Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Aναπτυξιακές πολιτικές με κοινωνική ευαισθησία- άρθρο στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αν δει κανείς την εκτέλεση των προϋπολογισμών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα παρατηρήσει, όχι μόνο ότι οι προβλέψεις μας είναι απολύτως αξιόπιστες, αλλά και ότι πολλές φορές τις ξεπερνάμε! Από το 2019 μέχρι σήμερα: Υποσχεθήκαμε αύξηση των επενδύσεων και οι επενδύσεις – ιδιαίτερα οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις – αυξήθηκαν εντυπωσιακά. Υποσχεθήκαμε αύξηση των εξαγωγών και οι εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά, σημειώνοντας μάλιστα το 2023 την υψηλότερη επίδοση στην Ευρωζώνη, με αύξηση 5,7% σε σχέση με το 2022. Υποσχεθήκαμε μείωση της ανεργίας και η ανεργία μειώθηκε από το 17,5% το 2019 στο 9,6% σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία!

Αυτή η υπεραπόδοση της οικονομίας, καθίσταται ακόμη πιο σημαντική σε ένα διεθνές περιβάλλον που τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις: Από τον κορωνοϊό, στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό. Παρά την διεθνή αυτή αστάθεια, η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική. Γι’αυτό το λόγο, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα με το ίδιο μείγμα οικονομικής πολιτικής. Συνδυάζοντας, δηλαδή, τη δημοσιονομική σοβαρότητα με τις αναπτυξιακές πολιτικές και την κοινωνική ευαισθησία! Σε αυτό το πλαίσιο βασικές μας προτεραιότητες είναι:

  • Η διατήρηση της ανθεκτικότητας της οικονομίας με απαρέγκλιτη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας και αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.
  • Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η αντίστοιχη αύξηση των επενδύσεων με περαιτέρω μείωση του μη-μισθολογικού κόστους από το 2025, ένα ακόμη πιο εύρωστο τραπεζικό σύστημα και βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
  • Η ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της εξωστρέφειας, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027, και στο 70% έως το 2030.
  • Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής με τις 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες που ήδη υιοθετήθηκαν από τη Βουλή.
  • Η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας με νέο νομοθετικό πλαίσιο για το Υπερταμείο και τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.
  • Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, με τις αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τα αναπηρικά επιδόματα και το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά.
  • Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μεταξύ άλλων με την αύξηση της επιχορήγησης στα νοσοκομεία κατά 481 εκατ. ευρώ, και της αύξησης του προϋπολογισμού για την Παιδεία κατά 255 εκατ. ευρώ.

Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από αστάθεια, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με σύστημα και αποτελεσματικότητα. Έτσι ώστε να προστατεύσουμε και να μεγιστοποιήσουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια!

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο