Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ανανέωση με ποιότητα παντού – άρθρο στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”

“Οι εκλογές αυτές είναι δύναμη για τη Νέα Δημοκρατία”, υπογραμμίζει ο Κωστής Χατζηδάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” για τις εσωκομματικές εκλογές της 13ης Μαϊου.
“Είναι απόδειξη”, προσθέτει, “ότι, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει φοβικό σύνδρομο σε σχέση με μια μαζική εγγραφή νέων μελών –μήπως το 3% χάσει τον έλεγχο-, η Νέα Δημοκρατία ανοίγεται στην κοινωνία. Είναι ένα κόμμα που έρχεται από μακριά και πάει μακριά”.

Ανανέωση με ποιότητα παντού

άρθρο στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”

Το άρθρο 29 του Συντάγματος ήδη από το 1975 προβλέπει την έκδοση νόμου περί κομμάτων, κατά τα πρότυπα του γερμανικού Συντάγματος. Ο νόμος αυτός κακώς δεν έχει εκδοθεί. Διότι αν είχε εκδοθεί, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα θα λειτουργούσαν με βάση κάποιους ελάχιστους κανόνες σε σχέση με την εσωκομματική δημοκρατία και τη διαφάνεια. Ελλείψει τέτοιου νόμου, κάθε κόμμα έχει υποχρέωση να ρυθμίζει τα του οίκου του, με ένα πνεύμα σύγχρονο και δημοκρατικό. Πώς μπορείς, άλλωστε, να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα της χώρας όταν εσύ ο ίδιος στις δικές σου διαδικασίες δεν δείχνεις μια μοντέρνα, καινοτόμα αντίληψη;

Η Νέα Δημοκρατία στα 44 χρόνια της ζωής της έχει κάνει πολλές προσπάθειες να μην είναι στατική. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόεδρο, η τάση αυτή της διαρκούς ανανέωσης αποτυπώθηκε στις αποφάσεις του 10ου Συνεδρίου: Θεσμοθέτηση θητείας για τον πρόεδρο του κόμματος. Συνέδριο ετησίως και όχι κάθε 2 χρόνια. Περιορισμός του αριθμού των μελών του Συνεδρίου και της Πολιτικής Επιτροπής για να γίνονται πιο ουσιαστικές συζητήσεις. Αυτοδέσμευση για αποφυγή δανεισμού από τις τράπεζες και υιοθέτηση ισοσκελισμένων κομματικών προϋπολογισμών. Δυνατότητα γνωμοδότησης των μελών του κόμματος για την κατάρτιση ψηφοδελτίων. Υιοθέτηση του Μητρώου Στελεχών για να γίνει εμπράκτως άνοιγμα στην κοινωνία και να προετοιμαστεί με μεγαλύτερη επάρκεια η Νέα Δημοκρατία για την επόμενη μέρα.

Πριν από την πραγματοποίηση των εσωκομματικών εκλογών της επόμενης Κυριακής υπήρξαν σκέψεις ότι θα ήταν καλό αυτές οι εκλογές να αναβληθούν για λόγους εσωκομματικής ηρεμίας. Ήταν μια εσφαλμένη σκέψη. Και ορθώς απορρίφθηκε. Το καταστατικό μας πρέπει να τηρείται. Τα ενεργά μέλη της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να συμμετέχουν στις διαδικασίες και να ανανεώνουν τα όργανα στο βαθμό που το επιθυμούν. Πρέπει να έχουν λόγο! Για να αποδεικνύεται κάθε μέρα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πλατύ, λαϊκό κόμμα. Την Κυριακή, λοιπόν, δεν εκλέγονται μόνο πρόεδροι, μέλη των ΔΣ των τοπικών επιτροπών και σύνεδροι για το 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας απευθείας από τη βάση. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με απευθείας εκλογή από τη βάση, εκλέγονται και οι πρόεδροι των νομαρχιακών επιτροπών, πράγμα που είχα προτείνει προσωπικά, ήδη, από το 10ο Συνέδριο του κόμματος.

Οι εκλογές αυτές είναι δύναμη για τη Νέα Δημοκρατία. Είναι απόδειξη ότι, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει φοβικό σύνδρομο σε σχέση με μια μαζική εγγραφή νέων μελών –μήπως το 3% χάσει τον έλεγχο-, η Νέα Δημοκρατία ανοίγεται στην κοινωνία. Είναι ένα κόμμα που έρχεται από μακριά και πάει μακριά. Μόνο που για να πετύχει τους στόχους του πρέπει να εξελίσσεται διαρκώς. Να προσαρμόζεται στη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Να ανανεώνεται σε πρόσωπα, θέσεις και προτάσεις. Οι εσωκομματικές, λοιπόν, εκλογικές διαδικασίες της 13ης Μαΐου δεν είναι μια υπόθεση που αφορά στενά τον κομματικό μηχανισμό και μόνο. Είναι ένα δείγμα γραφής για τη Νέα Δημοκρατία. Είναι η συνέχιση της ανανέωσης με ποιότητα που θέλει να κάνει πράξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι μια κίνηση που αφορά, τελικά, κάθε Έλληνα που έχει ευαισθησίες για τη λειτουργία της δημοκρατίας στην πατρίδα μας, αλλά και έγνοια για την προκοπή της χώρας και τη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο