Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Αισθητική Αναβάθμιση Αεροδρομίων μετά από συνεργασία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τρίτη  1η Aπριλίου, 2008
κκ Συντάκτες ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ  –  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΘΕΜΑ: Αισθητική Αναβάθμιση Αεροδρομίων
Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών σε συνεννόηση με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τον ΣΕΤΕ προχώρησε σε αισθητική αναβάθμιση αεροδρομίων της χώρας. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια, ιδιαίτερα εν’ όψει της τουριστικής περιόδου. Η ολοκλήρωση των εργασιών συντελεί στην τουριστική ανάπτυξη και στην βελτίωση της εικόνας της χώρας.
Προς την κατεύθυνση αυτή μετά από συνάντηση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη με το Προεδρείο του ΣΕΤΕ, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Σίμος Σιμόπουλος συντόνισε την προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων και εξεύρεσης λύσεων για την αισθητική αναβάθμιση των αεροδρομίων. Αφού καταρτίστηκε πρόγραμμα επισκέψεων αντιπροσωπειών του ΣΕΤΕ και της ΥΠΑ στα αεροδρόμια Ηρακλείου, Ρόδου, Κέρκυρας, Χανίων, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Σάμου, Κω και Σκιάθου, στη συνέχεια κατατέθηκαν προτάσεις σε σχέση με παρεμβάσεις αλλά και ενέργειες, που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Απριλίου 2008.
Το συνολικό κόστος του έργου θα ανέλθει στο 1 εκατομμύριο ευρώ ενώ μέχρι σήμερα για τις προαναφερθείσες εργασίες έχει συνολικά δαπανηθεί το ποσό των 632.040 ευρώ.
Με βάση τις προτάσεις έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα οι παρακάτω παρεμβάσεις:
Κρατικός Αερολιμένας Ρόδου
-Διαγραμμίσεις στο διάδρομο στάθμευσης αεροσκαφών και μπροστά από το κτίριο του αεροσταθμού
-Αισθητικές παρεμβάσεις στους χώρους παραλαβής αποσκευών καθώς και στην αίθουσα αφίξεων
-Αποκατάσταση της επιγραφής «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» του αεροδρομίου
-Αποκατάσταση τηλεφωνικών θαλάμων στο χώρο αναμονής της αίθουσας αναχωρήσεων
-Απομάκρυνση αδρανών υλικών από τους περιβάλλοντες χώρους των αεροσταθμών
Κρατικός Αερολιμένας Σάμου
-Αισθητική αναβάθμιση του χώρου παραλαβής αποσκευών και της αίθουσας αναχωρήσεων.
-Τοποθέτηση νέας πινακίδας «ΕΞΟΔΟΣ-EXIT» στην αίθουσα αφίξεων
-Ανακαίνιση της αίθουσας VIP.
-Εργασίες χρωματισμού στους εξωτερικούς χώρους
Κρατικός Αερολιμένας Κέρκυρας
-Αντικατάσταση σπασμένων πλακιδίων στο κτίριο του αεροσταθμού.
-Ολοκλήρωση των εργασιών χρωματισμού του χωροδικτυώματος
-Αντικατάσταση μεταλλικών λωρίδων στους αρμούς διαστολής των δαπέδων.
-Αντικατάσταση τμημάτων της ψευδοροφής εσωτερικά του κτιρίου.
-Αντικατάσταση αυτόματων θυρών (τοποθέτηση 8 νέων)
-Σταδιακή τοποθέτηση αναβαθμών (σαμαράκια) στις διαβάσεις πεζών
-Αποκατάσταση φθαρμένων καλυμμάτων στα καθίσματα στις αίθουσες του αεροσταθμού
-Αντικατάσταση φωτεινών επιγραφών και λαμπτήρων
Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου
-Εργασίες αποκατάστασης ζημιών στις τουαλέτες (αντικατάσταση πλακιδίων και πόμολων)
-Αντικατάσταση των αυτόματων θυρών
-Διαγράμμιση πίστας και τροχοδρόμων
Κρατικός Αερολιμένας Χανίων
-Τοποθέτηση νέων stands με ενημερωτικά φυλλάδια για τα δικαιώματα του επιβάτη αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί
-Ανακαίνιση καταστήματος πώλησης αναμνηστικών ειδών (duty free)
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τα αεροδρόμια της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς με στόχο οι παρεμβάσεις αναβάθμισης να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου 2008.
Συνολικά οι εργασίες αφορούν:
-αποκατάσταση διαγραμμίσεων στις πίστες
-αποκατάσταση σημαιών Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης
-αντικατάσταση ενημερωτικών πινακίδων
-απομάκρυνση άχρηστων υλικών από τους περιβάλλοντες χώρους των αεροσταθμών
-συντήρηση των μαρμάρινων δαπέδων
-αποκατάσταση μονώσεων
-εξωτερικό και εσωτερικό βάψιμο
-αποκατάσταση ψευδοροφών
-αποκατάσταση ζημιών στις τουαλέτες
-αντικατάσταση φωτιζόμενων καλυμμάτων στα desks
-ενημερωτικά φυλλάδια για τους επιβάτες
-αντικατάσταση κάδων απορριμμάτων
-αποκατάσταση τηλεφωνικών θαλάμων
-εργασίες σε υπόστεγα στους σταθμούς αναμονής για ταξί και λεωφορεία
-αντικατάσταση κλιματιστικών μονάδων
-κηποτεχνικές βελτιώσεις
Οι εν λόγω εργασίες δεν πραγματοποιούνται εφάπαξ, αλλά θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και κυρίως πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Προς τον σκοπό αυτό εκπονείται παράλληλα σχέδιο για τη μόνιμη παρακολούθηση των αεροδρομίων από την ΥΠΑ, ώστε τα ελληνικά αεροδρόμια να βρίσκονται πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Οι εργασίες αυτές σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορούν να συντελέσουν κι αυτές στην καλύτερη τουριστική εικόνα της χώρας μας.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Κ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ –ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ: Καλημέρα σε όλες και σε όλους. Θέλω να σας πω ότι το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και βασισμένο σε μια πρόταση που είχε υποβληθεί το Δεκέμβριο από το ΣΕΤΕ, το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε ένα έργο για την αισθητική αναβάθμιση των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων.
Το έργο αυτό είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου. Γιατί προχωρούμε προς αυτή την πρωτοβουλία. Διότι θεωρούμε ότι οι επιβάτες και ειδικότερα οι τουρίστες, καθώς είμαστε σε μια τουριστική χώρα, πρέπει να κινούνται όταν έρχονται και όταν φεύγουν από τη χώρα μας μέσα σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας διαχρονικά κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, προκειμένου να αναπτύσσονται τα αεροδρόμια, να εκσυγχρονίζονται τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις -και το ξέρει κάθε Έλληνας πολίτης- γιατί όλοι λίγο – πολύ ταξιδεύουμε, η εικόνα των αεροδρομίων είναι αρνητική για τους ταξιδιώτες και για τους τουρίστες. Δημιουργεί ένα πρόβλημα για τη συνολικότερη εικόνα της χώρας.
Επομένως, θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε ένα έργο που δεν είναι μεγάλης κλίμακας και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό. Κοστίζει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, αλλά έχει πολύ ουσιαστικό αποτέλεσμα σε σχέση με τα λεφτά που ξοδεύουμε.
Στη συνέχεια θα σας παρουσιαστούν εικόνες για το πώς ήταν προηγουμένως η κατάσταση σε μερικές περιπτώσεις και πώς άλλαξε αυτή η εικόνα μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και μόνοι σας θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Πρέπει να σας πω ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει παρεμβάσεις στα αεροδρόμια της Ρόδου, της Σάμου, του Ηρακλείου, των Χανίων και της Κέρκυρας, ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί ανάλογες εργασίες στα αεροδρόμια της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς.
Οι εργασίες αυτές αφορούν, διαγραμμίσεις στους εξωτερικούς χώρους, αφαίρεση αφισών και άλλων αυθαίρετων ενημερωτικών εντύπων, αποκατάσταση φωτισμού, επιδιόρθωση τηλεφωνικών θαλάμων, επισκευή δαπέδων, απομάκρυνση παλιού, εγκαταλελειμμένου εξοπλισμού, από μη ενδεδειγμένους χώρους, εργασίες χρωματισμών, αντικατάσταση πινακίδων, ψευδοροφών, αυτόματων θυρών, καθισμάτων, κλιματιστικών, κηποτεχνικές εργασίες κλπ.
Είναι παρεμβάσεις στην εικόνα των αεροδρομίων, οι οποίες δε θα γίνουν άπαξ. Δέσμευσή μας είναι και του χρόνου και κάθε χρόνο, ενόψει της τουριστικής περιόδου, το χειμώνα όταν τα αεροδρόμιά μας έχουν λιγότερη κίνηση, να γίνονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις, οι οποίες βοηθάνε την εικόνα των αεροδρομίων και την εικόνα της χώρας. Κατά την άποψή μου είναι μια πρακτική ιδέα και για τέτοιες πρακτικές ιδέες θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και με το Υπουργείο Τουρισμού.
Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος σήμερα δεν είναι εδώ. Έχει στείλει το Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Ανάπτυξης, τον κ. Σπύρο Ευσταθόπουλο, ο οποίος στη συνέχεια θα λάβει το λόγο. Αλλά δέσμευση δική μας και του Άρη κι εμένα, είναι ότι θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία και σε άλλα πεδία, προκειμένου μέσω και του δικού μας Υπουργείου να υπάρξουν οι πρωτοβουλίες εκείνες, οι οποίες θα βελτιώσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Και ξέρετε ότι ο τουρισμός, μαζί με τη ναυτιλία σήμερα, είναι δυο βασικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας και δεν πρέπει να αδιαφορούμε γι’ αυτές. Αυτά είναι που ήθελα να πω εισαγωγικά. Και τώρα θέλω να δώσω το λόγο στον κ. Ευσταθόπουλο.
ΣΠ. ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ (Γ.Γ. Τουρισμού):   Κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριε Διευθυντά, κύριε Ειδικέ Γραμματέα, αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ, ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου για τη σημερινή σας παρουσία.
Για το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης η αισθητική αναβάθμιση των αεροδρομίων όπως και των άλλων σταθμών υποδοχής επισκεπτών από το εξωτερικό είναι πρώτιστης σημασίας, όπως αντιλαμβάνεστε. Και αυτό γιατί, η εικόνα του αεροδρομίου, του σιδηροδρομικού σταθμού, του λιμανιού, είναι η πρώτη και η τελευταία εικόνα που κρατούν οι επισκέπτες μας ερχόμενοι αλλά και φεύγοντας από την Ελλάδα.
Ο χώρος άφιξης και αναχώρησης είναι χρονικά η πρώτη και η τελευταία εμπειρία που βιώνει ο ξένος επισκέπτης. Δε θέλω φυσικά να μειώσω τη σπουδαιότητα των ενδιάμεσων υπηρεσιών, θέλω όμως να επισημάνω τη σπουδαιότητα της αρχής και του τέλους των εντυπώσεων.
Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος ο οποίος βρίσκεται όπως ξέρετε στην Κίνα ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης για την τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας δεν μπορούσε σήμερα να είναι δυστυχώς μαζί μας. Έχει ωστόσο θέσει εξ’ αρχής ως βασικό στόχο της εθνικής μας στρατηγικής για τον τουρισμό, τη βελτίωση της ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος και την προσέλκυση ανώτερου επιπέδου επισκεπτών. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε και να διασφαλίσουμε τα βασικά και μετά φυσικά να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ο προσανατολισμός προς την ποιότητα, η δέσμευση για σταθερά υψηλού επιπέδου ποιότητα, πρέπει να ισχυροποιεί, πιστεύουμε, κάθε κρίκο της αλυσίδας που συνιστά το συνολικό τουριστικό προϊόν. Απ’ τους ταξιδιωτικούς πράκτορες μέχρι τους ξενοδόχους, απ’ τους εργαζόμενους στα αεροδρόμια μέχρι τους οδηγούς ταξί, από τους ξεναγούς μέχρι τον καθένα από εμάς που έρχεται σε επαφή με τουρίστες.
Και η φιλοσοφία μας είναι και πρέπει να είναι κοινή. Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών έχουν από κοινού ρόλο στην αναβάθμιση των  υπηρεσιών μεταφοράς, που αποτελούν σημαντικό μέρος του συνολικού, όπως είπαμε, τουριστικού προϊόντος.
Η τουριστική εμπειρία αποτελεί το σύνολο της εξυπηρέτησης, το σύνολο των παροχών που απολαμβάνει ο επισκέπτης. Θέλω να σας πω κάτι απλό -το ξέρετε ή σας έχει συμβεί. Αν χαθούν οι αποσκευές σας στο αεροδρόμιο ήδη κάπου έχει χαλάσει η επίσκεψή σας. Ακόμα και τα υπόλοιπα να είναι άψογα, η εμπειρία θα είναι αρνητική. Επομένως, χρειάζεται συνολική θεώρηση των πραγμάτων και συντονισμένες προσπάθειες που, όπως βλέπετε σήμερα, εφαρμόζουμε.
Διαφορετικά ό,τι χτίζουμε σε έναν τομέα, αναιρείται από τυχόν ανεπάρκειες σε κάποιον άλλον. Και εμείς απ’ την πλευρά μας κάνουμε συστηματικές ενέργειες για να πετύχουμε το στόχο της ποιότητας. Όπως είπα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, για να έρθω στο προκείμενο της συνάντησης, εργαζόμαστε ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου για λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων.
Τα πρώτα αποτελέσματα, όπως θα διαπιστώσετε, είναι ορατά και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ξεκινάω και εγώ από το αεροδρόμιο της Ρόδου -στο οποίο είναι έτοιμο να λειτουργήσει το νέο κτίριο- και το διεθνές αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Και στα δύο αυτά έργα θεωρούμε ότι έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.
Θεωρούμε αξιοσημείωτο και τον εκσυγχρονισμό των σημείων υποδοχής και ελέγχου τουριστών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, στην Κρήτη. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες απαιτήσεις και στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες στους εξωτερικούς χώρους. Ένα απ’ τα αεροδρόμια στα οποία οι εργασίες οδεύουν στην ολοκλήρωσή τους είναι και το αεροδρόμιο της Κω, το οποίο είχε προβλήματα. Συνεχίζονται οι εργασίες αναβάθμισης και αισιοδοξούμε όμως ότι μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του.
Τα παραδείγματα που σας ανέφερα δεν είναι ούτε κατά δήλωση, ούτε κατ’ εκτίμηση. Μόλις χθες έλαβα την αναφορά απ’ τη Διεύθυνση Επιθεώρησης του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης σχετικά με τους ελέγχους που έγιναν τον Μάρτιο σε 12 αεροδρόμια της χώρας, 10 απ’ τα οποία είναι καίριας σημασίας για τον τουρισμό. Για τον Απρίλιο έχουν προγραμματιστεί έλεγχοι στα αεροδρόμια της Λήμνου, Κεφαλονιάς, Σάμου, Λέρου, Χανίων και Σαντορίνης. Οι έλεγχοι αυτοί αποτελούν ένα μέρος των ενεργειών που προωθεί το Υπουργείο μας προκειμένου να συμβάλλει στην άμεση αναβάθμιση των αεροδρομίων και οι οποίοι θα συνεχιστούν και τον Απρίλιο και για τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.
Σε αντίστοιχες ενέργειες εννοείται ότι προχωρούμε και στους υπόλοιπους τομείς στον τουρισμό, είτε αυτό αφορά την καταγραφή των καταλυμάτων στο πλαίσιο του σύγχρονου συστήματος κατάταξης Αστεριών και Κλειδιών, τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την ανάδειξη φορέων διαχείρισης τουριστικής λιμένων, τα Boutique-Hotel και το δορυφόρο λογαριασμό, που θα δώσει για πρώτη φορά ένα αξιόπιστο επιστημονικό εργαλείο καταγραφής και συγκρίσεων για τον ελληνικό τουρισμό.
Για να επανέλθω όμως στα αεροδρόμια και να ολοκληρώσω κ. Υπουργέ. Οι έλεγχοι που σας προανέφερα δεν κατέγραψαν μόνο θετικά στοιχεία, άρα δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι απ’ τα αποτελέσματα. Υπάρχουν αεροδρόμια σε πολύ σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς τα οποία χρήζουν προσοχής και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών που προσφέρουν. Και το λέω αυτό γιατί είδα και κάποιο σχόλιο σήμερα για το αεροδρόμιο της Σαντορίνης στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».
Υπάρχουν αεροδρόμια στα οποία οι ελεγκτές εντόπισαν αδυναμίες και παραλείψεις σε επίπεδο υποδομών, λειτουργιών, καθαριότητας και υγιεινής και αυτό είναι κάτι το οποίο μας στεναχωρεί εάν σκεφτούμε ότι ο τουρισμός είναι ο κλάδος που συνεισφέρει στο 18% του ΑΕΠ της χώρας.
Έχει αναφέρει πολλάκις και ο Υπουργός ο κ. Σπηλιωτόπουλος ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να συγκαλύψουμε οποιεσδήποτε αδυναμίες ή να ωραιοποιήσουμε τις καταστάσεις, γιατί έτσι δεν πετυχαίνουμε τίποτα. Επιδιώκουμε και εμείς την καταγραφή τους και, από κοινού με το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, την αντιμετώπισή τους.
Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και πάντα μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς το έργο που ξεκινήσαμε και πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα αίσιο τέλος. Και η σημερινή συνάντηση είναι η ευκαιρία να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά, να παρουσιάσουμε ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, να δούμε τι μέλλει να γίνει, να συζητήσουμε τα προβλήματα και να διδαχθούμε από τις καλές πρακτικές. Και ελπίζω ότι και εσείς, με τις γόνιμες παρατηρήσεις σας προς τον κοινό στόχο, θα μας βοηθήσετε στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Από το Γραφείο Τύπου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τρίτη  1η Aπριλίου, 2008

ΘΕΜΑ: Αισθητική Αναβάθμιση Αεροδρομίων

 

Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών σε συνεννόηση με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τον ΣΕΤΕ προχώρησε σε αισθητική αναβάθμιση αεροδρομίων της χώρας. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια, ιδιαίτερα εν’ όψει της τουριστικής περιόδου. Η ολοκλήρωση των εργασιών συντελεί στην τουριστική ανάπτυξη και στην βελτίωση της εικόνας της χώρας.Προς την κατεύθυνση αυτή μετά από συνάντηση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη με το Προεδρείο του ΣΕΤΕ, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Σίμος Σιμόπουλος συντόνισε την προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων και εξεύρεσης λύσεων για την αισθητική αναβάθμιση των αεροδρομίων. Αφού καταρτίστηκε πρόγραμμα επισκέψεων αντιπροσωπειών του ΣΕΤΕ και της ΥΠΑ στα αεροδρόμια Ηρακλείου, Ρόδου, Κέρκυρας, Χανίων, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Σάμου, Κω και Σκιάθου, στη συνέχεια κατατέθηκαν προτάσεις σε σχέση με παρεμβάσεις αλλά και ενέργειες, που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Απριλίου 2008. Το συνολικό κόστος του έργου θα ανέλθει στο 1 εκατομμύριο ευρώ ενώ μέχρι σήμερα για τις προαναφερθείσες εργασίες έχει συνολικά δαπανηθεί το ποσό των 632.040 ευρώ.
Με βάση τις προτάσεις έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα οι παρακάτω παρεμβάσεις: 
Κρατικός Αερολιμένας Ρόδου-Διαγραμμίσεις στο διάδρομο στάθμευσης αεροσκαφών και μπροστά από το κτίριο του αεροσταθμού -Αισθητικές παρεμβάσεις στους χώρους παραλαβής αποσκευών καθώς και στην αίθουσα αφίξεων-Αποκατάσταση της επιγραφής «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» του αεροδρομίου -Αποκατάσταση τηλεφωνικών θαλάμων στο χώρο αναμονής της αίθουσας αναχωρήσεων -Απομάκρυνση αδρανών υλικών από τους περιβάλλοντες χώρους των αεροσταθμών 
Κρατικός Αερολιμένας Σάμου-Αισθητική αναβάθμιση του χώρου παραλαβής αποσκευών και της αίθουσας αναχωρήσεων.-Τοποθέτηση νέας πινακίδας «ΕΞΟΔΟΣ-EXIT» στην αίθουσα αφίξεων -Ανακαίνιση της αίθουσας VIP.-Εργασίες χρωματισμού στους εξωτερικούς χώρους 
Κρατικός Αερολιμένας Κέρκυρας-Αντικατάσταση σπασμένων πλακιδίων στο κτίριο του αεροσταθμού.-Ολοκλήρωση των εργασιών χρωματισμού του χωροδικτυώματος-Αντικατάσταση μεταλλικών λωρίδων στους αρμούς διαστολής των δαπέδων. -Αντικατάσταση τμημάτων της ψευδοροφής εσωτερικά του κτιρίου.-Αντικατάσταση αυτόματων θυρών (τοποθέτηση 8 νέων) -Σταδιακή τοποθέτηση αναβαθμών (σαμαράκια) στις διαβάσεις πεζών -Αποκατάσταση φθαρμένων καλυμμάτων στα καθίσματα στις αίθουσες του αεροσταθμού-Αντικατάσταση φωτεινών επιγραφών και λαμπτήρων
Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου-Εργασίες αποκατάστασης ζημιών στις τουαλέτες (αντικατάσταση πλακιδίων και πόμολων) -Αντικατάσταση των αυτόματων θυρών -Διαγράμμιση πίστας και τροχοδρόμων 

Κρατικός Αερολιμένας Χανίων-Τοποθέτηση νέων stands με ενημερωτικά φυλλάδια για τα δικαιώματα του επιβάτη αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί-Ανακαίνιση καταστήματος πώλησης αναμνηστικών ειδών (duty free)

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τα αεροδρόμια της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς με στόχο οι παρεμβάσεις αναβάθμισης να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου 2008.
Συνολικά οι εργασίες αφορούν: -αποκατάσταση διαγραμμίσεων στις πίστες-αποκατάσταση σημαιών Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης-αντικατάσταση ενημερωτικών πινακίδων-απομάκρυνση άχρηστων υλικών από τους περιβάλλοντες χώρους των αεροσταθμών-συντήρηση των μαρμάρινων δαπέδων-αποκατάσταση μονώσεων-εξωτερικό και εσωτερικό βάψιμο-αποκατάσταση ψευδοροφών-αποκατάσταση ζημιών στις τουαλέτες-αντικατάσταση φωτιζόμενων καλυμμάτων στα desks-ενημερωτικά φυλλάδια για τους επιβάτες-αντικατάσταση κάδων απορριμμάτων-αποκατάσταση τηλεφωνικών θαλάμων -εργασίες σε υπόστεγα στους σταθμούς αναμονής για ταξί και λεωφορεία-αντικατάσταση κλιματιστικών μονάδων-κηποτεχνικές βελτιώσεις 
Οι εν λόγω εργασίες δεν πραγματοποιούνται εφάπαξ, αλλά θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και κυρίως πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Προς τον σκοπό αυτό εκπονείται παράλληλα σχέδιο για τη μόνιμη παρακολούθηση των αεροδρομίων από την ΥΠΑ, ώστε τα ελληνικά αεροδρόμια να βρίσκονται πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Οι εργασίες αυτές σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορούν να συντελέσουν κι αυτές στην καλύτερη τουριστική εικόνα της χώρας μας. 
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝΚ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ –ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ: Καλημέρα σε όλες και σε όλους. Θέλω να σας πω ότι το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και βασισμένο σε μια πρόταση που είχε υποβληθεί το Δεκέμβριο από το ΣΕΤΕ, το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε ένα έργο για την αισθητική αναβάθμιση των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων. Το έργο αυτό είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου. Γιατί προχωρούμε προς αυτή την πρωτοβουλία. Διότι θεωρούμε ότι οι επιβάτες και ειδικότερα οι τουρίστες, καθώς είμαστε σε μια τουριστική χώρα, πρέπει να κινούνται όταν έρχονται και όταν φεύγουν από τη χώρα μας μέσα σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας διαχρονικά κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, προκειμένου να αναπτύσσονται τα αεροδρόμια, να εκσυγχρονίζονται τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις -και το ξέρει κάθε Έλληνας πολίτης- γιατί όλοι λίγο – πολύ ταξιδεύουμε, η εικόνα των αεροδρομίων είναι αρνητική για τους ταξιδιώτες και για τους τουρίστες. Δημιουργεί ένα πρόβλημα για τη συνολικότερη εικόνα της χώρας. Επομένως, θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε ένα έργο που δεν είναι μεγάλης κλίμακας και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό. Κοστίζει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, αλλά έχει πολύ ουσιαστικό αποτέλεσμα σε σχέση με τα λεφτά που ξοδεύουμε. Στη συνέχεια θα σας παρουσιαστούν εικόνες για το πώς ήταν προηγουμένως η κατάσταση σε μερικές περιπτώσεις και πώς άλλαξε αυτή η εικόνα μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και μόνοι σας θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Πρέπει να σας πω ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει παρεμβάσεις στα αεροδρόμια της Ρόδου, της Σάμου, του Ηρακλείου, των Χανίων και της Κέρκυρας, ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί ανάλογες εργασίες στα αεροδρόμια της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς. Οι εργασίες αυτές αφορούν, διαγραμμίσεις στους εξωτερικούς χώρους, αφαίρεση αφισών και άλλων αυθαίρετων ενημερωτικών εντύπων, αποκατάσταση φωτισμού, επιδιόρθωση τηλεφωνικών θαλάμων, επισκευή δαπέδων, απομάκρυνση παλιού, εγκαταλελειμμένου εξοπλισμού, από μη ενδεδειγμένους χώρους, εργασίες χρωματισμών, αντικατάσταση πινακίδων, ψευδοροφών, αυτόματων θυρών, καθισμάτων, κλιματιστικών, κηποτεχνικές εργασίες κλπ. Είναι παρεμβάσεις στην εικόνα των αεροδρομίων, οι οποίες δε θα γίνουν άπαξ. Δέσμευσή μας είναι και του χρόνου και κάθε χρόνο, ενόψει της τουριστικής περιόδου, το χειμώνα όταν τα αεροδρόμιά μας έχουν λιγότερη κίνηση, να γίνονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις, οι οποίες βοηθάνε την εικόνα των αεροδρομίων και την εικόνα της χώρας. Κατά την άποψή μου είναι μια πρακτική ιδέα και για τέτοιες πρακτικές ιδέες θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και με το Υπουργείο Τουρισμού. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος σήμερα δεν είναι εδώ. Έχει στείλει το Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Ανάπτυξης, τον κ. Σπύρο Ευσταθόπουλο, ο οποίος στη συνέχεια θα λάβει το λόγο. Αλλά δέσμευση δική μας και του Άρη κι εμένα, είναι ότι θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία και σε άλλα πεδία, προκειμένου μέσω και του δικού μας Υπουργείου να υπάρξουν οι πρωτοβουλίες εκείνες, οι οποίες θα βελτιώσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Και ξέρετε ότι ο τουρισμός, μαζί με τη ναυτιλία σήμερα, είναι δυο βασικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας και δεν πρέπει να αδιαφορούμε γι’ αυτές. Αυτά είναι που ήθελα να πω εισαγωγικά. Και τώρα θέλω να δώσω το λόγο στον κ. Ευσταθόπουλο.ΣΠ. ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ (Γ.Γ. Τουρισμού):   Κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριε Διευθυντά, κύριε Ειδικέ Γραμματέα, αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ, ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου για τη σημερινή σας παρουσία. Για το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης η αισθητική αναβάθμιση των αεροδρομίων όπως και των άλλων σταθμών υποδοχής επισκεπτών από το εξωτερικό είναι πρώτιστης σημασίας, όπως αντιλαμβάνεστε. Και αυτό γιατί, η εικόνα του αεροδρομίου, του σιδηροδρομικού σταθμού, του λιμανιού, είναι η πρώτη και η τελευταία εικόνα που κρατούν οι επισκέπτες μας ερχόμενοι αλλά και φεύγοντας από την Ελλάδα. Ο χώρος άφιξης και αναχώρησης είναι χρονικά η πρώτη και η τελευταία εμπειρία που βιώνει ο ξένος επισκέπτης. Δε θέλω φυσικά να μειώσω τη σπουδαιότητα των ενδιάμεσων υπηρεσιών, θέλω όμως να επισημάνω τη σπουδαιότητα της αρχής και του τέλους των εντυπώσεων. Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος ο οποίος βρίσκεται όπως ξέρετε στην Κίνα ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης για την τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας δεν μπορούσε σήμερα να είναι δυστυχώς μαζί μας. Έχει ωστόσο θέσει εξ’ αρχής ως βασικό στόχο της εθνικής μας στρατηγικής για τον τουρισμό, τη βελτίωση της ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος και την προσέλκυση ανώτερου επιπέδου επισκεπτών. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε και να διασφαλίσουμε τα βασικά και μετά φυσικά να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ο προσανατολισμός προς την ποιότητα, η δέσμευση για σταθερά υψηλού επιπέδου ποιότητα, πρέπει να ισχυροποιεί, πιστεύουμε, κάθε κρίκο της αλυσίδας που συνιστά το συνολικό τουριστικό προϊόν. Απ’ τους ταξιδιωτικούς πράκτορες μέχρι τους ξενοδόχους, απ’ τους εργαζόμενους στα αεροδρόμια μέχρι τους οδηγούς ταξί, από τους ξεναγούς μέχρι τον καθένα από εμάς που έρχεται σε επαφή με τουρίστες. Και η φιλοσοφία μας είναι και πρέπει να είναι κοινή. Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών έχουν από κοινού ρόλο στην αναβάθμιση των  υπηρεσιών μεταφοράς, που αποτελούν σημαντικό μέρος του συνολικού, όπως είπαμε, τουριστικού προϊόντος. Η τουριστική εμπειρία αποτελεί το σύνολο της εξυπηρέτησης, το σύνολο των παροχών που απολαμβάνει ο επισκέπτης. Θέλω να σας πω κάτι απλό -το ξέρετε ή σας έχει συμβεί. Αν χαθούν οι αποσκευές σας στο αεροδρόμιο ήδη κάπου έχει χαλάσει η επίσκεψή σας. Ακόμα και τα υπόλοιπα να είναι άψογα, η εμπειρία θα είναι αρνητική. Επομένως, χρειάζεται συνολική θεώρηση των πραγμάτων και συντονισμένες προσπάθειες που, όπως βλέπετε σήμερα, εφαρμόζουμε. Διαφορετικά ό,τι χτίζουμε σε έναν τομέα, αναιρείται από τυχόν ανεπάρκειες σε κάποιον άλλον. Και εμείς απ’ την πλευρά μας κάνουμε συστηματικές ενέργειες για να πετύχουμε το στόχο της ποιότητας. Όπως είπα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, για να έρθω στο προκείμενο της συνάντησης, εργαζόμαστε ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου για λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων. Τα πρώτα αποτελέσματα, όπως θα διαπιστώσετε, είναι ορατά και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ξεκινάω και εγώ από το αεροδρόμιο της Ρόδου -στο οποίο είναι έτοιμο να λειτουργήσει το νέο κτίριο- και το διεθνές αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Και στα δύο αυτά έργα θεωρούμε ότι έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες. Θεωρούμε αξιοσημείωτο και τον εκσυγχρονισμό των σημείων υποδοχής και ελέγχου τουριστών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, στην Κρήτη. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες απαιτήσεις και στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες στους εξωτερικούς χώρους. Ένα απ’ τα αεροδρόμια στα οποία οι εργασίες οδεύουν στην ολοκλήρωσή τους είναι και το αεροδρόμιο της Κω, το οποίο είχε προβλήματα. Συνεχίζονται οι εργασίες αναβάθμισης και αισιοδοξούμε όμως ότι μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του. Τα παραδείγματα που σας ανέφερα δεν είναι ούτε κατά δήλωση, ούτε κατ’ εκτίμηση. Μόλις χθες έλαβα την αναφορά απ’ τη Διεύθυνση Επιθεώρησης του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης σχετικά με τους ελέγχους που έγιναν τον Μάρτιο σε 12 αεροδρόμια της χώρας, 10 απ’ τα οποία είναι καίριας σημασίας για τον τουρισμό. Για τον Απρίλιο έχουν προγραμματιστεί έλεγχοι στα αεροδρόμια της Λήμνου, Κεφαλονιάς, Σάμου, Λέρου, Χανίων και Σαντορίνης. Οι έλεγχοι αυτοί αποτελούν ένα μέρος των ενεργειών που προωθεί το Υπουργείο μας προκειμένου να συμβάλλει στην άμεση αναβάθμιση των αεροδρομίων και οι οποίοι θα συνεχιστούν και τον Απρίλιο και για τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας. Σε αντίστοιχες ενέργειες εννοείται ότι προχωρούμε και στους υπόλοιπους τομείς στον τουρισμό, είτε αυτό αφορά την καταγραφή των καταλυμάτων στο πλαίσιο του σύγχρονου συστήματος κατάταξης Αστεριών και Κλειδιών, τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την ανάδειξη φορέων διαχείρισης τουριστικής λιμένων, τα Boutique-Hotel και το δορυφόρο λογαριασμό, που θα δώσει για πρώτη φορά ένα αξιόπιστο επιστημονικό εργαλείο καταγραφής και συγκρίσεων για τον ελληνικό τουρισμό. Για να επανέλθω όμως στα αεροδρόμια και να ολοκληρώσω κ. Υπουργέ. Οι έλεγχοι που σας προανέφερα δεν κατέγραψαν μόνο θετικά στοιχεία, άρα δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι απ’ τα αποτελέσματα. Υπάρχουν αεροδρόμια σε πολύ σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς τα οποία χρήζουν προσοχής και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών που προσφέρουν. Και το λέω αυτό γιατί είδα και κάποιο σχόλιο σήμερα για το αεροδρόμιο της Σαντορίνης στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Υπάρχουν αεροδρόμια στα οποία οι ελεγκτές εντόπισαν αδυναμίες και παραλείψεις σε επίπεδο υποδομών, λειτουργιών, καθαριότητας και υγιεινής και αυτό είναι κάτι το οποίο μας στεναχωρεί εάν σκεφτούμε ότι ο τουρισμός είναι ο κλάδος που συνεισφέρει στο 18% του ΑΕΠ της χώρας. Έχει αναφέρει πολλάκις και ο Υπουργός ο κ. Σπηλιωτόπουλος ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να συγκαλύψουμε οποιεσδήποτε αδυναμίες ή να ωραιοποιήσουμε τις καταστάσεις, γιατί έτσι δεν πετυχαίνουμε τίποτα. Επιδιώκουμε και εμείς την καταγραφή τους και, από κοινού με το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, την αντιμετώπισή τους. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και πάντα μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς το έργο που ξεκινήσαμε και πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα αίσιο τέλος. Και η σημερινή συνάντηση είναι η ευκαιρία να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά, να παρουσιάσουμε ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, να δούμε τι μέλλει να γίνει, να συζητήσουμε τα προβλήματα και να διδαχθούμε από τις καλές πρακτικές. Και ελπίζω ότι και εσείς, με τις γόνιμες παρατηρήσεις σας προς τον κοινό στόχο, θα μας βοηθήσετε στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.    Από το Γραφείο Τύπου

Μετάβαση στο περιεχόμενο