Διακόσιες ενενήντα πέντε (295) καταγγελίες για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου εκ μέρους της χώρας μας εξέταζε η Κομισιόν έως το τέλος του 2001. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη. Οι περιπτώσεις παραβίασης του κοινοτικού δικαίου έχουν αυξητική τάση για την χώρα μας καθώς στο τέλος του 2000 εκκρεμούσαν κατά της χώρας μας 288 καταγγελίες, έναντι 259 στο τέλος του 1999. Πρόκειται για παραβιάσεις οι οποίες βάσει του άρθρου 226 (πρώην άρθρο 169) της συνθήκης ΕΚ διαπιστώνονται και εξετάζονται είτε κατόπιν καταγγελίας είτε αυτεπαγγέλτως κατά κράτους μέλους για μη τήρηση του κοινοτικού δικαίου. Ο αναλυτικός κατάλογος των παραβιάσεων αυτών θα δημοσιευθεί στην 19η ετήσια έκθεση της Επιτροπής, η οποία τελεί υπό επεξεργασία και θα ανακοινωθεί σύντομα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Ελλάδα βρίσκεται πέμπτη στον κατάλογο των κρατών μελών, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα κράτη μέλη που βρίσκονται υψηλότερα από την Ελλάδα έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό. Επομένως είναι στατιστικά περισσότερο εκτεθειμένα σε καταγγελίες και παραβιάσεις. Χώρες του ίδιου μεγέθους με την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο και η Πορτογαλία, έχουν αρκετά λιγότερες εκκρεμείς υποθέσεις.
Σχολιάζοντας την απάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Εκτός από την επιβολή υψηλών προστίμων για την χώρα μας, η μη συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο επιφέρει επιδείνωση στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων και τους αποστερεί δικαιωμάτων που απολαμβάνουν κάτοικοι άλλων κρατών. Για να γίνει αυτό κατανοητό θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο παραδείγματα: Πρώτον, η μη συμμόρφωσή μας με το κοινοτικό δίκαιο όσον αφορά την φορολόγηση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχει σαν αποτέλεσμα να επιβάλλονται υψηλοί φόροι στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στερώντας κατ’ αυτό τον τρόπο το φθηνό αυτοκίνητο από τον Έλληνα πολίτη. Δεύτερον, στον τομέα της εκπαίδευσης η μη συμμόρφωση της Ελλάδας προς τις απαιτήσεις της κοινοτικής οδηγίας 89/48 έχει ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται τα πτυχία – μεταξύ των οποίων και σημαντικών πανεπιστημίων – των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατ’ αυτό τον τρόπο στερούνται αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι σπούδασαν στο εξωτερικό.”