Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Αύξηση των κονδυλίων της Ε.Ε για την περιφερειακή ανάπτυξη ενόψει της διεύρυνσης ζήτησε ο κ.Χατζηδάκης και συμφώνησε ο αρμόδιος επίτροπος

To μεγάλο πρόβλημα για την πολιτική της περιφερειακής ανάπτυξης της Ένωσης, κυρίως μετά τη διεύρυνση, είναι οι μεγάλες ανάγκες των υπό ένταξη χωρών. Αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με την αύξηση των διαθεσίμων κονδυλίων, επισήμανε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ε.Κ. κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της έκθεσης για την συνοχή από τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Μπαρνιέ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Μισέλ Μπαρνιέ αφού επισήμανε ότι η δεύτερη αυτή έκθεση θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για μία ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της συνοχής στην οποία καλούνται να μετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, υπογράμμισε τρία σημεία τα οποία έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Πρώτον ότι στην έκθεση διαπιστώνονται μεγαλύτερες επιτυχίες στην οικονομική παρά στην κοινωνική συνοχή. Δεύτερον, ότι η συνοχή αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση στην Ανατολή απ’ ότι στην Δύση. Τρίτον, ο επίτροπος επισήμανε τον ρόλο της εκπαίδευσης, όπως και της έρευνας και της καινοτομίας. Ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι με την επερχόμενη διεύρυνση οι ανισότητες μεταξύ των περιφερειών της Ένωσης θα επιδεινωθούν καθώς οι υπό ένταξη χώρες είναι πολύ φτωχότερες.
Ο κ. Χατζηδάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι “η δεύτερη έκθεση για την πορεία των αποτελεσμάτων που έχουν οι χρηματοδοτήσεις των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ένωσης δείχνει βελτίωση, κυρίως για τους οικονομικούς δείκτες των περιφερειών που ενισχύονται απ’ αυτές, αλλά δεν είναι το ίδιο σημαντική για τους κοινωνικούς δείκτες. Επίσης σε άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, υπήρξε καλύτερη εκμετάλλευση των πόρων και σε άλλες χειρότερη”. Και πρόσθεσε ότι “το μήνυμα που πρέπει να στείλει το Ε.Κ. είναι ότι χρειάζεται αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης αλλά και κίνητρα για τη σωστή αξιοποίησή τους”.
Αναφερόμενος στην προοπτική της διεύρυνσης της Ένωσης προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την Κύπρο, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. υπογράμμισε: “Με τη διεύρυνση οι φτωχοί του σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα γίνουν πιο πλούσιοι αύριο, ακόμη κι αν με την είσοδο νέων κρατών-μελών στατιστικά οι φτωχές περιφέρειες που απολαμβάνουν τις ενισχύσεις των Διαρθρωτικών Ταμείων θα εμφανίζονται ως πλουσιότερες. Έτσι καθώς θα μοιραστούν οι πόροι σε περισσότερα κομμάτια οι σημερινές φτωχότερες χώρες κινδυνεύουν να γίνουν θύματα της διεύρυνσης. Η απάντηση στην πρόκληση αυτή είναι η επικέντρωση των δράσεων, η σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων, αλλά το κύριο είναι μετά το 2006 να υπάρξει ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων των ταμείων περιφερειακής ανάπτυξης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρόσκλησης που βρίσκεται μπροστά μας. Πολιτική συνοχής χωρίς λεφτά δεν γίνεται” κατέληξε ο κ. Κ. Χατζηδάκης.
Ο κ. Μπαρνιέ απαντώντας στον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ε.Κ. σημείωσε ότι σε γενικές γραμμές συμφωνεί με την ανάλυση του κ. Χατζηδάκη και άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα ήταν υπέρ της αύξησης των κονδυλίων αν και η απόφαση ανήκει στην Επιτροπή ως σύνολο. Ωστόσο σημείωσε ότι οι πιστώσεις για τη περιφερειακή πολιτική θα πρέπει να κινούνται τουλάχιστον στο 0,46% του ΑΕΠ των κρατών μελών προκειμένου να είναι αποτελεσματική η πολιτική της ΕΕ.


Μετάβαση στο περιεχόμενο