«Προχωρήσαμε με μια ρηξικέλευθη λογική που οδηγεί, ουσιαστικά, και στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής», υποστηρίζει στη Realnews ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτυρόταν τόσο καιρό για τη ρήτρα αναπροσαρμογής “ξεχνούσε” να μας πει ότι όσο καιρό ήταν στην κυβέρνηση, η ρήτρα αυτή ίσχυε». Οσο για την κριτική της αντιπολίτευσης που αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει πως «μόνο στον μαγικό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται να αυξάνονται οι εκκρεμείς συντάξεις και ταυτόχρονα να μειώνονται τα χρέη του κράτους προς τους συνταξιούχους, από 487 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2019, στα περίπου 170 εκατ. σήμερα».
Η αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις τιμές του ρεύματος. Μηπως το νέο σχέδιο για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος καθυστέρησε;
Κανείς δεν παραγνωρίζει την ένταση και την έκταση του προβλήματος με το ηλεκτρικό ρεύμα. Γι’αυτό άλλωστε ασχολήθηκε ενεργά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Κανένας όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζει και το ότι το πρόβλημα είναι διεθνές. Υπάρχουν χώρες “μοντέλα” για την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία, που έχουν ακριβότερο ρεύμα στη λιανική απ’όσο εμείς. Αυτό δεν απαλύνει βεβαίως το πρόβλημα κάθε νοικοκυριού, αλλά δείχνει τη δημαγωγία και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης. Πέρα από τα μέτρα που είχαμε λάβει ήδη από το φθινόπωρο (μέσω Ταμείου Ρύπων, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ) λαμβάνουμε τώρα πρόσθετα μέτρα τα οποία θα απαντήσουν με ένα πιο ριζικό τρόπο στο πρόβλημα. Περιμέναμε από την Ευρώπη να κινηθεί γρηγορότερα, όπως είχε κάνει και με το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και αποτελεσματικότητα ως προς τις αγορές, αλλά και, από την άλλη, αξιοποιούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χρήματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες. Αυτοί ήταν και οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν προχωρήσαμε πιο πριν στη λήψη των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Επειδή, όμως, η Ευρώπη δεν αποφάσιζε, προχωρήσαμε μπροστά με μία ρηξικέλευθη λογική που οδηγεί, ουσιαστικά, και στην κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής. Ο ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτυρόταν τόσο καιρό για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής “ξεχνούσε” να μας πει ότι όσο καιρό ήταν στην κυβέρνηση, η Ρήτρα αυτή ίσχυε!!! Επίσης, “ξεχνάει” να μας πει ότι αν στη ΔΕΗ είχε μείνει η κατάσταση που εμείς παραλάβαμε, η ΔΕΗ τόσο καιρό δεν θα μπορούσε να δώσει τα 850 εκατ. ευρώ από τη κερδοφορία για τη στήριξη των νοικοκυριών. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν τα είχε! Ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Εν πάση περιπτώσει προχωρεί μπροστά, αποφασιστικά, δίπλα στον πολίτη, αλλά και μακριά από τη δημαγωγία και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης. Αισθανόμαστε το πρόβλημα της κοινωνίας και δίνουμε άμεσες και σοβαρές λύσεις!
Η αύξηση του κατώτατου μισθού πάγωσε τελικά ή όχι τις τριετίες;
Οι τριετίες ισχύουν με τον ίδιο τρόπο που ίσχυαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο μπορούν να προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο εργαζόμενος μέχρι το 2012. Με άλλα λόγια ο κατώτατος μισθός μπορεί να ανέρχεται έως και στα 926 ευρώ (713 ευρώ κατώτατος μισθός + 213 προσαύξηση λόγω τριετιών) μηνιαίως. Η θέση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε σχέση με τις τριετίες είναι άλλωστε γνωστή και διατυπωμένη ήδη στην υπόθεση που κρίθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στην οποία κάναμε παρέμβαση υπέρ των τριετιών.
Η προαποφασισμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουνίου θα αυξήσει και άλλο τον κατώτατο μισθό. Σχεδιάζετε περεταίρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών;
Είχαμε δεσμευτεί για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες σε μια τετραετία. Μετά τη σωρευτική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες μέχρι σήμερα, επίκειται και αυτή η επιπλέον μείωση κατά 0,5 μονάδες. Είναι μία επιπλέον στήριξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των επιχειρήσεων στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε. Αν μάλιστα συμπεριλάβουμε τη μείωση αυτή στην αύξηση του εισοδήματος όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, τότε το συνολικό τους οφελος φτάνει το 12%! Αυτό που επισημαίνω είναι ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώνοντας το εισόδημα των εργαζομένων, εμείς τις μειώνουμε και έτσι στηρίζουμε τους εργαζομένους.
Οι εκκρεμείς συντάξεις πότε θα αποδοθούν; Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι αυξήθηκαν στην διακυβέρνηση της ΝΔ. Οι «συντάξεις εμπιστοσύνης» είναι το κλειδί για να τρέξουν;
Μόνο στο μαγικό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται να αυξάνονται οι εκκρεμείς συντάξεις και ταυτόχρονα να μειώνονται τα χρέη του κράτους προς τους συνταξιούχους από 487 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2019, στα περίπου 170 εκατ. σήμερα. Αυτά είναι επίσημα στοιχεία και δεν έχουν αμφισβητηθεί ούτε καν από το ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, για μία ακόμη φορά ψεύδονται, αλλά τα γεγονότα είναι εδώ και τους εκδικούνται: Πριν δύο εβδομάδες μηδενίσαμε τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις σε ένα από τα πιο προβληματικά πρώην Ταμεία, το ΝΑΤ. Πριν από λίγες μέρες μηδενίσαμε τις εκκρεμότητες στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Ενώ, συνολικά το 2021 πετύχαμε ρεκόρ όλων των εποχών στις αποφάσεις για απονομές συντάξεων με 224.000 αποφάσεις έναντι 123.000 αποφάσεων του 2019, μία αύξηση 83%. Δεν τα λέω όλα αυτά για να πανηγυρίσω. Τα λέω για να δείξω ότι, σε αντίθεση με τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Και γι’αυτό προχωρούμε τώρα με τις “συντάξεις fast track” και τις “συντάξεις εμπιστοσύνης” (εκδόθηκε την Πέμπτη η σχετική εγκύκλιος). Έτσι ώστε μέσα σε λίγους μήνες να τελειώνουμε με τις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις.
Ολοκληρώνονται οι εργασίες του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να απευθύνετε στους πολίτες;
Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία- παρά τα όποια προβλήματα και τις αλλεπάλληλες κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε- συνεχίζει να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, δείχνει ότι οι πολίτες πιστεύουν ότι είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να κρατήσει σταθερή την Ελλάδα μέσα στις τρικυμίες. Ο κόσμος γνωρίζει ότι με αυτή την κυβέρνηση πχ. η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,9% σήμερα. Ότι ο ρυθμός των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ τριπλασιάστηκε. Ότι διευρύνθηκαν οι γονικές άδειες. Ότι αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 10%. Από εδώ και πέρα μένει ένας χρόνος μέχρι τις εκλογές. Εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η Υγεία, η Παιδεία, αλλά και η Εργασία. Στο δικό μας Υπουργείο έχουμε μπροστά μας την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περάσαμε με τα δύο νομοσχέδια που ψηφίστηκαν πρόσφατα, ΕΦΚΑ και “Δουλειές Ξανά”. Έχουμε, όμως, μπροστά μας και το μεγάλο θέμα της στεγαστικής πολιτικής. Πώς θα αμβλύνουμε δηλαδή το πρόβλημα της στέγασης, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους και τους νέους. Απέναντι στο λαϊκισμό και στο φανατισμό του ΣΥΡΙΖΑ, απαντάμε με κοινωνική πολιτική στην πράξη.