Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Αυτά δεν γίνονται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης – ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στο νσ για την Πολιτική Αεροπορία

“Σε ποια άλλη χώρα για την επιλογή του διοικητή της Πολιτικής Αεροπορίας δεν αποφασίζει ο υπουργός, η κυβέρνηση, η Βουλή, αλλά μια ευρωπαϊκή αρχή; Αυτό πώς θα το λέγατε εσείς αν ήσασταν στην αντιπολίτευση. Θα το λεγάτε ή δεν θα το λέγατε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας;” αναρωτήθηκε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο της Πολιτικής Αεροπορίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

Βασικά σημεία ομιλία Κωστή Χατζηδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής

στο νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

–         Σε 4 σημεία η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου  του Κράτους αναφέρει ότι δεν έχουν προσκομιστεί στοιχεία από το υπουργείο προκειμένου να συνταχθεί η έκθεση του ΓΛΚ και να δούμε αν υπάρχει επιβάρυνση στον προϋπολογισμό. Αυτό δεν μπορούμε να το ξεπερνάμε έτσι. Δεν μπορεί από τη μία να μιλάμε για σεβασμό στους θεσμούς και το Σύνταγμα και από την άλλη τα υπουργεία να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο.

–         Σ’ αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν μια σειρά από ουσιαστικά θέματα που παραπέμπονται στο μέλλον:  σε σχέση με τη διανομή πόρων, διανομή επιδομάτων, κριτήρια επιλογής προσωπικού κλπ. Την ίδια στιγμή γίνεται μια αναδόμηση της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Αυτή η αναδόμηση δεν ήταν απαραίτητη (όπως αποδεικνύεται  από τα επίσημα έγγραφα της αλληλογραφίας των κυβερνήσεων με την Τρόικα και τα κείμενα του μνημονίου). Το θέμα είχε ρυθμιστεί με τη λεγόμενη Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αεροδρομίων (ΑΕΔΙΠΑ).  Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να την καταργήσει, λόγω αυτής της εμμονής του, φέρνει αυτό το νομοσχέδιο το οποίο δημιουργεί την αναταραχή που έχει δημιουργήσει.

–         Η πιο σημαντική παρατήρηση αφορά την  επιλογή των  διοικητών και των υποδιοικητών της ΥΠΑ. Γίνεται από μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν 2 εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Πτήσεων, της EASA. Ρωτώ τον υπουργό: σε ποια άλλη χώρα της ΕΕ γίνεται αυτό; Σε ποια άλλη χώρα για την επιλογή του διοικητή της Πολιτικής Αεροπορίας δεν αποφασίζει ο υπουργός, η κυβέρνηση, η Βουλή, αλλά μια ευρωπαϊκή αρχή; Αυτό πώς θα το λέγατε εσείς αν ήσασταν στην αντιπολίτευση. Θα το λεγάτε ή δεν θα το λέγατε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας;

Δικαιούμαι, λοιπόν, να ρωτήσω μετά απ’ αυτό: είστε ή δεν είστε κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης;

–         Κύριοι συνάδελφοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχετε και τις δικές σας ευθύνες. Δεν μπορεί το βράδυ να φύγουμε από εδώ και να έχετε ψηφίσει αυτή τη  διάταξη. Η διάταξη αυτή πρέπει να αποσυρθεί. Αλλιώς είστε συνένοχοι με τον κ. Σπίρτζη.

–         Ο κ. Σπίρτζης χθες στην Επιτροπή της Βουλής μας μίλησε για νίκη της κυβέρνησης. Δεν πουλάμε τον αέρα, μας είπε. Πουλάει αέρα ο ίδιος, βεβαίως.  Δεν θα γίνει ιδιωτικοποίηση! Μπράβο κ. Σπίρτζη! Μόνο δεν μας είπατε ποιος ζήτησε ιδιωτικοποίηση; Ήταν στο πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης; Όχι! Το ζήτησε ποτέ η τρόικα, με μας ή με σας; Όχι! Έχετε μια λογική του Χότζα. Βρίσκετε ξαφνικά ανύπαρκτους εχθρούς και τους νικάτε. Έχετε εκστρατεύσει με μια λογική δονκιχωτισμού. Πετύχατε να αποτρέψετε την ιδιωτικοποίηση που δεν υπήρχε στην ατζέντα κανενός Ι Ευτυχώς, όμως, κ. Σπίρτζη δεν πετύχατε να αποτρέψετε την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων –παρόλο που στεναχωρηθήκατε και κλάψατε πολύ. Δεν πετύχατε να αποτρέψετε την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού και σε λίγο καιρό, παρά τις διακηρύξεις που κάνατε στη Βουλή εδώ και λίγους μήνες,  δεν θα έχετε αποτρέψει και τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας.

–         Όλα αυτά όμως δείχνουν ότι είσαστε μια κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης και μηδενικής εμπιστοσύνης, που όσο νωρίτερα φύγετε τόσο καλύτερα και για σας, για να μην εκτεθείτε περισσότερο, αλλά φυσικά και για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο