Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Αμφίβολο αν η κυβέρνηση φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο – συνέντευξη στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής”

Την ανάγκη να δημιουργηθούν νέες δουλειές μέσα από ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα που θα στηρίζεται στις επενδύσεις και στην υποστήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας επισημαίνει ο Κωστής Χατζηδάκης στην συνέντευξή του στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής”.

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα

«Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»

 

-Κύριε Χατζηδάκη, το 2019 θα είναι χρονιά εκλογών και όπως όλα δείχνουν πολιτικής αλλαγής. Ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητες για τη ΝΔ την επόμενη ημέρα; 

Την επόμενη μέρα οι πολίτες πρέπει να αισθανθούν ότι δεν άλλαξε απλώς η κυβέρνηση αλλά άλλαξε κεφάλαιο η Ελλάδα.

Είναι βαριά, ιστορική η ευθύνη. Και πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.

Η χώρα μας σέρνεται 10 χρόνια στο βάλτο της κρίσης. Δεν πάει άλλο! Γιατί προχώρησαν οι άλλες χώρες που ήταν στο μνημόνιο και όχι εμείς; Γιατί προχώρησαν οι Ελληνοκύπριοι που στο κάτω-κάτω έχουν το ίδιο DNA με εμάς;

Αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα, αλλά για να το πετύχουμε πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από την κρίση, να είμαστε σοβαροί και να κάνουμε αυτό που χρειάζεται σήμερα περισσότερο ο τόπος: την επανάσταση της κοινής λογικής!

Να αφήσουμε στην άκρη τους δογματισμούς και να προχωρήσουμε μπροστά με σοβαρότητα και ευθύνη και ένα πρόγραμμα που θα έχει στο κέντρο της προσοχής του τον άνθρωπο. Κυρίως τον άνθρωπο που έχει πονέσει από την κρίση, τους φτωχότερους ανθρώπους, και τους νέους που τους διώχνουμε στο εξωτερικό κατά δεκάδες χιλιάδες γιατί δεν τους επιτρέπουμε να βρουν δουλειά στην Ελλάδα.

Όμως για να δημιουργήσουμε νέες δουλειές χρειάζεται ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα που να στηρίζεται στις επενδύσεις και στην υποστήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

–Επειδή ακούγονται πάντως  διάφορα σενάρια,  προσωπικά πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν εθνικές εκλογές και γιατί; Και ποιο θα είναι το βασικό δίλημμα για την ελληνική κοινωνία; 

 Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να πάνε μέχρι τον Οκτώβριο. Να εξαντλήσουν και την τελευταία μέρα παραμονής τους στην εξουσία.

Είναι αμφίβολο όμως αν μπορούν να φτάσουν μέχρι εκεί. Διότι τον Μάιο θα υποστούν 3 μεγάλες ήττες σε ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Τι θα λένε μετά; Με τι αφήγημα θα πορευτούν το καλοκαίρι και μέχρι τις εθνικές εκλογές;

Το δίλημμα για εμάς είναι σαφές: από τη μία πλευρά υπάρχει η Ελλάδα της στασιμότητας και της μιζέριας και από την άλλη η Ελλάδα των ευκαιριών. Η Νέα Δημοκρατία δεν κουνάει το δάχτυλό και δεν ισχυρίζεται ότι είναι αλάθητη. Αλλά τώρα πια μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας συγκρίνοντας. Μπορούμε να καταλάβουμε όλοι αν με τον ΣΥΡΙΖΑ πήγαμε εμπρός ή πίσω. Και κυρίως αν υπάρχει κάποια προοπτική.

Επομένως οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουμε αν θα είμαστε ζητιάνοι στην αυλή του κάθε Τσίπρα και του κάθε Μητσοτάκη περιμένοντας ίσα-ίσα να πάρουν κάποια ψίχουλα ή να ανοίξουμε τα φτερά μας και να προχωρήσουμε περήφανοι, αξιοπρεπείς και δημιουργικοί όπως προχωρούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 -Βλέπουμε πως η ηγεσία της ΝΔ δίνει από τώρα  έμφαση στο στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων. Πως θα τον επιτύχετε ως κυβέρνηση; Αρκεί η μείωση της φορολογίας που έχετε εξαγγείλει ή θα προβείτε άμεσα και σε άλλες κινήσεις; 

 Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα που μπορεί να εγγυηθεί μια πραγματικά φιλική πολιτική για τις επενδύσεις. Όχι μόνο διότι έχουμε την τεχνογνωσία – σας θυμίζω ότι όλες οι μεγάλες επενδύσεις που συζητάμε σήμερα, από την επένδυση της Cosco στον Πειραιά, τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, τα διάφορα ΣΔΙΤ μέχρι το Ελληνικό, το οποίο κωλυσιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ με κάθε τρόπο, έχουν τη δική μας σφραγίδα. Αλλά διότι πιστεύουμε σ’ αυτή την πολιτική και έχουμε το σχέδιο για να προσελκύσουμε μικρές, μεσαίες και μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις.

Κλειδί είναι η λέξη «εμπιστοσύνη». Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Αυτό θα συμβεί σε μεγάλο βαθμό αμέσως μετά την πολιτική αλλαγή διότι ο σχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα στείλει το μήνυμα σε αγορές και επενδυτές ότι η Ελλάδα απέκτησε μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Παράλληλα το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμόσουμε με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα σε συνδυασμό με το εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, στην παιδεία, την υγεία κλπ θα αποδείξει ότι είμαστε σοβαροί και εννοούμε αυτά που λέμε. Και φυσικά με την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων στις τράπεζες, τον επείγοντα χαρακτήρα του οποίου πρέπει να αντιληφθούν και οι δανειστές.

 -Πως θα διαχειριστείτε  ως κυβέρνηση το ζήτημα των αναδρομικών με βάση δικαστικές αποφάσεις εάν επιβεβαιωθεί ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι σημαντικό;   Θα μπορούσε αυτό να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος  της ΝΔ;  

 Ασφαλώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση. Διότι προφανώς πρέπει να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις. Από την άλλη όμως πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις αυτές και οι συνταξιούχοι να πάρουν τα λεφτά τους.

Πάντως αν κάποιος μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα αυτές τις δικαστικές αποφάσεις είναι η Νέα Δημοκρατία. Διότι εμείς μπορούμε να βάλουμε μπροστά τις μηχανές της οικονομίας και να δημιουργήσουμε την ανάπτυξη που θα χρηματοδοτήσει αυτές τις ανάγκες μας.

 –Γιατί επικρίνετε την κυβέρνηση για επιδοματική λογική;  Είναι το κόμμα σας κατά των επιδομάτων; Και ποια είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στην κοινωνική πολιτική για την οποία μιλά συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή που θέτει ως προτεραιότητα και η ΝΔ; 

 Ποια είναι η κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ; Η κατάργηση του ΕΚΑΣ; Οι 17 αρνητικές παρεμβάσεις στις συντάξεις; Η μείωση των πολυτεχνικών επιδομάτων; Η μείωση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης; Η αύξηση της φορολογίας και κυρίως των έμμεσων φόρων που τους πληρώνουν εξίσου οι βιομήχανοι και οι εργάτες; Τα υπερπλεονάσματα που ξεζούμισαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για μας επιστρέψει κάτι ψυχούλα ο κ. Τσίπρας με την μορφή μπουναμάδων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ως «Ρομπέν των φτωχών», αλλά τελικά έκανε τους φτωχούς φτωχότερους.

Εμείς απέναντι το μοντέλο διανομής της φτώχειας που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτουμε ένα μοντέλο παραγωγής. Ένα μοντέλο ανάπτυξης που αφενός μπορεί να δημιουργήσει νέες δουλειές και να φέρει μεροκάματο στο σπίτι και αφετέρου να φέρει έσοδα στο κράτος και να χρηματοδοτήσει μια ουσιαστική κοινωνική πολιτική.

Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία προφανώς δεν είναι εναντίον των επιδομάτων. Σας θυμίζω ότι εμείς ξεκινήσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Και τώρα στο πρόγραμμά μας έχουμε αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις όπως λ.χ. για 2000 ευρώ σε κάθε νεογέννητο παιδί, βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλες τις μητέρες και για όλες τις οικογένειες κ.α.

Όλα αυτά όμως πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου μακριά από την ανερμάτιστη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο