Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στα τέλη του μήνα παραπέμπει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης για τις ανακοινώσεις σχετικά με τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του τρέχοντος έτους σε συνέντευξή του στην «Political».
Ο κ. Χατζηδάκης υπεραμύνεται των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων των fast track συντάξεων και των συντάξεων εμπιστοσύνης, ενώ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία. Ο υπουργός Εργασίας μάλιστα επιμένει ότι η πολιτική σταθερότητα είναι η καλύτερη απάντηση στις κρίσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος ενόψει του επικείμενου εκλογικού ραντεβού.
Πότε σχεδιάζετε να ανακοινώσετε την αύξηση του κατώτατου μισθού; Μπορείτε να μας περιγράψετε το ύψος του με δεδομένο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του ότι σε αυτήν θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού; Ανησυχείτε μήπως η δρομολογούμενη αύξηση «χαθεί» από το άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας;
Να θυμίσω καταρχάς ότι έχουμε ήδη προχωρήσαμε στη- συμβολική όπως την χαρακτήρισε και ο Πρωθυπουργός- αύξηση του 2%. Απόφαση που ελήφθη πέρυσι, όταν η οικονομία έβγαινε από μία βαθιά ύφεση ύψους 9% το 2020. Γι’αυτό και όλοι οι εργοδότες τότε- μικροί και μεσαίοι- αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος είχαν ζητήσει να παγώσουμε τον κατώτατο μισθό. Εμείς ωστόσο, θέλαμε να δείξουμε στην πράξη, ότι οι εργαζόμενοι είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Γι’αυτό αποφασίσαμε αυτή τη- μικρή έστω- αύξηση. Η οποια, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα (μείωση φορολογίας, ασφαλιστικών εισφορών κ.α.) οδήγησε σε όφελος για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό της τάξεως των 305 έως 534 ευρώ ετησίως. Αυτό προφανώς δεν αρκεί. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες. Έτσι, τώρα που αυξήθηκε το ΑΕΠ πάνω από 8% το 2021, προχωρούμε σε μία ακόμη αύξηση. Περιμένω να λάβω αυτές τις μέρες την έκθεση που συνέταξαν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που προβλέπει ο νόμος. Θα την μελετήσουμε, και στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, θα κάνω ως Υπουργός Εργασίας την πρόταση για το νέο κατώτατο μισθό. Αυτό που μπορώ τώρα να σας πω είναι ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση του Πρωθυπουργού για μία σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Αύξηση-ανάχωμα για τους πιο αδύναμους απέναντι στην ακρίβεια!
Προ ημερών ανακοινώσατε δύο νέους θεσμούς, τις «fast track συντάξεις» και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης» χάριν της επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως μέσω αυτών των διατάξεων θα επιλυθεί το χρονίζον πρόβλημα της έγκαιρης χορήγησης των συντάξεων;
Είναι ρυθμίσεις με χαρακτηριστικά: τη χρήση της τεχνολογίας, την εμπιστοσύνη στον πολίτη και την ταχύτητα. Οι fast track συντάξεις αφορούν τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, τις οποίες ο ΕΦΚΑ είναι πλέον υποχρεωμένος να εκδίδει σε 3 μήνες. Εάν δεν το κάνει, τότε η υπηρεσία θα στηρίζεται, στα στοιχεία για το ασφαλιστικό ιστορικό του ασφαλισμένου που υπάρχουν στο ηλεκτρονικό σύστημα “ΑΤΛΑΣ” και στα στοιχεία που θα προσκομίζει αμέσως μετά ο ασφαλισμένος. Με βάση αυτά, θα βγαίνει η σύνταξη σε χρόνο-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα! Οι “συντάξεις εμπιστοσύνης” από την άλλη μεριά, αφορούν στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι τις 31 Μαρτίου. Η σύνταξη θα εκδίδεται στη βάση των στοιχείων του ασφαλιστικού ιστορικού (και πάλι από το σύστημα «ΑΤΛΑΣ») και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση επιπλέον χρόνου ασφάλισης, που όμως θα γίνονται δεκτές χωρίς να απαιτούνται παραστατικά που να τις τεκμηριώνουν. Άρα, εδώ, η διαδικασία θα είναι ακόμη ταχύτερη! Και θα μας επιτρέψει να τελειώνουμε μια και καλή με τη ντροπή των εκκρεμών συντάξεων! Είναι ρυθμίσεις κοινής λογικής και γι’αυτό δεν μπορώ να μη σημειώσω την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του οποίου, ενω άσκησαν σφοδρή κριτική στις ρυθμίσεις αυτές στη Βουλή, κατέληξαν να ψηφίσουν τελικά “παρών”! Έδειξαν, λοιπόν, την πολιτική σύγχυση, αλλά και το θράσος αυτού του κόμματος.
Γιατί δεν είχαν επιστρατευθεί έως τώρα τέτοιες ρυθμίσεις;
Διότι παλαιότερα δεν υπήρχαν τα απαραίτητα ηλεκτρονικά συστήματα και τεχνικά δεδομένα. Και, επίσης, διότι οι εκκρεμείς συντάξεις αφορούν στη συντριπτική τους πλειονότητα τα έτη 2020 και 2021, οπότε και οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση ξεκίνησαν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Τώρα λοιπόν ωρίμασαν οι συνθήκες-κυρίως από τεχνολογικής πλευράς.
Ψηφίστηκε την Πέμπτη το νομοσχέδιο “Δουλειές Ξανά”. Η αντιπολίτευση σας κατηγόρησε ότι διαλύετε τον ΟΑΕΔ και τιμωρείτε τους ανέργους. Τι απαντάτε;
Δεν είναι δα και κάποια έκπληξη η ακραία αντιπολίτευση που για άλλη μια φορά άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Λένε ότι διαλύεται ο ΟΑΕΔ. Πώς γίνεται, άραγε, αυτό; Με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που εισάγουμε; Με τον υπερδιπλασιασμό των κονδυλίων που θα διαχειρίζεται από εδώ και στο εξής ο ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης; Είναι μήπως διάλυση το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 2013 και μετά χαράσσεται στεγαστική πολιτική- αξιοποιώντας το επί πολλά χρόνια αναξιοποίητο αποθεματικό ύψους 1,5 δις. του ΟΑΕΔ- που αγκαλιάζει τους εργαζομένους, ιδιαίτερα τους νέους; Λένε, επίσης, ότι τιμωρούμε τους ανέργους. Αναρωτιέμαι, είναι τιμωρία το επίδομα εργασίας που για πρώτη φορά εισάγουμε; Δηλαδή, ότι ένας άνεργος που προσλαμβάνεται στους 4 μήνες ανεργίας, θα παίρνει μισό επίδομα ανεργίας για τους υπόλοιπους 8 μήνες που θα ίσχυε το επίδομα, συν τον μισθό του. Ή μήπως είναι τιμωρία το πριμ των 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, που καταρτίζουν ατομικό ψηφιακό σχέδιο δράσης, ώστε να επανασυνδεθούν με την αγορά εργασίας; Αυτό το οποίο παρακολουθήσαμε στη Βουλή ήταν μία εμμονική άρνηση του καινούργιου. Αλλά και μία καταιγιστική καταστροφολογία και ψευδολογία. Οι πολίτες όμως δεν τα έχουν ανάγκη αυτά. Έχουν ανάγκη από συγκεκριμένο έργο. Και αυτό κάνουμε. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής τα τελευταία δυόμισι χρόνια με εφαρμοσμένη κοινωνική πολιτική. Πολιτική με θετικό αποτύπωμα για εργαζομένους, ασφαλισμένους, αναπήρους, όλους του συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά δεν το χαρίζουμε και σε κανέναν.
Παρά τις διαβεβαιώσεις περί εξάντλησης της 4ετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε προ ημερών το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών. Η «πρόσκληση» περί κυβερνητικής συνεργασίας ισχύει από την Κυριακή της απλής αναλογικής; Με ποια κόμματα θα μπορούσατε να σχηματίσετε κυβέρνηση; Ο συγκεκριμένος ελιγμός σημαίνει πως εγκαταλείπετε ευσχήμως το στόχο της αυτοδυναμίας ως περίπου ανέφικτο υπό τις παρούσες συνθήκες;
Ο Πρωθυπουργός δεν είπε παρά το αυτονόητο: ότι είναι τελικά οι ψηφοφόροι που θα υποδείξουν το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Δικός μας στόχος είναι η σταθερότητα. Γιατί; Διότι, πιστεύουμε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι η καλύτερη απάντηση στις κρίσεις με τις οποίες ερχόμαστε κάθε φορά αντιμέτωποι: από τον Έβρο και την όξυνση με την Τουρκία, μέχρι την πανδημία και τώρα έναν πόλεμο με πρωτοφανείς οικονομικές συνέπειες. Γι’αυτό το λόγο αλλάξαμε και τον εκλογικό νόμο. Διότι πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία που αναπόφευκτα θα υπονομεύσει τις προσπάθειες της χώρας. Ενώ η ενισχυμένη αναλογική, που εμείς φέραμε, μπορεί να οδηγήσει σε σταθερές κυβερνήσεις. Γι’αυτό και βασικός μας στόχος είναι η αυτοδυναμία. Με δεδομένα τις πολιτικές παραδόσεις της χώρας και τη συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων, ως πολίτης υπογραμμίζω, ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας θα είναι στην παρούσα φάση το καλύτερο για τον τόπο. Σε τελική ανάλυση όμως, όπως σημείωσε και ο Πρωθυπουργός, το ποιον από τους δύο δρόμους θα ακολουθήσει η χώρα, θα είναι επιλογή των ίδιων των ψηφοφόρων.