Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Αλαζονεία, αμηχανία και αδιέξοδες μεθοδεύσεις από την κυβέρνηση – συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

16.10 απεΓια «αλαζονεία», «αμηχανία» και «αδιέξοδες μεθοδεύσεις» της κυβέρνησης στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και τονίζει ότι όταν  η ΝΔ  γίνει κυβέρνηση  θα καταργήσει τον νόμο Παππά και θα ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, «δίνοντας περισσότερες άδειες σύμφωνα με τις τεχνολογικές δυνατότητες του φάσματος», διασφαλίζοντας διαφάνεια και προσδιορίζοντας εγγυήσεις ποιότητας στο περιεχόμενο των προγραμμάτων.

Εκτιμά ότι η όποια θετική εξέλιξη για το χρέος θα απέχει αρκετά από την επίλυση των σοβαρότερων προβλημάτων της οικονομίας και αναφέρει ότι στη ΝΔ «διαμορφώνουμε το νέο κυβερνητικό μας πρόγραμμα, μια Συμφωνία Αλήθειας με τους Έλληνες πολίτες, με στόχο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και με πυξίδα αυτό το πρόγραμμα θα κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ».

Ερωτηθείς για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο εκπροσώπησε τη ΝΔ, έκανε λόγο για «ένα ιδιότυπο πολιτικό κόμπλεξ ανωτερότητας, ενώ την ίδια στιγμή όλες οι δοξασίες τους κατεδαφίζονται» και προσέθεσε: «Το μόνο βέβαιο είναι πως την ώρα που η χώρα πρέπει να εκπλήξει ευχάριστα τις αγορές και τους επενδυτές έχουμε μια κυβέρνηση που έχει προσγειωθεί ανώμαλα στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας».

Ακολουθεί η συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη στον Γιώργο Ψύλλια και στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

   Κύριε αντιπρόεδρε, πώς σχολιάζετε την τελευταία εξέλιξη στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και την τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά;

   Η κυβέρνηση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Η τροπολογία Παππά ρίχνει αλάτι στην πληγή και δείχνει την αλαζονεία και την αμηχανία της κυβέρνησης, καθώς οι μεθοδεύσεις της είναι αδιέξοδες. Ελπίζω, έστω και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή της λογικής και να δει το θέμα των καναλιών με βάση αυτά που ισχύουν στην Ευρώπη και αυτά που επιτάσσει το Σύνταγμα.

   Ορισμένοι από την κυβερνητική πλευρά λένε πως εάν η ΝΔ πάρει την εξουσία δεν θα καταργήσει τον νόμο Παππά, γιατί δεν θα μπορείτε λόγω του ποσού που εισπράχθηκε σε ένα νόμιμο και ξεκάθαρο διαγωνισμό, αλλά και γιατί δεν θα σας αφήσουν οι νέοι καναλάρχες; Τι απαντάτε;

   Από την κυβέρνηση μπορεί να λένε ότι θέλουν, αλλά η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: θα καταργήσουμε τον νόμο Παππα και θα ρυθμίσουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Αποκαθιστώντας τον ρόλο του ΕΣΡ και δίνοντας περισσότερες άδειες σύμφωνα με τις τεχνολογικές δυνατότητες του φάσματος. Διασφαλίζοντας τη διαφάνεια σε σχέση με την προέλευση των χρημάτων που επενδύονται στα κανάλια και προσδιορίζοντας με σαφήνεια εγγυήσεις ποιότητας στο περιεχόμενο των προγραμμάτων των καναλιών.

   Κύριε αντιπρόεδρε, ο κ. Βορίδης άφησε να εννοηθεί ότι η ΝΔ θα αναζητήσει και ποινικές ευθύνες για τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη που χειρίστηκαν το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Τι λέτε;

   Υπάρχουν σκιές και σοβαρά ερωτηματικά στη διενέργεια του διαγωνισμού. Από την πλευρά μας θα προχωρήσουμε με βάση τα στοιχεία που έχουν έρθει ή θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας. Διότι η υπόθεση εξελίσσεται ακόμα.

   Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση, πάντως, είναι η εμμονή της κυβέρνησης που αρνείται να φέρει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών. Τι είναι αυτό που τη φοβίζει; Διότι μέχρι τώρα σιωπά ενώ υποτίθεται ότι είναι υπέρ της διαφάνειας.

   Κατηγορείτε την κυβέρνηση για προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης ενόψει των αποφάσεων του ΣΤΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

   Δυστυχώς υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Δεν τα απαριθμώ γιατί είναι πολλά, αλλά στέκομαι κυρίως σε 2 γεγονότα: Πρώτον, στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ που ουσιαστικά επιχείρησε να υπαγορεύσει στο ΣτΕ την απόφαση για το νόμο Παππά. Δεύτερον, στην περιβόητη πλέον συνάντηση του κ. Τσίπρα με την ηγεσία της Δικαιοσύνης όπου τους υποσχέθηκε από αυξήσεις μισθών μέχρι αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτερων δικαστών, αν και είναι καταφανώς αντισυνταγματικό. Σας θυμίζω, επίσης, την απάθεια των αρμοδίων σε σχέση με τις καταγγελίες υπουργού, του κ. Καμμένου, για μαύρο χρήμα του κ. Καλογρίτσα, καθώς και τη γενικότερη απάθεια για το θέμα Καλογρίτσας- τηλεοπτικές άδειες- Τράπεζα Αττικής. Μέχρι που η ΝΔ αναγκάστηκε να καταθέσει η ίδια μηνυτήρια αναφορά.

   Ως ΝΔ θα κάνουμε το καθήκον μας και θα σταθούμε απέναντι στις εξωθεσμικές κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Θέλω να πιστεύω ότι οι δικαστές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα δράσουν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους.

   Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο των δύο δημοσιογράφων της Le Monde για τον Φρανσουά Ολάντ, όπου φέρεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν να λέει ότι η Ελλάδα είχε  ζητήσει από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές, την άνοιξη του 2015.

   Όσα κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης εκείνο το τρομερό πρώτο εξάμηνο του ΄15 -σας θυμίζω και τις αποκαλύψεις από και για τον κ. Βαρουφάκη- ξεπερνούν κατά πολύ τη φαντασία μας.

   Ειλικρινά, εκείνη την περίοδο έγιναν αδιανόητοι χειρισμοί από την κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου-Βαρουφάκη. Χειρισμοί που κόστισαν πολλά δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, μας γύρισαν στο πηγάδι της ύφεσης, σκόρπισαν στους πέντε ανέμους πολυετείς θυσίες του ελληνικού λαού και έπληξαν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της χώρας. Πήγαν να κάνουν την Ελλάδα μια δεύτερη Αλβανία. Με τις δοξασίες τους μας οδήγησαν μια ανάσα από τον γκρεμό. Την τελευταία στιγμή ο κ. Τσίπρας φρέναρε, αλλά το αυτοκίνητο είναι ακόμα κοντά στο γκρεμό.

   Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και γι’ αυτό υποβάλλει τους Έλληνες σε θυσίες χωρίς ελπίδα.

   Κύριε αντιπρόεδρε της ΝΔ, πώς είδατε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο εκπροσωπήσατε το κόμμα σας και πώς σχολιάζετε την ομιλία του πρωθυπουργού ειδικά την αναφορά του ότι θα ήταν στρατηγική ήττας για την Αριστερά η έξοδος από το ευρώ;

   Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατασκευαστικό. Ξεκίνησαν και συνεχίζουν με ένα ιδιότυπο πολιτικό κόμπλεξ ανωτερότητας (όλα τα ξέρουν, όλοι οι άλλοι στην Ευρώπη είναι πολύ πίσω), ενώ την ίδια στιγμή όλες οι δοξασίες τους κατεδαφίζονται. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας από τη δήλωση «το νόμισμα δεν είναι φετίχ» πέρασε στη θέση πως θα ήταν στρατηγική ήττα της Αριστεράς η έξοδος από το ευρώ. Διαλέγετε και παίρνετε! Πραγματικά δεν ξέρω σε τι Θεό πιστεύουν.

   Το μόνο βέβαιο είναι πως την ώρα που η χώρα πρέπει να εκπλήξει ευχάριστα τις αγορές και τους επενδυτές έχουμε μια κυβέρνηση που έχει προσγειωθεί ανώμαλα στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας.

   Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τελικά μια συμφωνία για το χρέος;

   Θεωρώ ότι είναι καταρχήν δύσκολο να έχουμε μια ουσιαστική συμφωνία για το χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές. Κα&iota

Μετάβαση στο περιεχόμενο