Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ανάδειξη αναδόχου για το έργο της τηλεματικής του ΟΑΣΑ, μέσω ΣΔΙΤ

tilematiki_17_4Με το έργο της τηλεματικής ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού των Αστικών Συγκοινωνιών της Αττικής εντός των χρονοδιαγραμμάτων, όπως είχαμε δεσμευτεί.

Ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα το έργο για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις μπάρες εισόδου στους σταθμούς που θα βελτιώσουν το συγκοινωνιακό έργο και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της Αττικής.

tilematiki_17_4Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο της Τηλεματικής Αστικών Συγκοινωνιών μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΑ ανάδοχος αναδείχθηκε η ένωση εταιρειών Intrasoft International – Intrakat, η οποία θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, εγκατάσταση, υποστήριξη λειτουργίας, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης επιβατών και διαχείρισης στόλου για τις Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ μέσω ΣΔΙΤ για συνολικό διάστημα 12 ετών. Με την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου για το έργο της τηλεματικής του ΟΑΣΑ σημειώνεται ένα μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού των Αστικών Συγκοινωνιών της Αττικής, με σημαντική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών  προς τους πολίτες.

Ειδικότερα, το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου χιλίων (1000) «έξυπνων» στάσεων σε όλη την περιοχή εξυπηρέτησης του ΟΑΣΑ. Οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς και από το κινητό τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους. Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία κέντρου ελέγχου από όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η υλοποίηση του έργου θα αναβαθμίσει σημαντικά τις αστικές μετακινήσεις, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες του λεκανοπεδίου. Ταυτόχρονα θα συμβάλει στην αύξηση της επιβατικής κίνησης, την αύξηση των εσόδων, καθώς και τη βελτίωση της διαχείρισης των οχημάτων και του συγκοινωνιακού έργου γενικότερα.

Με το έργο αυτό, το οποίο αποτελεί το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ενεργοποιείται για πρώτη φορά ένα νέο πλαίσιο αξιοποίησης κοινοτικής και ιδιωτικής χρηματοδότησης σε έργα ΣΔΙΤ (στην προκειμένη περίπτωση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ψηφιακή Σύγκλιση” του ΕΣΠΑ), με χρηματοδότηση κατά 40% από πόρους του ΕΣΠΑ και 60% ιδιωτικούς πόρους.

Για το έργο είχαν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές στις 29 Μαρτίου 2013 δύο σχήματα:

  • Intrasoft International – Intrakat
  • Τέρνα Ενεργειακή – Unisystems

Η διαδικασία της τεχνικής αξιολόγησης και της οικονομικής αξιολόγησης διήρκησε έξι εβδομάδες, ενώ δεν κατατέθηκαν ενστάσεις κατά την τεχνική αξιολόγηση. Ο χρόνος πλήρους υλοποίησης του  έργου που προσφέρθηκε από τον ανάδοχο είναι 18 μήνες κατά μέγιστο. Η συνολική αξία της σύμβασης στα 12 έτη ανέρχεται σε περίπου 27 εκατομμύρια με περίπου 5,5 εκατομμύρια κοινοτική χρηματοδότηση.

Εντός Ιουλίου αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές και για το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με το έργο της τηλεματικής ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού των Αστικών Συγκοινωνιών της Αττικής εντός των χρονοδιαγραμμάτων, όπως είχαμε δεσμευτεί.

Ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα το έργο για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις μπάρες εισόδου στους σταθμούς που θα βελτιώσουν το συγκοινωνιακό έργο και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της Αττικής».

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο