Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Αν γίνουν σήμερα εκλογές θα κερδίσουμε – Εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής

Τι σηματοδοτεί η επιστροφή Σουφλιά για τη ΝΔ;
Έρχεται να υπογραμμίσει με τον συμβολισμό της αλλά και με την συμβολή του ίδιου του κ.Σουφλιά στην από εδώ και πέρα προσπάθεια της ΝΔ, την ενότητα, την συσπείρωση του κόμματος, την υπέρβαση ορισμένων προβλημάτων του παρελθόντος και ίσως το άνοιγμα του δρόμου για να επιστρέψουν και άλλοι όπως π.χ ο κ.Ανδριανόπουλος στην ΝΔ.


Η ΝΔ φαίνεται περισσότερο αισιόδοξη από ποτέ. Η επιστροφή του κ.Σουφλιά είναι αρκετή για να δικαιολογήσει τέτοια αισιοδοξία;
H πρώτη ημέρα του συνεδρίου έστειλε το μήνυμα ότι η ΝΔ έχει ξεπεράσει τα όποια εσωκομματικά προβλήματα καθώς φαίνεται ότι αποκαθίσταται μετά από πολλά χρόνια ένα κλίμα ουσιαστικής και ψυχικής ενότητας στα πλαίσια του κόμματος. Η τελευταία ημέρα του συνεδρίου με την επιστοφή του κ.Σουφλιά προσέθεσε την εικόνα της ευρύτερης συσπείρωσης στην ήδη δημιουργηθείσα εικόνα της εσωκομματικής ενότητας. Η επιστροφή του χαροποίησε τους οπαδούς της ΝΔ και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα κόμμα με ακόμη πιο ανοικτούς ορίζοντες. Και αυτά σε αντίθεση με το κλίμα που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ όπου εντείνονται οι εσωκομματικές έριδες ως αποτέλεσμα της κούρασης των στελεχών του ΠΑΟΣΚ από την πολύχρονη παραμονή στην εξουσία. Επομένως, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, το κλίμα αισιοδοξίας είναι δικαιολογημένο.


Πέρα από το θέμα Σουφλιά, δεν αποκομίσατε κάτι χειροπιαστό από το Συνέδριο. Τελικά τι “βγήκε πολιτικά από το Συνέδριο;
Το γεγονός ότι το συνέδριο επισφράγισε ένα ενωτικό κλίμα και ταυτοχρόνως διευκόλυνε την επιστροφή του κ.Σουφλιά έχει από μόνο του μια ιδιαίτερη αξία. Από εκεί και πέρα υπήρξε πολιτικός διάλογος ο οποίος ίσως δεν έγινε στο βάθος και στο πλάτος που όλοι θα ευχόμασταν να γίνει. Η πορεία πάντως της ΝΔ προς την εξουσία δεν σταμάτησε την ημέρα του συνεδρίου, θα μπορούσε κανείς να πει ότι άρχισε την ημέρα του συνεδρίου. Στο χέρι μας είναι από εδώ και πέρα να αποσαφηνίσουμε περαιτέρω τον πολιτικό μας λόγο και τις προγραμματικές μας θέσεις και να ανανεωθούμε ακόμη περισσότερο πολιτικά και σε επίπεδο προσώπων προκειμένου να γίνουμε πιο ελκυστικοί στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, σε αυτούς που λέμε μεσαίο χώρο.


Πολύς λόγος έγινε για το εάν πρέπει να θεσμοθετηθεί θέση γραμματέα της Κ.Ε. Τελικά πιστεύετε ότι αφορά την κοινωνία στην οποία απευθύνεστε, αυτό το πράγμα;
Άμεσα, σαφώς, δεν αφορά την κοινωνία. Την κοινωνία θα μπορούσε να την αφορά έμμεσα αν μέσω της θεσπίσεως της θέσεως του γραμματέα, η ΝΔ θα μπορούσε να αποκτήσει μια αποτελεσματική οργάνωση και τελικά να γίνει ένα κόμμα περισσότερο αξιόπιστο το οποίο θα λειτουργεί πιο κοντά στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Και νομίζω ότι η θέσπιση της θέσεως του γραμματέως, παρότι δεν είναι πανάκεια για την επίλυση των προβλημάτων του κόμματος, ήταν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι ανάγκη να υπάρχει κάποιος επικεφαλής της κομματικής οργανώσεως.


Η πρόταση περί ενιαίας κεντροδεξιάς, υπό ένα ψηφοδέλτιο ως προϋπόθεση νίκης στις επόμενες εκλογές, σας βρίσκει σύμφωνο;
Προσωπικά θεωρώ ότι το σκηνικό είναι εξαιρετικά θετικό για την ΝΔ. Αν σήμερα γινόντουσαν εκλογές η ΝΔ θα τις κέρδιζε. Διότι η προσπάθεια την οποία πρέπει να κάνουμε είναι αντί να συζητάμε για σενάρια σαν και αυτό είναι να κοιτάξουμε στο μέλλον, να δούμε τις θέσεις και το πρόγραμμα μας, να δούμε τα πρόσωπα της ηγετικής ομάδας του κόμματος και να ετοιμαστούμε από τώρα ούτως ώστε να γίνουμε αξιόπιστη κυβέρνηση. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την ΝΔ.


Το ”Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών” θα δυσκολέψει την προσπάθεια της ΝΔ για την κατάκτηση της εξουσίας;
Ο κ.Αβραμόπουλος προσπαθεί να καλύψει ένα κενό που φάνηκε να υπάρχει στο λεγόμενο μεσαίο χώρο ή αλλιώς στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους οι οποίοι βλέπουν με κάποια δυσπιστία τα δύο μεγάλα κόμματα και ζητούν περισσότερη αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και μετριοπάθεια. Στο βαθμό που η Νέα Δημοκρατία πολιτευθεί με αξιοπιστία μετριοπάθεια και πειστικότητα το κενό αυτό δεν πρόκειται να υπάρξει. Και αυτό είναι που μετράει.


Το δίλημμα “βούτυρο ή κανόνια” που επέλεξε η κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την περικοπή των αμυντικών δαπανών σας βρίσκει σύμφωνο;
Διερωτώμαι γιατί η κυβέρνηση θυμήθηκε ένα χρόνο μετά τις εκλογές ότι υπάρχουν δημοσιονομικά προβλήματα τέτοια που δεν επιτρέπουν την εκπλήρωση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων. Πριν από τις εκλογές μπορούσε να καλυφθεί και το εξοπλιστικό πρόγραμμα και η κοινωνική πολιτική. Τώρα, όχι πια. Ανικανότητα, ή προεκλογική υποκρισία; Είναι ιδιαίτερα θλιβερό ότι θέματα όπως το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, γίνονται αντικείμενο διαμάχης μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργών. Τα θέματα αυτά δεν προσφέρονται για να «ψηλώνουν» και να «κονταίνουν» υπουργοί. Το πιο θλιβερό, όμως, απ’ όλα είναι ότι και για την αμυντική και για την οικονομική πολιτική δεν έχουμε σκεφθεί ποτέ σοβαρά στην Ελλάδα πώς με τα ίδια χρήματα θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα ή πώς με λιγότερα χρήματα θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Εν πάση περιπτώσει τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι συγκεκριμένα και αυτό που απαιτείται είναι ξεκάθαρες προτεραιότητες και αποτελεσματική διαχείριση. Η έλλειψη χρημάτων και αποτελεσματικής αξιοποίησης των όσων υπάρχουν δεν αναπληρώνεται με το πλεόνασμα οραμάτων στο οποίο φαίνεται να επιμένουν προκειμένου να καλύψουν την απουσία συγκεκριμένων προτάσεων αρκετοί έλληνες λαϊκιστές πολιτικοί.


Η Τουρκία πρέπει να βρει αρωγό την χώρα μας στην δύσκολη οικονομική φάση που διέρχεται, ή αυτό πιστεύετε ότι πρέπει να είναι “διαπραγματευτικό ατού”;
Η κυβέρνηση ευρισκόμενη προ αδιεξόδου με βάση τις επιδόσεις της οικονομίας (εξαιτίας των επιλογών της ίδιας φυσικά), παρουσίασε ως άνοιγμα στην Τουρκία την μείωση του εξοπλιστικού προγράμματος. Στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά μια προσπάθεια δημοσίων σχέσεων του Υπουργού Εξωτερικών μετά από τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν. Οι αποφάσεις όμως αυτές δεν είχαν ως κριτήριο την Τουρκία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της σύγχυσης και της οικονομικής κακοδιαχείρισης εκ μέρους της κυβέρνησης.




Μετάβαση στο περιεχόμενο