Προβλήματα στο σύστημα ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων επισημαίνονται για άλλη μια φορά από την Κομισιόν. Αυτή τη φορά, ανεπαρκείς έλεγχοι και παραλείψεις εντοπίζονται στην παραγωγή και επεξεργασία νωπού γάλακτος. Τα προβλήματα καταγράφονται στην έκθεση που συνέταξε το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της Κομισιόν (ΓΤΚΘ), και αποκαλύπτει ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Η συγκεκριμένη έκθεση έγινε μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων που πραγματοποίησε στην Ελλάδα, το διάστημα από τις 12 -16 Μαρτίου το ΓΤΚΘ της Κομισιόν, με σκοπό την αξιολόγηση των υγειονομικών κανόνων που διέπουν την παραγωγή και την επεξεργασία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η έκθεση, που αναρτάται εντός των προσεχών ημερών στις ιστοσελίδες της Κομισιόν, αποτελεί συνέχεια των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στην χώρα μας το Μάρτιο του 2000, και αναφέρει αναλυτικά όλες τις διαπιστωθείσες παραλείψεις καθώς και τις συστάσεις της Ε.Ε. προς την Ελληνική κυβέρνηση.
Στην έκθεση επικρίνεται η ελληνική κυβέρνηση για την ολιγωρία που επιδεικνύει στο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με τους παραγωγούς και τις μονάδες επεξεργασίας γάλακτος για τη βελτίωση των κριτηρίων της παραγωγής γάλακτος καθώς και της ποιότητας του νωπού γάλακτος, σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία 92/46/EEC.
Παρ’ ότι οι ελεγκτές της Ε.Ε. διαπιστώνουν κάποιες βελτιώσεις σε σχέση με το 2000, επισημαίνουν, για άλλη μια φορά, την αδυναμία από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ενώ τα προγράμματα στελέχωσης των υπηρεσιών με επαρκή κτηνιατρική προσωπικό προχωρούν πολύ αργά.
Στην ίδια έκθεση σημειώνονται επίσης, μεταξύ άλλων:
Η λειτουργία 35 κέντρων συλλογής γάλακτος, τα οποία συλλέγουν και προχωρούν σε θερμική επεξεργασία του γάλακτος χωρίς να πληρούν τις κοινοτικές προδιαγραφές (κοινοτική οδηγία 92/46//EEC), ενώ σε κάποια άλλα, τα οποία πληρούν την κοινοτική νομοθεσία δεν έχει δοθεί επίσημη έγκριση λειτουργίας.
Οι αντιφάσεις της Ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τις συνθήκες αποθήκευσης του νωπού γάλακτος. Στην Ελλάδα τελούν εν ισχύι το βασιλικό διάταγμα 2/59 και το προεδρικό διάταγμα 56/95. Οι ελεγκτές βρίσκουν αντιφάσεις μεταξύ των δύο αυτών διαταγμάτων που ρυθμίζουν θέματα σχετικά με την θερμοκρασία και το επίπεδο των μικροβιολογικών ελέγχων.
Η έλλειψη από τις φάρμες παραγωγής γάλακτος, στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι, των απαραίτητων πιστοποιητικών υγείας, σύμφωνα με τα οποία τα ζώα δεν έχουν νοσήσει από ένα συγκεκριμένο αριθμό ασθενειών, πράγμα που είναι σημαντικό για τη χρήση ή μη του γάλακτος από τους καταναλωτές.
Η αδυναμία των αρμόδιων ελληνικών αρχών να εξασφαλίσουν ότι υπάρχει συμμόρφωση προς την κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τη διάθεση γάλακτος από ζώα που είχαν προσβληθεί στο παρελθόν από βρουκέλωση.
Ο κ. Χατζηδάκης, σχολίασε τα ευρήματα της εν λόγω έκθεσης με την ακόλουθη δήλωση: “Είναι προφανές ότι παρά τα όποια βήματα βελτίωσης, μετά τις τελευταίες συστάσεις της Κομισιόν τον Μάρτιο του 2000, πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα στον τομέα των υγειονομικών κανόνων που εφαρμόζονται στην παραγωγή και επεξεργασία του γάλακτος. Τα προβλήματα δεν αφορούν βεβαίως τις μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες. Ωστόσο για άλλη μια φορά γίνεται φανερή η μεγάλη ολιγωρία, παρά τις όποιες διακηρύξεις της, που έχει επιδείξει η κυβέρνηση στα θέματα της δημόσιας υγείας”.