Η Ελλάδα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα μπροστά. Πρέπει όμως να προχωρήσουμε
ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο δυναμικά. Για να δημιουργήσουμε μια πιο σύγχρονη, πιο ευρωπαϊκή Ελλάδα, που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα. Ο τομέας της Ανάπτυξης είναι κομβικής σημασίας για να πετύχουμε τους στόχους μας. Γι’αυτό και προχωρούμε, όχι με λόγια αλλά με συγκεκριμένα και χειροπιαστά έργα, στοχεύοντας στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, στην έμπρακτη στήριξη της επιχειρηματικότητας, στην ενίσχυση της διεθνούς ενεργειακής θέσης της χώρας δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην πράσινη ενέργεια, στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.
Όσον αφορά το τομέα της αγοράς, στηρίζουμε την ελεύθερη αγορά που όμως λειτουργεί
με όρους υγιούς ανταγωνισμού. Μεταξύ άλλων, πρόσφατα ψηφίσαμε νέο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων Επιτροπών Ανταγωνισμού της ΕΕ. Στόχος μας να ενισχύσουμε το θεσμικό ρόλο, την ανεξαρτησία και τη διαφάνεια της Επιτροπής, κάνοντάς την ταυτόχρονα πιο αποτελεσματική. Ψηφίσαμε επίσης νέο νομοσχέδιο για τις λεγόμενες εισπρακτικές εταιρείες, θέτοντας τους αναγκαίους όρους για τη λειτουργία των εταιρειών αυτών, με γνώμονα τη διαφάνεια στις συναλλαγές τους με τους οφειλέτες. Οι εταιρείες αυτές απαγορεύεται πλέον να εισπράττουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά περιορίζονται στην απλή ενημέρωση των πολιτών, γι’αύτο και ονομάζονται πλέον εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις.
Παράλληλα, συνεχίζουμε και εντείνουμε τη συστηματική παρακολούθηση των τιμών και τους κοστολογικούς ελέγχους, ενώ δε διστάζουμε να κατονομάσουμε εταιρείες που καταφεύγουν σε πρακτικές αισχροκέρδειας. Και οι προσπάθειές μας ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Για πρώτη φορά, από τον Απρίλιο και μετά, κάθε μήνα, ο δείκτης μεταβολής των τιμών 160 προϊόντων καθημερινής χρήσης, με άλλα λόγια περίπου δύο χιλιάδες κωδικοί, παρουσιάζει μείωση. Προς την ίδια κατεύθυνση σύντομα θα λειτουργήσει Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών, προκειμένου όλοι οι καταναλωτές να μπορούν να ενημερώνονται και να συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων. Ειδικά για τα πετρελαιοειδή,
για πρώτη φορά, μεταξύ άλλων, τοποθετούνται ταμειακές μηχανές στα βενζινάδικα, καθιερώνονται κοστολογικοί έλεγχοι, τοποθετούνται αυτόματοι πωλητές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών όλο το 24ωρο, σφραγίζονται εγκαταστάσεις σε περιπτώσεις υποτροπής σε παραβίαση της νομοθεσίας.
Αυτά είναι μερικά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς. Στον τομέα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που αποτελεί τη βάση για μια ανταγωνιστικότερη οικονομία, αξιοποιούμε με ταχύτατους ρυθμούς τα κοινοτικά κονδύλια με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μόνο μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, του Ταμείου Εγγυοδοσίας, θα δοθούν, με την ολοκλήρωση και της β’ φάσης δάνεια σε 80.000 περίπου επιχειρήσεις, ύψους 9,5 δις ευρώ. Συνολικά, μόνο το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 11,5 δις ευρώ.
Στόχος μας ωστόσο, πέρα από τα άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, είναι να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τη σταθερή ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Γι’αυτό και προχωρούμε σε μια σειρά από ουσιαστικές παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα. Καταθέτουμε νέο σχέδιο νόμου για τα επιχειρηματικά πάρκα, δηλαδή τους οργανωμένους χώρους υποδοχής επιχειρήσεων. Προκειμένου να μπει τάξη στη μέχρι σήμερα άναρχη χωροθέτηση των επιχειρήσεων, να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από περιβαλλοντικά ζητήματα, θέτοντας συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς κανόνες, και να συνδέσουμε στην πράξη την έρευνα με την παραγωγή, επιτρέποντας την εγκατάσταση ερευνητικών ινστιτούτων στα επιχειρηματικά πάρκα. Παράλληλα, απλοποιούμε τη διαδικασία για την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης, ώστε να περιοριστούν σε 4 από 18 τα στάδια που απαιτούνται, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει πόλος έλξης νέων και δυναμικών επιχειρηματιών που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη συνολική ανάπτυξη της χώρας μας.
Στην ενέργεια, σταθερή πολιτική μας κατεύθυνση είναι η αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, ώστε να γίνει ενεργειακό σταυροδρόμι στην ευρύτερη περιοχή. Γι’αυτό προχωρούμε με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream από τη Ρωσία, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2015, καθώς και με τον αγωγό φυσικού αερίου IΤGI
(Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία), ο οποίος έχει ως στόχο τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τι 2014. Για τον αγωγό αυτό εξετάζουμε τη δυνατότητα διπλής ροής αερίου, δηλαδή ροής και από την Ιταλία προς την Ελλάδα. Είναι, επίσης, ο νέος αγωγός Ελλάδας –
Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Ουγγαρίας που θα συνδέεται με τον ITGI, καθώς και με νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα. Και βεβαίως η προώθηση της κατασκευής, μέχρι το 2013, του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Υλοποιούμε, με άλλα λόγια με συνέπεια το όραμά μας για μια Ελλάδα ενεργά παρούσα στη διπλωματία των αγωγών. Παράλληλα όμως δίνουμε έμφαση στην πράσινη ενέργεια, καθώς και στον αναγκαίο πλέον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων που σχετίζονται με την ενέργεια. Έτσι, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να αυξήσουμε το ποσοστό διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Ήδη σήμερα, σε σχέση με το 2004, έχουμε τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ. Ωστόσο, θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο. Το χειμώνα, λοιπόν, με νέο νόμο, απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, μια παρέμβαση που χαιρετίστηκε από την επενδυτική κοινότητα, ενώ ενισχύσαμε την ανάπτυξη επενδύσεων και στον τομέα της γεωθερμίας. Παράλληλα, ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες», δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να αξιοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρισμού, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Άμεσα, θα προχωρήσουμε στην περαιτέρω απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον εξορθολογισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις υπόλοιπες ΑΠΕ, με έμφαση στην αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια.
Για την εξοικονόμηση ενέργειας, βοηθούμε στην πράξη τον πολίτη να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την τσέπη του. Έτσι, προωθείται μια ιδιαίτερα καινοτόμος πρωτοβουλία η ‘Χρηματοδότηση από Τρίτους (ΧΑΤ) σε ενεργειακά έργα’. Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών θα μπορούν, αναλαμβάνοντας τον τεχνολογικό και επενδυτικό κίνδυνο, να προσφέρουν μια ενεργειακά αποδοτικότερη λύση στο χρήστη, η οποία θα επιφέρει, όχι μόνο εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και οικονομικό όφελος για τον πολίτη και την επιχείρηση. Επίσης, ξεκινήσαμε άμεσα το πρόγραμμα για την απόσυρση των παλαιών κλιματιστικών, το οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ακόμα και από τους παράγοντες της αγοράς. Προχωρήσαμε με ένα ακόμα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, με το οποίο αναμένεται να ενισχυθούν από κοινοτικά κονδύλια, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, πάνω από 100.000 νοικοκυριά με 400 εκ. ευρώ και χωρίς γραφειοκρατία. Παρέχονται επίσης σημαντικά φορολογικά κίνητρα για τους υπόλοιπους πολίτες που θα θελήσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους.
Σημαντικό κομμάτι της πολιτικής μας για την ενέργεια είναι ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων επιχειρήσεων. Για τη ΔΕΗ θέλουμε μια σύγχρονη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, που να καταστεί ισχυρός ενεργειακός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, προωθώντας τη συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές. Στη ΔΕΠΑ, υλοποιούμε τα σχέδιά μας για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, προχωρώντας σε πρώτη φάση με μια διαδικασία μόχλευσης του ομίλου ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε λογιστικό εξορθολογισμό των εταιρειών και θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα στο δημόσιο. Παράλληλα, προχωρούμε με διαχωρισμό της ΔΕΠΑ, του παρόχου, από το ΔΕΣΦΑ, το διαχειριστή, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Τέλος, όσον αφορά τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, όραμά μας μια Ελλάδα που επενδύει στην οικονομία της γνώσης, με συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα. Προς αυτή την κατεύθυνση, σχεδόν τριπλασιάσαμε τις δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 σε σχέση με την περίοδο 2000-2006. Αναμορφώνουμε το εθνικό ερευνητικό μας σύστημα, με στόχο την ορθολογικότερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της έρευνας και τον εκσυγχρονισμό των ερευνητικών δομών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να περιορίσουμε τις δαπάνες και να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα. Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει μια σειρά από δράσεις από το Δ’ ΚΠΣ που ενισχύουν στην πράξη τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Είναι, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα «Συνεργασία», το πρόγραμμα «νέες καινοτόμες επιχειρήσεις», το πρόγραμμα «ομάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τα «κουπόνια καινοτομίας». Προαπαιτούμενο για τη χρηματοδότηση των περισσότερων δράσεων είναι η συνεργασία μιας επιχείρησης με ένα ερευνητικό κέντρο.
Η συνολική δημόσια δαπάνη των έργων που έχουν προκηρυχθεί ως σήμερα στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης υπερβαίνει τα 200 εκ ευρώ.
Δε θα σταματήσουμε εδώ, στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τον τομέα της έρευνας και παράλληλα να δημιουργήσουμε πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα που δεν θα είναι ξεκομμένα από την παραγωγή, αλλά θα συνεργάζονται, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες τις Ευρώπης, για ποιοτικότερα προϊόντα και υπηρεσίες, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης. Θέλουμε επίσης, με τις δράσεις αυτές να δώσουμε το έναυσμα, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό της χρηματοδότησης της έρευνας από ιδιώτες με σημαντικό όφελος και για τους ίδιους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα μόλις το 30% των πόρων που διοχετεύονται στην έρευνα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 ξεπερνά το 60%. Δρούμε συντονισμένα και υπεύθυνα για να προχωρήσει η Ελλάδα δυναμικά και στον τομέα αυτό.
Πορευόμαστε με βάση τις δεσμεύσεις και τον προγραμματισμό μας. Δίνουμε έμφαση στο συγκεκριμένο και χειροπιαστό αποτέλεσμα χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, χωρίς να λαϊκίζουμε. Γιατί αυτό έχει ανάγκη ο τόπος σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Υπεύθυνη ηγεσία, ρεαλιστική πολιτική, συγκεκριμένο προγραμματισμό για να προχωρήσουμε στις μεγάλες τομές που χρειάζεται η Ελλάδα.