Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ανάπτυξη για τα πανηγύρια – άρθρο στην ιστοσελίδα Liberal.gr

aqua read onlyΑκούγοντας κανείς τα πανηγύρια της κυβέρνησης για τον αναπτυξιακό νόμο που έφερε προς ψήφιση, θα δικαιολογείτο να πιστέψει πως ζει σε μια χώρα με μια άλλη οικονομία.

Μια οικονομία στην οποία υπάρχουν όλες οι συνθήκες για να επιτευχθεί η ανάπτυξη και το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές τελευταίες πινελιές για να της δώσουν την τελική ώθηση για απογείωση.

Την εντύπωση αυτή θα την ενίσχυε, φαντάζομαι, και η επικείμενη εκδήλωση για την ανάπτυξη στο Μουσείο της Ακρόπολης, της οποίας η ατζέντα αποπνέει τόση αισιοδοξία που δεν θα ξαφνιαστούμε αν ακούσουμε τον πρωθυπουργό να λέει πως έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη αλλά δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει!

Δυστυχώς όμως, αργά η γρήγορα είναι κανείς αναγκασμένος να επιστρέψει στην πραγματικότητα, όσο κι αν η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να το κάνει.

Και η πραγματικότητα λέει πως ενώ το 2014 η χώρα είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη και η Κομισιόν προέβλεπε 2,9% ανάπτυξη το 2015 και 3,7% το 2016, οι εκτιμήσεις της πλέον είναι για -0,2% το 2015 και -0,3% το 2016.

Μέσα σε ενάμιση χρόνο, δηλαδή, η κυβέρνηση κατάφερε να μας ρίξει πάλι πίσω στο πηγάδι της ύφεσης, χάρη, μεταξύ άλλων, σε μια ηρωική διαπραγμάτευση που κόστισε στη χώρα, σύμφωνα με το LisbonCouncil, 45 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δείτε μερικά, μόνο, παραδείγματα της οπισθοδρόμησης των τελευταίων 16 μηνών:

  • Επιβολή capitalcontrolsπου έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην αγορά.
  • Αύξηση μιας σειράς φορολογικών συντελεστών, συμπεριλαμβανομένου αυτού για τα κέρδη επιχειρήσεων, επιβαρύνοντας την παραγωγική δραστηριότητα και μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα.
  • Καθυστέρηση μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων που θα φέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία αλλά προκαλούν «πόνο ψυχής» σε κυβερνητικά στελέχη!
  • Αδράνεια στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων ο οποίος μειώνει κατά 60% τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για το άνοιγμα μιας επιχείρησης.
  • Πάγωμα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου κεφαλαιακών συμμετοχών για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Μη υιοθέτηση των προτάσεων του διεθνούς κύρους οργανισμού ΥΟΖΜΑ για την ανάπτυξη της καινοτομίας.
  • Συστηματική υπονόμευση των έργων ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα, έργων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα αναβαθμίσουν τις υποδομές της χώρας και θα βελτιώσουν αισθητά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
  • Ολιγωρία στην αξιοποίηση του πακέτου Γιουνκέρ, καθώς η χώρα μας ήταν η 23η μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. που υπέβαλε αιτήματα για ένταξη έργων.
  • Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ, το ποσοστό της οποίας δεν φτάνει ούτε στο 2%!

Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, βλέπουμε με απορία την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για έναν αναπτυξιακό νόμο που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, καθώς ρίχνει στην αγορά μόλις 480 εκατομμύρια, ενώ γνωρίζουμε πως οι ανάγκες της χώρας για επενδύσεις είναι κάπου ανάμεσα στα 100 και 120 δισεκατομμύρια!

Μακάρι να ήταν, όμως, αυτός ο ανεπαρκής αναπτυξιακός νόμος το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Διότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι μια κυβέρνηση η οποία αρνείται επίμονα να κάνει τη στροφή στην επιχειρηματικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις, τη στιγμή που μόνο οι ακραία ιδεοληπτικοί αρνούνται να συνειδητοποιήσουν ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για έξοδο από την κρίση! Μια κυβέρνηση που νομοθετεί μεταρρυθμίσεις για να ικανοποιήσει τους δανειστές και μετά καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να τις υπονομεύσει, κλείνοντας το μάτι πονηρά στο κομματικό της ακροατήριο. Μια κυβέρνηση που το μόνο που εφαρμόζει με προθυμία είναι η υπερφορολόγηση, ισχυριζόμενη πως απονέμει κάποιου είδους κοινωνική δικαιοσύνη.

Μια τέτοια κυβέρνηση αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση πως η χώρα θα συνεχίσει να προχωράει μόνο με την όπισθεν.

Και με μια τέτοια κυβέρνηση, ούτε ο καλύτερος αναπτυξιακός νόμος όλων των εποχών δεν θα μπορούσε να έχει το παραμικρό αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει και θα μιλάει για την ανάπτυξη, αλλά όλοι θα ξέρουν πως θα είναι μια ανάπτυξη για τα πανηγύρια!

Μετάβαση στο περιεχόμενο