Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Αναγκαία η σύνδεση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με την πραγματική οικονομία. Συνέντευξη στην εφημερίδα Εξπρές.

Ερ. Βρισκόμαστε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει ήδη υψώσει τους τόνους. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε αυτή την κυβέρνηση ως την πιο αποτυχημένη από την μεταπολίτευση και μετά. Τι απαντάτε;


Δεν νομίζω να πείθει ούτε και τους πιο φανατικούς ψηφοφόρους του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η αγωνία του για την επόμενη μέρα της εκλογικής του ήττας, τον οδηγεί σε ακραίους απορριπτικούς χαρακτηρισμούς που σε τελική ανάλυση δεν ταιριάζουν στις απαιτήσεις των καιρών, δεν βοηθούν στον διάλογο που είναι απαραίτητος σε μία προεκλογική περίοδο και δεν συμβαδίζουν με το πολιτικό του προφίλ. Το κυβερνητικό μας έργο και οι προτάσεις μας για την επόμενη τετραετία, είναι η καλύτερη απάντηση στις πολιτικές ακρότητες της αντιπολίτευσης.


Ερ. Ήταν απαραίτητο
να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές;


Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος -με ευθύνη της αντιπολίτευσης που ζητά εκλογές από τον Φεβρουάριο- δεν ωφελούσε
νομίζω κανένα. Άλλωστε δεν νομίζω ότι μπορούν αν θεωρηθούν πρόωρες οι εκλογές στα τρεισήμισι χρόνια, όταν σπάνια μία κυβέρνηση στην χώρα μας ολοκληρώνει ημερολογιακά την τετραετία. Τώρα γιατί η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται ενώ θα έπρεπε να χαίρεται που το αίτημά της έγινε δεκτό, είναι απορίας άξιο.


Ερ. Ο κ. Παπανδρέου σας κατηγορεί ότι επιταχύνατε τις εκλογές φοβούμενοι το περιεχόμενο του πορίσματος Ζορμπά.
Τι απαντάτε;


Η διορισμένη από την κυβέρνηση Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποκάλυψε την υπόθεση και στην συνέχεια εστάλησαν τα στοιχεία στον Εισαγγελέα. Ζητήθηκε η παραίτηση όσων είχαν την οποιαδήποτε εμπλοκή με την υπόθεση και ελήφθησαν μέτρα για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου των ασφαλιστικών ταμείων. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε από την αρχή ότι αναλαμβάνουμε τις πολιτικές ευθύνες και τόνισε ότι δεν θα πάρουμε στην πλάτη μας οποιονδήποτε ενέδωσε στον πειρασμό αθέμιτου πλουτισμού. Φτάνει βεβαίως να υπάρχουν αποχρώσες έστω ενδείξεις για κάτι τέτοιο και όχι απλά ψίθυροι. Ο κ. Παπανδρέου επικαλείται την έκθεση ενός δικαστικού που μέχρι πρότινος αμφισβητούσε ο ίδιος και καταγγέλλει από την άλλη πλευρά δύο άλλους δικαστικούς ο ένας εκ των οποίων διαφωνεί με τον κ. Ζορμπά και ο άλλος παρέπεμψε τον πρώην διευθυντή του ΠΑΣΟΚ τον κ. Παπακωνσταντίνου. Αντίθετα η ΝΔ έχει υιοθετήσει μία πολύ πιο θεσμική προσέγγιση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Εν πάση περιπτώσει, παρά το θόρυβο που δημιουργήθηκε η υπεροχή της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις παραμένει, δείχνοντας ότι οι πολίτες έχουν βγάλει ήδη τα συμπεράσματά τους.



Ερ. Πού πιστεύετε ότι θα κριθούν οι εκλογές;


Οι πολίτες θυμούνται, κρίνουν και συγκρίνουν. Από την μία οι πολίτες έχουν μία κυβέρνηση που συμμάζεψε την οικονομική κατάσταση της χώρας, μείωσε την ανεργία, κέρδισε το στοίχημα της διατήρησης του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσέλκυσε νέες επενδύσεις και δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας. Οι πολίτες βλέπουν μία κυβέρνηση η οποία με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατέστησε σαφές ότι η παιδεία πρέπει να αποτελέσει το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στην εποχή της γνώσης και της πληροφορίας. Βλέπουν μία κυβέρνηση που με σαφήνεια θέτει τις βάσεις για την επίλυση του ασφαλιστικού. Βλέπουν ένα πρωθυπουργό που ακόμα και σε δύσκολες για την κυβέρνηση στιγμές δεν κρύφτηκε, βγήκε μπροστά αναλαμβάνοντας τις πολιτικές ευθύνες, μιλώντας με θάρρος για τα όποια λάθη και παραλείψεις. Από την άλλη οι πολίτες παρατηρούν μία αμήχανη αντιπολίτευση που ενώ ζητά επιμόνως από τον Φεβρουάριο εκλογές κατηγορεί την κυβέρνηση για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Βλέπουν ένα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που με την αλλαγή της στάσης του στο άρθρο 16 έδειξε ότι όταν οι περιστάσεις απαιτούν τόλμη, συναίνεση και ρεαλισμό εκείνος προτιμά την επιστροφή στο παρελθόν. Βλέπουν μία αξιωματική αντιπολίτευση που αντιδρά σχεδόν στα πάντα βγάζοντας προς τα έξω την αγωνία της για την εξουσία και όχι μία σαφή κυβερνητική πρόταση. Οι πολίτες μοιραία μπροστά στην κάλπη θα κληθούν να επιλέξουν για το αύριο των παιδιών τους. Και η επιλογή τους νομίζω ότι θα δικαιώσει την μέχρι τώρα κυβερνητική προσπάθεια.


Ερ. Τι πιστεύετε ότι θα θυμούνται οι πολίτες στον τομέα της οικονομίας από τη δική σας τριετή και πλέον διακυβέρνηση;


Σε επίπεδο καθημερινότητας θα μπορούσα να σας αναφέρω την διευθέτηση της υπόθεσης των πανωτοκίων την αύξηση των επιδομάτων του ΕΚΑΣ και του ΟΓΑ, την ρύθμιση του ΛΑΦΚΑ, την αύξηση των αφορολογήτων ορίων. Παράλληλα το μίγμα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ( ο νέος επενδυτικός νόμος, το νομοθετικό πλαίσιο για τα ΣΔΙΤ, ο περιορισμός του Δημόσιου Τομέα, η καλύτερη αξιοποίηση των Κοινοτικών Πόρων κ.ο.κ ) έδωσαν άλλη ώθηση στην ελληνική οικονομία. Είχαμε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 7,9% του ΑΕΠ το 2004 στο 2,6% το 2006, μείωση της ανεργίας από 11,3% το 2005 στο 7,7% το Μάιο 2007 και ενίσχυση των εξαγωγών και των ιδιωτικών επενδύσεων. Ο τουρισμός που αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της οικονομίας μας αυξήθηκε σημαντικά. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη σε πλούτο και σε δυνατότητα άσκησης πραγματικής κοινωνικής πολιτικής στο μέλλον.


Ερ. Η κυβέρνηση επικαλέστηκε τις μεταρρυθμίσεις για την προσφυγή στις κάλπες. Ποιες μεταρρυθμίσεις θα συμπεριλαμβάνατε εσείς στην ατζέντα σας για την επόμενη τετραετία;


Την παιδεία, την δημόσια διοίκηση, και την επίλυση του ασφαλιστικού. Στα σχολεία πρέπει να κάνουμε μία οριστική ρήξη με την παράδοση της αποστήθισης και της παπαγαλίας και να συνδέσουμε τα πανεπιστήμιά μας με την παραγωγική διαδικασία έτσι ώστε να μειωθούν οι άνεργοι πτυχιούχοι Η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι απαραίτητη για να μην έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία της συνταγματικής απαγόρευσης των μη κρατικών ΑΕΙ. Παράλληλα, εξίσου σημαντική είναι και η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης καθώς παρά τις όποιες προσπάθειες παρέμβασης, παραμένει η μεγαλύτερη «επιχείρηση» στην Ελλάδα. Ενώ θεωρούμε δεδομένο οι μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι δήμοι να λειτουργούν με πιστοποιητικά ποιότητα ISO, δεν απαιτούμε το ίδιο για το ελληνικό δημόσιο που αποδεικνύεται αρκετές φορές αναχρονιστικός παράγοντας στην ανάπτυξη. Αξίζει, πιστεύω, να δοκιμάσουμε τις υπηρεσίες μεγάλων διεθνών οίκων εξειδικευμένων στο θέμα της αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης έτσι ώστε να την αναδιοργανώσουμε με πραγματικά κριτήρια μάνατζμεντ. Τέλος, ο τρίτος άξονας της μεταρρύθμισης είναι το ασφαλιστικό. Ηδη ο πρωθυπουργός έδωσε στην δημοσιότητα έντεκα προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος. Προτάσεις που συνάδουν με την ευρωπαϊκή εμπειρία και την κοινή λογική. Το ΠΑΣΟΚ ( που ως γνωστό είχε λύσει το πρόβλημα μέχρι το 2032!) και τα κόμματα της αριστεράς αντιδρούν. Στην ουσία επιθυμούν την μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον καθώς δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η στασιμότητα της σημερινής κατάστασης δεν αποτελεί φιλολαϊκή, αλλά αντιλαϊκή πολιτική, που στρέφεται εναντίον κυρίως των νέων.



Ερ. Αν και θητεύσατε επί σειρά ετών στην Ευρωβουλή κατέρχεστε για πρώτη φορά στην εκλογική «αρένα» της Β’ Αθηνών. Ποιοι είναι οι στόχοι σας σε περίπτωση που εκλεγείτε;


Θέλω να παραμείνω ο εαυτός μου. Δε θέλω να είμαι βουλευτής των γάμων, των μνημοσύνων και των δημοσίων σχέσεων. Θέλω να είμαι βουλευτής με συγκεκριμένες προτάσεις και συγκεκριμένο έργο. Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει το χρόνο της σε άσκοπους καυγάδες και σε μια απλά και μόνο επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη τετραετία είναι να προχωρήσουμε μπροστά με πιο τολμηρά βήματα που θα φέρουν την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης. Σε αυτή την προσπάθεια θέλω να συμβάλλω και εγώ με λύσεις ρεαλιστικές και ευρωπαϊκές εκμεταλλευόμενος την εμπειρία των Βρυξελλών . Γι’ αυτό δήλωσα “παρών” σε αυτή την εκλογική μάχη. Ο πολίτες της Β’ Αθηνών απαιτούν και αξίζουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε το καλύτερο δυνατό προς την κατεύθυνση αυτή.



Μετάβαση στο περιεχόμενο