Το δημοσιογραφικό τσιτάτο «η καλή είδηση δεν αποτελεί είδηση» στην Ελλάδα τείνει να εξελιχθεί σε απαράβατο κανόνα. Ο λαϊκίστικος μηδενισμός της αντιπολίτευσης, η καταστροφολογία στην οποία συχνά ρέπει ο δημόσιος διάλογος, με ευθύνη και των ΜΜΕ, συμβάλλουν στο να δημιουργείται μια αρνητική εικονική πραγματικότητα, η οποία απέχει από την πραγματική κατάσταση της χώρας μας.
Όμως η καταστροφολογία που, δυστυχώς, από πολλούς καλλιεργείται, δεν είναι ανώδυνη. Όπως έχει σωστά ειπωθεί «η οικονομία, είναι και κλίμα». Η πορεία της οικονομίας συνδέεται με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις προσδοκίες που καλλιεργεί. Η καταστροφολογία αποτρέπει τους επενδυτές, φοβίζει τους καταναλωτές, πιέζει ποικιλοτρόπως την αγορά, δυσκολεύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.
Η αντιπολίτευση προσπαθεί να πείσει ότι όλα πάνε χάλια. Είναι έτσι; Ασφαλώς όχι. Αντιθέτως, σημαντικοί τομείς της Οικονομίας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση τόσο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, όσο και σε σχέση με τη συνολική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτό δείχνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι σε σωστή κατεύθυνση, ότι αποδίδει αποτελέσματα και ότι αν δεν υπήρχε η πολιτική αυτή οι συνέπειες της κρίσης θα ήταν πολύ μεγαλύτερες για τη χώρα και τα ελληνικά νοικοκυριά.
Πέρα από το δημοσιονομικό έλλειμμα και την ανεργία που μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με το 2004, πέρα από την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τόσο σε απόλυτα μεγέθη, όσο και σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει και αντοχές και δυναμική.
•
Τον τελευταίο χρόνο οι νέες εμπορικές επιχειρήσεις που άνοιξαν για πρώτη φορά, είναι κατά 25% περισσότερες από εκείνες που σταμάτησαν τη λειτουργία τους. Εκπλήσσει ίσως, δεδομένων όσων ακούμε και διαβάζουμε, αλλά είναι αλήθεια!!
•
Στο κλάδο του εμπορίου, παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης κατά 2.6%.
Τα στοιχεία αυτά διαψεύδουν τις «Κασσάνδρες» και όσοι καθημερινά μιλούν για «λουκέτα» και «χρεοκοπία». Η διεθνής κρίση, προφανώς, έχει χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. Αλλά, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερες από ό,τι σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
•
Το ΑΕΠ παρότι στην ΕΕ 16 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,6% και στην ΕΕ 27 κατά 4,8%, συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2008, στην Ελλάδα μειώθηκε μόλις 0,2%. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στη Γερμανία, την ίδια περίοδο, μειώθηκε κατά 5,9%, στην Ιταλία κατά 6% και στην Πορτογαλία κατά 3,7%. Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις ΗΠΑ, η μείωση ήταν 3,9%.
•
Στη Βιομηχανία, τον Ιούνιο του 2009, συγκριτικά με το Μάιο του 2009, οι παραγγελίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1,3%, όταν στην ΕΕ 27 μειώθηκαν κατά 0,4%. Την ίδια περίοδο, στην Ισπανία μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 0,7%.
•
Στο λιανικό εμπόριο: Το Μάιο του 2009 – συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2009 – ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 0,9%, όταν σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία μειώθηκε κατά 1,3% και η Σουηδία κατά 1,5%.
•
Στη Βιομηχανική Παραγωγή: Τον Ιούνιο του 2009, η Ελλάδα βρισκόταν ακριβώς στο μέσο όρο των ΕΕ 16. Συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2008, τον Ιούνιο του 2009, η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας μειώθηκε κατά 11,8%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος (ΕΕ 16) μειώθηκε κατά 17% και στην Ευρώπη των 27 κατά 15,6%.
Όλα αυτά δεν επετεύχθησαν με ωραία λόγια και συνθήματα αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο και συστηματική προσπάθεια όλης της Κυβέρνησης. Προσπάθεια που συνεχίζεται και υλοποιείται με αποφασιστικότητα παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η διεθνής οικονομική συγκυρία.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης, έχει ενεργό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και προωθεί με πολιτικές που ενισχύουν την ρευστότητα, και θα τονώνουν την ανταγωνιστικότητα και την εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων. Ενδεικτικά αναφέρω:
•
Το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ, μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2009 έχουν χρηματοδοτηθεί 47.000 επιχειρήσεις με το συνολικό ύψος δανείων να υπερβαίνει τα 4,6 δις Ευρώ. Διασφαλίστηκαν έτσι περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας.
•
Το πρόγραμμα «Επιχειρώ 2009», στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΕΣΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει 11 δράσεις με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 580 εκατ. ευρώ.
•
Το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, αναμένεται να κινητοποιηθούν πόροι που
θα προσεγγίσουν το 1 δις. ευρώ και θα τονώσουν ολόκληρη την αγορά και ιδίως τους τομείς της «πράσινης οικονομίας» και των κατασκευών.
•
Τα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας. Τον τελευταίο χρόνο 407 εκ. ευρώ
επενδύθηκαν στην ίδρυση 7.320 επιχειρήσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως νέοι, γυναίκες, ΑμεΑ, κλπ
Όλα αυτά είναι σημαντικές κινήσεις. Κινήσεις που δίνουν ανάσα, δυναμική και δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά. Στοιχεία που χρειάζεται η οικονομία μας για να ανακάμψει.
Η Οικονομία μας ασφαλώς έχει προβλήματα. Προβλήματα δομικά, σημαντικά, τα οποία εδράζονται και ανατροφοδοτούνται από ιδεοληπτικές αγκυλώσεις ενός μεγάλου τμήματος της πολιτικής μας ζωής. Ποιος άραγε μπορεί να ξεχάσει ότι μέχρι και πριν από λίγους μήνες όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν αντίθετα στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, η οποία κόστιζε επί χρόνια 1 εκατ. ευρώ την ημέρα στους φορολογούμενους; Αυτές οι αντιλήψεις είναι που κρατάνε δέσμια την Ελλάδα. Και τα πολιτικά κόμματα που έχουν τέτοιες απόψεις δεν μπορούν να πάνε την Ελλάδα μπροστά. Δεν μπορούν να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιλέγουν τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού, της καταστροφολογίας, του μηδενισμού. Η Κυβέρνηση και ο Κώστας Καραμανλής έχουν επιλέξει το δρόμο της ευθύνης και της λογικής. Το δρόμο της Ευρώπης. Και αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα.