Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Αύξηση της προενταξιακής βοήθειας προς την Κύπρο υπόσχεται ο κ. Φερχόϋγκεν

Η Κύπρος, όπως και Μάλτα, πρέπει να ενταχθούν στο ειδικό κεφάλαιο του προϋπολογισμού, που αφορά τις χρηματοδοτήσεις των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, επισήμανε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος κ. Γκύντερ Φερχόϋγκεν απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Στη διάρκεια ακρόασής του από την Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Φερχόϋγκεν αφού επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου προχωρούν σε γενικές γραμμές με ικανοποιητικούς ρυθμούς, παραδέχθηκε ότι δεν είναι σωστό οι προενταξιακές χρηματοδοτήσεις της Κύπρου να είναι ενταγμένες στο κεφάλαιο του προϋπολογισμού που αφορά τις τρίτες χώρες και στο ειδικό χρηματοδοτικό τμήμα στο οποίο έχουν ενταχθεί οι άλλες υποψήφιες χώρες.
Ο κ. Φερχόϋγκεν επισήμανε εξ άλλου ότι η “μετάταξη” αυτή της Κύπρου σε συνδυασμό την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας θα σημαίνει και αύξηση των χρηματοδοτήσεων. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: “Είμαστε πρόθυμοι να αυξήσουμε τις χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται για την Κύπρο, εάν αυτό απαιτηθεί από την εξέλιξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, ώστε να χρηματοδοτήσουμε δράσεις συμφιλίωσης στο νησί”.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ. Χατζηδάκη σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την Τουρκία, ο επίτροπος της Ε.Ε. υπογράμμισε με έμφαση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά εξαίρεση ή ευνοϊκή μεταχείριση για καμιά υποψήφια χώρα και ότι στην πορεία των διαπραγματεύσεων η Ένωση θα κρίνει όλες τις υποψήφιες με τα ίδια κριτήρια, χωρίς η στρατηγική θέση της οποιασδήποτε χώρας και ειδικά της Τουρκίας να παίξει κάποιο ρόλο.
Τέλος, σχετικά με την προσαρμογή της κυπριακής νομοθεσίας στο τομέα της ναυτιλίας και στις επισημάνσεις ορισμένων μελών της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και τουρισμού ότι η κυπριακή σημαία αποτελεί, “σημαία ευκαιρίας”, ο κ. Φερχόϋγκεν επισήμανε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έδειξε πρόθυμη και έτοιμη να προσαρμόσει τη σχετική νομοθεσία στο κοινοτικό κεκτημένο.


Μετάβαση στο περιεχόμενο