Τον ορατό κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα μεγάλα χρηματικά ποσά από τους πόρους του Ταμείου Συνοχής επισήμανε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και προέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής και Μεταφορών κ. Κωστή Χατζηδάκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου επιτρόπου κ. Μισέλ Μαρνιέ, από τα 153,7 δισ. δρχ που αναλογούν στη χώρα μας το έτος 2000, μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμεύσει μόνο το 4,9%, δηλ. 7,5 δισ. δρχ.
Στην απάντησή του, ο επίτροπος αποκαλύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει τη χώρα μας το ταχύτερο δυνατόν να υποβάλει προγράμματα προκειμένου να τα αξιολογήσει, αλλά η μέχρι τώρα ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία για την ικανοποιητική δέσμευση των φετινών πόρων.
Ο κ. Μπαρνιέ αναφέρει ότι και οι άλλες χώρες που δικαιούνται πόρους από το Ταμείο Συνοχής έχουν δεσμεύσει χαμηλό ποσοστό των κονδυλίων του έτους 2000, με την Ισπανία στο βρίσκεται στο 26,2%, την Πορτογαλία στο 2,6% και την Ιρλανδία στο 0%. Ο επίτροπος εντοπίζει τους λόγους της καθυστέρησης αφενός στην προσπάθεια της χωρών Συνοχής να κλείσουν τις ανοικτές υποθέσεις του Β΄ ΚΠΣ και αφετέρου να προγραμματίσουν το Γ΄ ΚΠΣ, με αποτέλεσμα να παραμεληθεί το Ταμείο Συνοχής.
Σε άλλη επιστολή του προς τον κ. Χατζηδάκη, ο κ. Μπαρνιέ για άλλη μια φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα όταν αυτό έγκειται στην αδυναμία ενός κράτους μέλους να δεσμεύσει πόρους του Ταμείου Συνοχής.
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Τρεις μήνες πριν την τελευταία προθεσμία για δεσμεύσεις, που είναι η 31η Δεκεμβρίου, η χώρα μας δεν έχει δεσμεύσει ούτε το 5% των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής που δικαιούται φέτος για το περιβάλλον και τις μεταφορές. Δεδομένου ότι ο νέος Κανονισμός του Ταμείου Συνοχής δεν επιτρέπει τη μεταφορά πόρων από έτος σε έτος, η αδυναμία της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα φετινά κονδύλια δημιουργεί πολύ σοβαρό κίνδυνο η Ελλάδα οριστικά να χάσει μεγάλα χρηματικά ποσά. Αυτό εννοεί η κυβέρνηση όταν ισχυρίζεται ότι δεν θα χάσουμε ούτε ένα ευρώ; Το γεγονός ότι και οι άλλες χώρες Συνοχής έχουν πρόβλημα με τις δεσμεύσεις δεν αποτελεί παρηγοριά για μας. Η Ελλάδα είναι η λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα της ΕΕ και, την ώρα που οι άλλοι προχωρούν μπροστά, εμείς πρέπει να τρέχουμε.»