Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Άμεση έκδοση των συντάξεων μέσα σε 60 ημέρες – συνέντευξη στην 60+ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Τον απολογισμό μίας πλούσιας και εξόχως παραγωγικής χρονιάς κάνει με τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Ταυτόχρονα ο υπουργός εξηγεί ποιοι στόχοι έχουν τεθεί από το υπουργείο για τη νέα χρονιά, εκτός των αυξήσεων που θα δοθούν στους συνταξιούχους.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρεται ακόμη και σε υποπεριπτώσεις σε ό,τι αφορά τις συντάξεις υποστηρίζοντας πως αυτό που τον ικανοποιεί περισσότερο είναι ότι μέσα σε 60 ημέρες από την κατάθεση της αίτησης γίνεται η εκκαθάριση των συντάξεων. Και για να πούμε και του στραβού το δίκιο επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη δόθηκε επιτέλους λύση στις εκκρεμείς συντάξεις.

Υπουργέ σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά, υγεία και ευημερία. Πώς ήταν η χρονιά που πέρασε για το υπουργείο σας; Επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχατε βάλει;

Εύχομαι καλή χρονιά σε εσάς και τους αναγνώστες σας. Το 2022 ήταν για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μία πολύ παραγωγική χρονιά: Με το νόμο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Τον αριθμό 1555 που έδωσε τέλος στα κατεβασμένα τηλέφωνα. Τους ατομικούς κουμπαράδες στις επικουρικές συντάξεις των νέων. Το νόμο εκσυγχρονισμού του τ. ΟΑΕΔ. Τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αρχικά σε τράπεζες και σούπερ-μάρκετ. Τα ψηφιακά ΚεΠΑ για την ηλεκτρονική πιστοποίηση αναπηρίας. Την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας. Τη μείωση της ανεργίας από το 17,5% το καλοκαίρι του 2019 σε 11,4% τον Νοέμβριο του 2022. Την οριστική επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Θα μπορούσα να συνεχίσω. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πιστεύω ότι, αν συγκρίνει κανείς όσα πραγματοποιήσαμε με όσα είχαμε πει ότι θα κάνουμε, θα διαπιστώσει ότι κάναμε περισσότερα από όσα είχαμε υποσχεθεί.

 

Να τα δούμε πιο αναλυτικά όμως; Σε πόσο χρονικό διάστημα βγαίνει πλέον η σύνταξη για έναν πολίτη;

Όπως ανέφερα, έχουμε ουσιαστικά λύσει το μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Αυτό δεν έτυχε. Πέτυχε! Ήταν αποτέλεσμα μίας πολυεπίπεδης προσπάθειας: Ενισχύσαμε τους εργαζομένους του ΕΦΚΑ με 3.000 σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Προχωρήσαμε σε αυτοματοποιήσεις στην έκδοση των συντάξεων του Δημοσίου. Φέραμε μεταρρυθμίσεις όπως η προκαταβολή σύνταξης, οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, οι συντάξεις fast track. Θέσαμε σε λειτουργία τον ηλεκτρονικό Πύργο Ελέγχου για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του συνόλου των εκκρεμοτήτων. Ψηφιοποιήσαμε το σύνολο των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Αυτά είναι μερικά μόνο από όσα κάναμε! Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων για την εξαετία 2016-2021. Εκκρεμούν μόνο 7,500 εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις, κυρίως λόγω ανοικτών δικαστικών υποθέσεων, οφειλών άνω των ορίων που δεν έχουν διευθετηθεί, μη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος προς το παρόν κλπ. Ακόμα περισσότερο, από τις αιτήσεις που έγιναν το 2022 το 85% έχει ήδη πάρει σύνταξη. Πλέον, ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης έχει πέσει στις 60 ημέρες στην Ελλάδα, όταν στη Γερμανία είναι στις 74.

Ωστόσο υπάρχουν και λιμνάζουσες συντάξεις! Περίπου 104.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές και 9.372 εφάπαξ. Τι θα κάνετε με αυτές που τις περιμένουν οι δικαιούχοι τους με ιώβεια υπομονή; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Στις επικουρικές, έχει ήδη σημειωθεί αποκλιμάκωση. Η επίλυση, όμως, του προβλήματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων σηματοδοτεί την έναρξη της επίλυσης και των προβλημάτων των εκκρεμών επικουρικών και εφάπαξ για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, η έκδοση των κυρίων καθιστά πολύ ευκολότερη την έκδοση των επικουρικών. Και, δεύτερον, απελευθερώνονται δυνάμεις του ΕΦΚΑ που τώρα μπορούμε να ρίξουμε στην προσπάθεια για τις επικουρικές και τα εφάπαξ. Έχουμε σχεδιάσει τον μηχανισμό, ο οποίος ήδη μπαίνει σε εφαρμογή και περιλαμβάνει: Δημιουργία Πύργου Ελέγχου και εδώ για την παρακολούθηση των εκκρεμοτήτων σε όλη την Ελλάδα. Μετακίνηση υπαλλήλων από τα κέντρα απονομής κύριων συντάξεων στα αντίστοιχα των επικουρικών και των εφάπαξ. Έκδοση επικουρικών και εφάπαξ με διαδικασία fast track. Έμφαση στα προβληματικά παλαιά Ταμεία επικουρικών. Αυτοματοποιήσεις για τις επικουρικές και τα εφάπαξ Δημοσίου. Κρατήστε, λοιπόν, ότι η οριστική αντιμετώπιση των εκκρεμών επικουρικών και εφάπαξ είναι αρκετά ευκολότερη υπόθεση από αυτή των κυρίων και, πάντως, είναι θέμα μηνών.

 

Το 2023 βέβαια σηματοδοτεί και πλειάδα αυξήσεων που δίνονται για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια με τις συντάξεις στον πάγο. Μεταξύ άλλων δίνεται οριζόντια αύξηση 7,75% και αυξάνεται το βασικό ποσό της εθνικής σύνταξης με 20 έτη ασφάλισης στα 413,76 €, ενώ για 15 έτη στα 372,38 €. Να μας τα πείτε λίγο αναλυτικά, ποιους αφορούν αυτές οι αυξήσεις και από πότε θα δουν τα λεφτά στον τραπεζικό τους λογαριασμό;

Η αύξηση του 7,75%- η πρώτη μετά από 12 χρόνια- καλύπτει πάνω από 1,7 εκατ. συνταξιούχους και είναι από μόνη της μία σημαντική αύξηση. Λειτουργεί, όμως, συνδυαστικά με τρεις ακόμη αυξήσεις: Την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ που δόθηκε σε πάνω από 1,2 εκατ. ευάλωτους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο. Την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για σχεδόν 1 εκατ. συνταξιούχους. Και την τέταρτη δόση επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση σε περισσότερους από 230 χιλ. παλαιούς συνταξιούχους με 30+ χρόνια ασφάλισης. Συνδυάζοντας αυτές τις αυξήσεις, προκύπτει πως το 50% των συνταξιούχων θα δει φέτος τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (ορισμένοι και παραπάνω) στην τσέπη τους. Το 83% όσων έχουν προσωπική διαφορά, θα έχουν και αυτοί όφελος στην τσέπη τους μέσω του έκτακτου επιδόματος των 250 ευρώ που καταβλήθηκε και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης (που για αρκετούς φτάνει ακόμα και τα 400, 500 ή 600 ευρώ ετησίως). Και συνολικά, πάνω από το 95% των συνταξιούχων θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους.

 

Υπάρχει ωστόσο και ένα μεγάλο ποσοστό που μένει εκτός, σωστά; Περίπου το 30% των συνταξιούχων δεν θα δουν την παραμικρή αύξηση στις συντάξεις τους. Γιατί μένουν εκτός αυτοί;

Το ποσοστό αυτό δεν ισχύει. Αναφέρεστε, υποθέτω, στους συνταξιούχους που δεν επηρεάζονται από την οριζόντια αύξηση. Ακριβώς, όμως, επειδή το διαβλέψαμε αυτό και δεν θέλαμε να μείνουν οι συνταξιούχοι αυτοί εκτός αυξήσεων, πήραμε τις δύο- επιπλέον της οριζόντιας αύξησης- πρωτοβουλίες τις οποίες ανέφερα: Τα έκτακτα 250 ευρώ σε συνταξιούχους με μηνιαίες απολαβές κάτω των 800 ευρώ και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επηρεάζει θετικά πάνω από 900.000 συνταξιούχους. Γι’αυτό και ισχύει το ποσοστό που σας είπα: Ότι σχεδόν το 95% των συνταξιούχων βλέπει ήδη ή θα δει σύντομα θετική επίδραση στο εισόδημά του.

 

Δυστυχώς όμως παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές σας ως υπουργός να εξασφαλίσετε ικανοποιητικές συντάξεις στους δικαιούχους, φαίνεται ότι έχουμε τις χαμηλότερες στην ευρωζώνη. Η μέση κύρια σύνταξη για τους Έλληνες συνταξιούχους ανέρχεται στα 723 ευρώ και είναι η χαμηλότερη στη ευρωζώνη. Η επικουρική ανέρχεται στα 171,34 ευρώ, ενώ τα μερίσματα στα 97,93 ευρώ.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δεκαετής οικονομική κρίση άφησε βαθιές πληγές στο εισόδημα των συνταξιούχων. Τις οποίες κάνουμε μία συστηματική προσπάθεια τα τελευταία τριάμισι χρόνια να κλείσουμε. Θυμίζω, άλλωστε, ότι, ενώ επί κυβέρνησης Σύριζα οι συνταξιούχοι είδαν μόνο μειώσεις στο εισόδημά τους, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας από το 2019 και μετά, έχουν δει μόνο αυξήσεις: Με το νόμο Βρούτση 225.000 συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης είδαν αυξήσεις έως 8% και άλλοι 550.000 «ροκάνισαν» την προσωπική τους διαφορά. Αυξήσαμε το εισόδημά τους μειώνοντας τον φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9%. Ήραμε το πλαφόν των 1.300 ευρώ για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη, αυξάνοντας ουσιαστικά τις επικουρικές. Αυξήσαμε το ποσοστό της σύνταξης που καταβάλλεται στους εργαζόμενους συνταξιούχους από το 40% στο 70%. Αυξήσαμε τις εθνικές συντάξεις των ομογενών. Προχωρούμε τώρα στις τέσσερις διαφορετικές αυξήσεις για τις οποίες σας μίλησα. Όλα αυτά είναι υπολογίσιμη στήριξη του εισοδήματος των συνταξιούχων. Στην οποία μπορούμε να προχωρήσουμε ακριβώς επειδή η οικονομία της χώρας πάει καλά επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό είναι σημαντικό να το θυμόμαστε καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές. Να θυμόμαστε, δηλαδή, ότι μόνο αν συνεχιστεί η ορθή και αποτελεσματική οικονομική διαχείριση, θα συνεχιστεί και η αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων, ώστε να επουλωθούν πλήρως οι πληγές της δεκαετούς κρίσης.

 

Να δούμε λίγο και τις Συντάξεις Χηρείας, τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για την πρώτη αύξηση μετά από 12 χρόνια; Πότε θα πιστωθούν στους λογαριασμούς οι αυξήσεις και για τι ποσά μιλάμε; Θα καταβληθούν με αναδρομική ισχύ;

Θυμίζω, ότι ήταν χάρη στην αντίδραση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, που ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να πάρει πίσω μία αρνητική διάταξη του ν. Κατρούγκαλου για τους συνταξιούχους χηρείας λίγο πριν τις εκλογές του 2019. Χάρη στην αντίδρασή μας, οι συνταξιούχοι χηρείας είδαν τα ποσοστά αναπλήρωσης στις συντάξεις τους να πηγαίνουν από το 50% στο 70%. Από εκεί και πέρα, αυτό που θα πρέπει να συγκρατήσουν οι αναγνώστες είναι πως και οι συνταξιούχοι χηρείας θα λάβουν την αύξηση του 7,75% στα τέλη Ιανουαρίου. Ο νόμος Κατρούγκαλου είχε αποκλείσει αυτούς τους ανθρώπους από μελλοντικές αυξήσεις για κάποιον ανεξήγητο λόγο. Εμείς με διάταξη που ψηφίσαμε πριν από λίγες εβδομάδες αποκαταστήσαμε άλλη μια αδικία του νόμου Κατρούγκαλου, δίνοντας την δυνατότητα σε χιλιάδες συνταξιούχους χηρείας να δουν και αυτοί πραγματικές αυξήσεις στο εισόδημα τους.

 

Κλείνοντας, θα θέλαμε τις ευχές σας για το 2023 αλλά και τους στόχους του Υπουργείου σας μέχρι τις επερχόμενες εκλογές.

Εύχομαι το 2023 να είναι μία χρονιά με μικρές και μεγάλες νίκες  για τη χώρα μας. Αυτή θα είναι η προσπάθειά που θα κάνουμε και το 2023 και μετά τις επόμενες εκλογές με την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών: Τα νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ για ευκαιρίες απασχόλησης σε 68.000 ανέργους συμπολίτες μας. Τη σταδιακή επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και σε άλλους κλάδους. Τα νέα προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων  σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Το νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» για την παροχή προσιτής και ποιοτικής στέγης σε 137.000 νέους, νέα ζευγάρια και ευάλωτους. Τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Την εφαρμογή του Μητρώου Παροχών Αναπηρίας και του Προσωπικού Βοηθού για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των αναπήρων. Την εκκαθάριση των εκκρεμών επικουρικών και εφάπαξ. Τις οριζόντιες αυξήσεις 7,75% στις συντάξεις, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια! Όπως σας είπα, το 2022, κάναμε πολλά και πέραν των αρχικών μας δεσμεύσεων. Στην ίδια κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, επενδύοντας σε μία κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο