 30% της εταιρείας για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά της- στο μοντέλο της «μισής ΔΕΗ». Κατέληξαν, δηλαδή, σε μια συμφωνία να χάσει η ΔΕΗ τους μισούς πελάτες της χωρίς κανένα αντάλλαγμα! Και έτσι φτάσαμε σήμερα να μην ενδιαφέρεται κανείς ούτε για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ούτε να για μπει ως στρατηγικός επενδυτής στην εταιρία.

Στη Νέα Δημοκρατία χτυπάμε εδώ και καιρό καμπανάκια για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις. Έχουμε υπογραμμίσει πως η ΔΕΗ χρειάζεται ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο, καθώς και μια οργανωμένη προσπάθεια για άντληση κεφαλαίων, προκειμένου η εταιρία να διασωθεί, να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να εξασφαλίσει το μέλλον των εργαζομένων της. Σε αυτό το πλαίσιο, μιλάμε για προστασία των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών, αλλά και για αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο όμηροι του ερασιτεχνισμού και των ιδεοληψιών, ούτε στο θέμα της ΔΕΗ, ούτε γενικά στα ζητήματα της οικονομίας. Η ενθουσιώδης αντίδραση των αγορών μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνει ότι εντός και εκτός συνόρων υπάρχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Νέας Δημοκρατίας να δημιουργήσει τη θετική έκρηξη που έχει ανάγκη η οικονομία μας.

  1. Πως θα είναι το σχολείο και το Πανεπιστήμιο της επόμενης μέρας; Μαθαίνουμε πως έχετε έτοιμο το νομοσχέδιο και για τις τρεις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, το οποίο θα είναι από τα πρώτα που θα περάσουν από τη Βουλή. Θα θέλατε να μας περιγράψετε τους βασικούς του άξονες;

Η παιδεία βρίσκεται στην καρδιά του σχεδίου μας για την Ελλάδα της δημιουργίας και των ευκαιριών. Για αυτό και βάζουμε τέλος στο δόγμα Γαβρόγλου που βασίζεται σε μια ρετρό λογική και έχει στόχο την ισοπέδωση προς τα κάτω, επιστρέφοντάς μας στη δεκαετία του ‘80. Εμείς αντιθέτως πιστεύουμε σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή πολιτική παιδείας, που στηρίζεται στην προσπάθεια, στην άμιλλα και στην αξιοκρατία. Για αυτόν τον λόγο, μιλάμε για αυτονομία και αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Πράγματα που γίνονται, δηλαδή, στις χώρες με τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα παγκοσμίως, όπως η Φινλανδία. Προτεραιότητά μας επίσης είναι να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε νομό και σε κάθε μεγάλη διοικητική ενότητα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, διότι τα πρότυπα σχολεία είναι σχολεία ευκαιριών για τα ταλαντούχα παιδιά των μεσαίων και φτωχών οικογενειών. Είναι πραγματική κοινωνική πολιτική τα πρότυπα σχολεία.

Όσον αφορά στην ανώτατη εκπαίδευση, εξαιτίας της ιδεοληπτικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συνταγματική αναθεώρηση παραμένουμε η μόνη χώρα στον πλανήτη που δεν έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο του παρόντος Συντάγματος, λοιπόν, έχουμε στόχο να καθιερώσουμε ξενόγλωσσα τμήματα, προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, αλλά και summer universities, ώστε να έρχονται φοιτητές από τις γειτονικές χώρες για να σπουδάζουν, όπως γίνεται στην Κύπρο. Σκοπεύουμε επίσης να ενθαρρύνουμε τα δημόσια πανεπιστήμια να συνεχίσουν κάτι που ξεκίνησε ήδη από το Πολυτεχνείο, δηλαδή να κάνουν κοινά διπλώματα με γνωστά αμερικάνικα και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, για να αναβαθμιστούν ακόμα περισσότερο οι σπουδές στην Ελλάδα. Και φυσικά, τελειώνουμε αμέσως με το άσυλο της ανομίας, με το άσυλο της βίας και των ναρκωτικών. Διότι εδώ δεν έχει να κάνει κανείς με ιδεολογίες, αλλά με παραλογισμό. Θα βάλουμε τέλος στον παραλογισμό και θα προστατέψουμε τα δημόσια πανεπιστήμια και τα παιδιά μας.

  1. Είστε αντιπρόεδρος της ΝΔ, βουλευτής με πολλά κοινοβουλευτικά ένσημα, αλλά… διεκδικείτε και τον σταυρό, στο Βόρειο Τομέα της Β΄Αθηνών. Θα μου επιτρέψετε να σας κάνω …την ερώτηση του πρωτάρη. Γιατί οι πολίτες να “σταυρώσουν” Κωστή Χατζηδάκη;

Κοιτάξτε, προφανώς δεν διαθέτω πλούσια κόμη. Επίσης, δεν είμαι ξανθός και γαλανομάτης, ούτε είμαι καλός στα μνημόσυνα και στις δημόσιες σχέσεις. Όμως όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν στην ΔΑΠ, στην ΟΝΝΕΔ, στην Ευρωβουλή και σε διάφορα υπουργεία, προσπάθησα να μείνω πιστός σε ορισμένες αξίες: Στην ελευθερία, στην αξιοκρατία, στην Ευρώπη, στη σοβαρότητα, στην αξιοπρέπεια. Με βάση αυτές τις αξίες έκανα και τις συγκρούσεις που έκανα: Για την Ολυμπιακή, για τον ΟΣΕ, για την περιβόητη εργαλειοθήκη. Και δίπλα σε έναν μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό που θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστεύω ότι θα έχω μεγαλύτερες δυνατότητες για ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις ζωές των Ελλήνων. Πιστεύω σε μια πολιτική με έργο. Μια πολιτική με αξίες.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο