Αγροτικές ενισχύσεις 155 δις δραχμών (475,3 εκατομμύρια ευρώ) επέστρεψε μεταξύ 1997 και 2000 η Ελλάδα στις Βρυξέλλες
Την αρνητική εξέλιξη της επιστροφής 155 δις δραχμών (475,3 εκατομμύρια ευρώ) στις Βρυξέλλες μεταξύ 1997 και 2000, έφερε με συνέντευξη του σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Τα στοιχεία του κ.Χατζηδάκη βασίζονται σε απάντηση του κοινοτικού Επιτρόπου αρμοδίου για θέματα Γεωργίας κ.Φράνς Φίσλερ σε αντίστοιχη ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ.
Συγκεκριμένα ο κ.Χατζηδάκης επεσήμανε ότι “διορθώσεις” ύψους 155,5 δις δραχμών, όπως λέγεται στην κοινοτική ορολογία η υποχρέωση επιστροφής πόρων, επεβλήθησαν στην χώρα μας κατά τα έτη 1997-2000 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων. Τα χρήματα αυτά, που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και μειώνουν τις εισροές μας, τελικά, από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον γεωργικό τομέα, κλήθηκε να τα επιστρέψει η χώρα μας λόγω αδυναμιών του συστήματος πληρωμών (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων-ΟΣΔΕ) ή γενικότερων προβλημάτων του μηχανισμού καταβολής των ενισχύσεων (μη σεβασμός των προθεσμιών πληρωμής, κ.λ.π).
Ο κ.Χατζηδάκης σημείωσε ότι, αν υπολογίσουμε το σύνολο των μειώσεων για την περίοδο 1997-2000, αυτές αντιστοιχούν σε 39 δις δραχμές ετησίως και το ποσοστό των διορθώσεων ισοδυναμεί με το 4,3% επί των εισπράξεων της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο – Τμήμα Εγγυήσεις.
Οι μειώσεις αυτές των κοινοτικών ενισχύσεων είναι, όπως επισημαίνει ο κ.Φίσλερ, είτε οριστικές, είτε προσωρινού χαρακτήρα σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού 2040/2000. Ο κ.Χατζηδάκης, όμως, διευκρίνισε έπ’ αυτού τα ακόλουθα:
Πρώτον, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επιστροφών (υπό τον τίτλο “αποφάσεις εκκαθάρισης λογαριασμών”) είναι οριστικού χαρακτήρος. Δεύτερον, ότι η πρακτική δείχνει ότι τουλάχιστον το 90% των υπόλοιπων προσωρινών παρακρατήσεων οριστικοποιείται, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται ακόμη και αύξηση των προσωρινών παρακρατήσεων. Πρόσθεσε δε, ότι αυτά προκύπτουν και από τον ίδιο τον πίνακα που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον οποίο φαίνεται ότι τα ποσά που επεστράφησαν στην Ελλάδα κατά καιρούς, μετά την οριστικοποίηση των παρακρατήσεων, ήταν μηδαμινά. Στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, παρουσιάζοντας σχετικούς πίνακες (οι οποίοι δημοσιοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 Ιουλίου 2001), υπογράμμισε ότι η χώρα μας, βάσει των μειώσεων που έχουν γίνει για τα έτη 1999 και 2000, κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Πορτογαλία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά το ποσοστό των μειώσεων στο γεωργικό τομέα σε σχέση με τις συνολικές απολαβές της χώρας, με ποσοστό 3,83%. Έπ’ αυτού ο κ.Χατζηδάκης σημείωσε ότι: Πρώτον, αυτή η συγκριτική ανάλυση είναι “βολική” για την κυβέρνηση, διότι το ποσοστό παρακρατήσεων της Ελλάδας είναι σχετικά χαμηλότερο από το 4,3% το οποίο προκύπτει από την απάντηση της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 1997-2000. Δεύτερον, ότι για την Πορτογαλία, που προηγείται όσον αφορά τα ποσοστά παρακρατήσεων, το θέμα είναι πολύ μικρότερης σημασίας από ότι για την Ελλάδα, καθώς λαμβάνει πολύ μικρότερες ενισχύσεις από το Γεωργικό Ταμείο και κατά συνέπεια οι παρακρατήσεις της είναι πολύ χαμηλότερες.
Ο κ.Χατζηδάκης, τέλος, σημείωσε ότι είναι κρίμα να χάνονται τόσα πολλά χρήματα για την χώρα μας και ότι επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το συγκεκριμένο πρόβλημα.