Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Ανάπτυξη χωρίς προσευχές”. Άρθρο στην ΜΕΤΡΟ

newspaper_120x80

“…Η ανάπτυξη όμως δεν είναι θέμα καλών προθέσεων. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία ακόμη ευκαιρία για να αναστρέψουμε την κακή πορεία. Για να γίνει αυτό υπάρχουν, πιστεύω, τρεις προϋποθέσεις: Να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα. Να εξασφαλιστεί η ρευστότητα. Και να γίνει η χώρα μας πραγματικά φιλική στην υγιή επιχειρηματικότητα…”

 

 

Η χώρα περνάει δύσκολες ώρες. Η ανησυχία για το αύριο απασχολεί καθημερινά κάθε Έλληνα. Η οικονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο την αλήθεια. Ότι ενώ όλοι μέχρι τώρα ζητούσαν την ανάπτυξη, θεωρούσαν ότι αυτή θα έρθει στηριζόμενη σε αντιλήψεις που επικράτησαν κυρίως μετά τη δεκαετία του ’80. Ότι δηλαδή, μπορούμε να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές, εργαζόμενους χωρίς επιχειρηματίες και αποτελέσματα χωρίς δουλειά. Ότι μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη, μόνο και μόνο επειδή το επιθυμούμε.

 

Η ανάπτυξη όμως δεν είναι θέμα καλών προθέσεων. Αν ήταν έτσι, τότε η ύφεση δεν θα άγγιζε το 5%, οι επιχειρήσεις δεν θα έκλειναν συνεχώς και η ανεργία δεν θα σημείωνε ιστορικά ρεκόρ φτάνοντας το 21%.

 

Αυτή τη στιγμή έχουμε μία ακόμη ευκαιρία για να αναστρέψουμε την κακή πορεία. Για να γίνει αυτό υπάρχουν, πιστεύω, τρεις προϋποθέσεις: Να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα. Να εξασφαλιστεί η ρευστότητα. Και να γίνει η χώρα μας πραγματικά φιλική στην υγιή επιχειρηματικότητα. Κι εξηγώ:

 

Πρώτον, κάθε προσπάθεια, από όποιον και να γίνει, δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα και κοινωνική γαλήνη. Φανταστείτε ένα δάσος που καίγεται. Κανείς δεν πάει εκεί να κόψει ξύλα. Αντίστοιχα, αν υπάρχει αστάθεια, κανείς επενδυτής δεν θα έρθει στην Ελλάδα για επενδύσεις.

 

Δεύτερον, πρέπει άμεσα να δώσουμε βάρος στη ρευστότητα. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι θετική, αλλά από μόνη της δεν φτάνει. Έχουμε στη διάθεσή μας αναπτυξιακά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, το ΕΤΕΑΝ, τον επενδυτικό νόμο. Πρέπει να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Πρέπει επίσης να επωφεληθούμε από την στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ειδικά ως προς τη δημιουργία ενός ελληνικού επενδυτικού ταμείου.

 

Και τρίτον, είναι αναγκαίο να στηρίξουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία και να απενοχοποιήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Με ένα σταθερό και απλό φορολογικό νόμο. Με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και περιορισμό της διαφθοράς. Με ταχύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεις που θα έχουν όχι μόνο ταμειακό, αλλά και αναπτυξιακό όφελος.

 

Τα παραπάνω επιδιώκει να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία. Πιστεύουμε στο δρόμο της αλήθειας, της αποτελεσματικότητας και της κοινής λογικής. Δεν τάζουμε κήπους με τριαντάφυλλα. Για μας υπάρχει μόνο η πορεία των συνειδητών επιλογών. Και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, αυτήν επιλέγουμε να ακολουθήσουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο