Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Αυξάνουμε τους μισθούς και των 663.000 δημοσίων υπαλλήλων- συνέντευξη στην εφημερίδα REALNEWS

«Αυξάνουμε τους μισθούς και των 663.000 δημοσίων υπαλλήλων. Με μια μεσοσταθμική ετήσια ωφέλεια στο ύψος του ενός μισθού ή και λίγο παραπάνω. Με επιπλέον αυξήσεις για τους ένστολους και τους πανεπιστημιακούς», υποστηρίζει, μιλώντας στη Realnews, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια. Ο Κ. Χατζηδάκης μιλά για τη στήριξη των συνταξιούχων και σημειώνει πως θα συνεχιστεί το επίδομα της προσωπικής διαφοράς, ενώ ξεκαθαρίζει πως νούμερο ένα πρόκληση για τον ίδιο είναι η πατάξη της φοροδιαφυγής. «Πρώτα-πρώτα διότι είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Επίσης, όμως, διότι δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε περαιτέρω τους φορολογικούς συντελεστές», αναφέρει. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2024 θα έχουν γίνει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, η επέκταση της χρήσης των POS σε περισσότερα επαγγέλματα και η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών. Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών μιλά για τη ρύθμιση με τις δόσεις, τις φορολογικές δηλώσεις, τα «κόκκινα» δάνεια και την επενδυτική βαθμίδα.

 

Κύριε Υπουργέ, τι σηματοδοτεί το νέο οικονομικό νομοσχέδιο;

 Με το νομοσχέδιο αυτό, τιμώντας τις δεσμεύσεις μας, εφαρμόζουμε ήδη το 50% του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Οι δαπάνες σε βάθος τετραετίας θα είναι 4,4 δισ. ενώ το σύνολο των δεσμεύσεών μας ήταν 9,1 δισ. Αυτά που είπαμε, λοιπόν, αυτά κάνουμε! Και γι’αυτό έχω μιλήσει για αλλαγή παραδείγματος από την πλευρά μας. Από τα «θα» και τις ανεφάρμοστες υποσχέσεις που ζήσαμε κατά καιρούς στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, έχουμε περάσει σε μία άλλη αντίληψη σεβασμού ουσιαστικά των ίδιων των πολιτών. Η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται, φυσικά, ως Άη Βασίλης. Προχωρούμε με βάση τις αντοχές του προϋπολογισμού και της οικονομίας. Ωστόσο, το νομοσχέδιο αυτό είναι μία ουσιώδης στήριξη για τους δημοσίους υπαλλήλους, των οποίων οι μισθοί ξεπαγώνουν μετά από 14 χρόνια, τους νέους με το Youth Pass και με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» και την ελληνική οικογένεια με την πρόσθετη στήριξη των γονέων με περισσότερα παιδιά.

Ανακοινώσατε την επέκταση του market pass. Εξετάζετε περαιτέρω μέτρα στήριξης των νοικοκυριών;

 Δεν είναι μόνο το market pass. Η μεγάλη πλειονότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου στηρίζει το εισόδημα των πολιτών! Αυξάνουμε τους μισθούς και των 663.000 δημοσίων υπαλλήλων. Με μία μεσοσταθμική ετήσια ωφέλεια στο ύψος του ενός μισθού ή και λίγο παραπάνω. Με επιπλέον αυξήσεις για τους ενστόλους και τους πανεπιστημιακούς. Αυξάνουμε, επίσης, το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί (π.χ. μία οικογένεια με δύο παιδιά θα έχει ετήσιο όφελος 220 ευρώ). Θεσπίζουμε το Youth Pass για 200.000 νέους. Απαλλάσσουμε μόνιμα από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη 200.000 περίπου πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Μειώνουμε κατά 10% τον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Βεβαίως, πράγματι, θα υπάρξουν και περαιτέρω μέτρα στήριξης των νοικοκυριών με βάση τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Σημειώνω σε αυτό το πλαίσιο: Τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις ύψους περίπου 3,5% από 01.01.2024. Τη σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών. Τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στην τετραετία, ανάλογα και με την φορολογική συμμόρφωση. Θα προχωρούμε πάντοτε, ανάλογα και με τις αντοχές της οικονομίας!

 Γιατί ενισχύετε το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης, αντί να δώσετε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στους χαμηλόμισθους;

 Μα, δίνουμε έμφαση στη στήριξη των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, όπως και των δημοσίων υπαλλήλων με παιδιά. Αυτοί που κερδίζουν περισσότερα είναι οι χαμηλόμισθοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά και όσοι έχουν θέσεις ευθύνης. Γιατί η έμφαση σε όσους έχουν θέσεις ευθύνης; Διότι, η ψαλίδα μεταξύ των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων και των μισθών των Γενικών Διευθυντών στο Δημόσιο είναι από τις μικρότερες στην Ευρώπη. Αυτό λειτουργεί ως αντικίνητρο στη μεγαλύτερη προσπάθεια. Προχωρούμε, λοιπόν, σε αυτό το μέτρο, στην αύξηση, δηλαδή, των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30%, ώστε να στηρίξουμε την άμιλλα μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων. Ώστε να τους κινητροδοτήσουμε να προσπαθήσουν περισσότερο στη δουλειά τους!

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για αυξήσεις μέσα στην τετραετία με τον κατώτατο να φτάνει τα 950 ευρω. Πότε θα επιτευχθούν αυτές οι αυξήσεις;

 Και αυτή η δέσμευση εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιό μας για ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών! Ήδη, την προηγούμενη τετραετία, η οικονομική μας πολιτική οδήγησε σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20%. Εν μέσω, μάλιστα, κρίσεων. Για την τετραετία που τώρα ξεκινάει, απόφασή μας είναι να ακολουθήσουμε την ίδια ρεαλιστική και αποτελεσματική οικονομική πολιτική. Και αυτή ακριβώς είναι μία πολιτική που εγγυάται την ανάπτυξη και επιτρέπει την αύξηση των μισθών χωρίς υπέρμετρη επιβάρυνση των επιχειρήσεων. Με βάση τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης και τις αντοχές των επιχειρήσεων, φιλοδοξούμε, στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος να φτάσει τα 950 ευρώ!

Πέρα από τις αυξήσεις στις συντάξεις από τις αρχες του 2024 με τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά τι θα κάνετε; Θα δώσετε ξανά το επίδομα της προσωπικής διαφοράς;

 Δεσμεύτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης γι’αυτό. Όπως είπε, στο τέλος του 2023, θα προχωρήσουμε στην εφάπαξ ενίσχυση όσων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά του ν. Κατρούγκαλου. Με σεβασμό πάντοτε στις αντοχές του προϋπολογισμού. Και με ειδική μέριμνα για τους χαμηλοσυνταξιούχους! Πάγιο αίτημα της αγοράς είναι μια νέα ρύθμιση με πολλές δόσεις οπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ρυθμίσουν συνολικά τις οφειλές που έχουν. Το είπα και στη Βουλή: Έχουν νομοθετηθεί πρόσφατα τόσο η αναβίωση των 120 δόσεων για παλαιούς οφειλέτες όσο και οι 72 δόσεις για πιο πρόσφατους σχετικά οφειλέτες. Καλώ, λοιπόν, όλους τους συμπολίτες μας που μπορεί να ωφεληθούν, να σπεύσουν μέχρι τις 31 Ιουλίου και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, με προφανή για τους ίδιους οφέλη!

 Παράταση για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων θα δοθεί;

Όσο καθυστερήσουν οι δηλώσεις, τόσο θα καθυστερήσει και το market pass. Θα ήθελα, λοιπόν, να καλέσω φορολογουμένους και λογιστές να υποβάλλουν τις δηλώσεις. Πάνω από το 80% των φορολογουμένων το έχει ήδη κάνει. Υπάρχει ακόμη χρόνος. Ας τον εκμεταλλευτούν!

Θα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε τη φοροδιαφυγή; Υπάρχουν περιπτώσεις που καποιοι επαγγελματίες ενω πληρώνονται μέσω των pos να μην κόβουν αποδείξεις. Πότε θα υπάρξει σύνδεση των pos με τις ταμειακές;

 Όπως εκπλήξαμε τους άπιστους Θωμάδες με την επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων, έτσι θα τους εκπλήξουμε και με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής! Είναι η νούμερο ένα πρόκληση για μένα! Πρώτα-πρώτα διότι είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Επίσης, όμως, διότι δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε περαιτέρω τους φορολογικούς συντελεστές! Την προηγούμενη τετραετία έγιναν σοβαρά βήματα. Προωθήθηκαν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Μειώθηκε το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ». Παρόλα αυτά, το ζήτημα είναι σοβαρό. Γι’αυτό και εμείς θα ρίξουμε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το βαρύ μας πυροβολικό: Τις νέες τεχνολογίες. Και αυτό δεν είναι απλά λόγια. Μίλησα στη Βουλή με συγκεκριμένα ορόσημα και χρονοδιαγράμματα. Μεταξύ άλλων: Μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2024 θα έχει γίνει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, η επέκταση της χρήσης των POS σε περισσότερα επαγγέλματα και η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών. Επίσης, εντός του 2024 θα προχωρήσει η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ και η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA. Όλα αυτά είναι μεταρρυθμίσεις που είναι ενταγμένες στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι και για λόγους που σχετίζονται με υποχρεώσεις μας απέναντι στην ΕΕ θα εφαρμοστούν απολύτως!

 Θα μπουν κανόνες στους servicers για τα κόκκινα δάνεια; Η πρώτη κατοικία μπορεί να προστατευθεί;

 Το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας είναι αντίστοιχο εκείνων άλλων ευρωπαϊκών χωρών και βοηθά στην προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών. Με επιλογές ρύθμισης των χρεών τους: τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τον Πτωχευτικό Κώδικα, αλλά και τις ρυθμίσεις που κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες και οι servicers. Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν γι’αυτές τις δυνατότητες. Θέλουμε, ωστόσο, να βελτιώσουμε το υπάρχον πλαίσιο. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα φέρουμε νέο σφιχτό πλαίσιο που θα βάζει συγκεκριμένους κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία των servicers. Θα τους υποχρεωνει να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Και θα υπάρχουν ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες! Παράλληλα, εξετάζουμε και μέτρα βελτίωσης του εξωδικαστικού μηχανισμού, ένα μέτρο το οποίο ήδη λειτουργεί και βοηθά τους δανειολήπτες που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Και σε σχέση με αυτό πιστεύω ότι μέσα στο φθινόπωρο θα αναλάβουμε τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Πότε θα έρθει η επενδυτική βαθμίδα; Τι σημαίνει για την χώρα μας;

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας: Θα μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας. Θα διευκολύνει τις ξένες επενδύσεις για τις οποίες σήμερα -λόγω της έλλειψής της- υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις σχετικοί περιορισμοί. Και θα αυξήσει τη ρευστότητα, καθώς θα δώσει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες να δανείζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η επενδυτική βαθμίδα – η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του 2023 – δεν σημαίνει ωστόσο ότι θα επαναπαυτούμε στις δάφνες μας. Η χώρα πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν τον εφησυχασμό ως προς τη δημοσιονομική πολιτική. Όταν αυτό συμβαίνει, ο λογαριασμός, πέρα από τον οποιοδήποτε Υπουργό, πάει πρώτα απ’όλα στους ίδιους τους πολίτες. Και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να μην το επιτρέψουμε! Οι πολίτες μας επέλεξαν διότι εγγυώμαστε τη σοβαρότητα, τη σταθερότητα, την προοπτική. Και είμαστε αποφασισμένοι αυτή τους την επιλογή να την τιμήσουμε!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο