Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Αναγκαιότητα η αποτελεσματικότερη δασοπροστασία

Η ανάγκη για αποτελεσματικότερη δασοπροστασία στα κράτη μέλη της ΕΕ θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν αιτήματος του Κωστή Χατζηδάκη, ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και προέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτά επισημαίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι σε απαντητική επιστολή του προς τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος είχε εγείρει το θέμα αμέσως μετά την καταστροφική φωτιά στη Σάμο το περασμένο καλοκαίρι.


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει ότι είναι πράγματι «πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις των φετινών δασικών πυρκαγιών σε ορισμένες περιοχές της Μεσογείου … [και] οφείλουμε να εξετάσουμε την κατάλληλη απάντηση σε αυτά τα φαινόμενα τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο».


Στη συνέχεια, ο κ. Πρόντι τονίζει ότι, σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα του τρέχοντος πενταετούς κοινοτικού προγράμματος δασοπροστασίας (1997-2001), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη σχεδιάζει τα νέα μέτρα προστασίας των κοινοτικών δασών μετά το 2001. Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει χαρακτηριστικά τα νέα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Γεωργικού Προσανατολισμού και Εγγυήσεων και τα οποία βρίσκονται σε στάδιο οριστικοποίησης. Στην περίπτωση της Ελλάδας προβλέπονται κονδύλια ύψους 30,6 δισ. δρχ και εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει τι μέρος αυτών των πόρων θα προορίζεται για την προστασία των δασών της χώρας μας. Στις δυνανότητες καλύτερης δασοπροστασίας συγκαταλέγονται επίσης ορισμένες δράσεις με χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία (2000-2006) στις περιοχές του Στόχου 1, όπου εντάσσεται το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.


Με αφορμή την απάντηση του κ. Πρόντι, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει σωστός προγραμματισμός από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους για τη δασοπροστασία στην Ελλάδα. «Μόνο φέτος κάηκαν 2 εκατ. στρέμματα, που είναι και η μεγαλύτερη ζημιά τα τελευταία 45 χρόνια στη χώρα μας. Είναι θέμα εθνικής ευθύνης η λήψη αποτελεσματικών μέτρων και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων, προκειμένου οι επόμενες γενιές των Ελλήνων να μη βλέπουν τα δέντρα μόνο σε εικόνες», τόνισε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο