Κύριε Χατζηδάκη, ως ευρωβουλευτής εκτιμάτε ότι είναι σωστή η πρόταση της κυβέρνησης για το «νέο μοντέλο ευέλικτης εργασίας»;
Κατ’ αρχάς, αυτό που στην Ελλάδα προβάλλεται ως κάτι το καινούριο δεν είναι και τόσο καινούριο σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η κυβέρνηση όφειλε εδώ και πολλά χρόνια να προβεί σε τολμηρές αλλαγές στην αγορά εργασίας, ώστε να τονωθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία. Δεν το έπραξε όμως και σήμερα είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ με ανοδική τάση της ανεργίας και με το 11.7% το 1999 να αποτελεί ρεκόρ πεντηκονταετίας (!). Να θυμίσω επίσης ότι οι πόροι του Β΄ ΚΠΣ για την επαγγελματική κατάρτιση δεν έπιασαν τόπο και διαπιστώθηκαν πολλά κρούσματα απάτης στα ΚΕΚ. Δυστυχώς για την πατρίδα μας, το ΕΚΤ είναι η «μαύρη τρύπα» όπου χάνονται πιστώσεις για την ανεργία. Πρώτο συμπέρασμα, λοιπόν: το μισό εκατομμύριο των ανέργων στη χώρα μας είναι «κατόρθωμα» αυτής της κυβέρνησης. Από δω και πέρα, οι αλλαγές που χρειάζονται στην αγορά εργασίας δεν μπορούν να γίνουν με τρόπο αυταρχικό. Χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους.
Το νέο αυτό «σοκ» – όπως το ονόμασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου – και που αφορά τον τομέα της εργασίας επιβάλλεται, πράγματι, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικοί παράγοντες;
Μέχρι πρόσφατα ο κ. Παπαντωνίου δήλωνε ότι όλα βαίνουν καλώς και τώρα μας ανακοινώνει ότι χρειάζεται «σοκ» στην οικονομία μας. Είναι ανακριβές να αποδίδουμε στην ΕΕ αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει ούτως ή άλλως στη χώρα μας. Απλώς, σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία νέες πολιτικές και η ανεργία μειώνεται τα τελευταία χρόνια.
Επί της ουσίας, όμως, ποιό είναι αυτό το νέο μοντέλο κατά τα πρότυπα και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Θα έλεγα ότι τα νέα πρότυπα στην αγορά εργασίας επιβάλλονται από την παγκοσμιοποίηση και την τεχνολογική επανάσταση. Η παγκοσμιοποίηση των αγορών επιτάσσει η εθνική μας οικονομία να είναι ανταγωνιστική, για να σταθούμε στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον. Οι δε νέες τεχνολογίες εισβάλλουν στη ζωή μας και χρειάζεται η αγορά εργασίας τάχιστα να προσαρμοστεί σ’αυτές. Μια από τις απαραίτητες αλλαγές αφορά το 8ωρο, που είναι πλέον εκτός τόπου και χρόνου. Π.χ. η τηλε-εργασία επιτρέπει πλέον σε πολλούς ανθρώπους να δουλεύουν στο σπίτι τους, χωρίς να απαιτείται η οκτάωρη παρουσία τους στην επιχείρηση.
Είστε υπέρ ή κατά της εφαρμογής του 35ώρου;
Το 35ωρο είναι ένα θέμα που ενδεχομένως εκφράζει καλές προθέσεις, αλλά οι προθέσεις από μόνες τους δεν αρκούν. Κατανοώ τα αιτήματα των συνδικάτων, αλλά φοβούμαι ότι το 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις ως προς την ανταγωνιστικότητά τους και αυτό θα επιφέρει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. Συνεπώς, στο τέλος θα ζημιωθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που ελπίζουν να ωφεληθούν από το προτεινόμενο μέτρο. Η ανεργία θα μειωθεί μόνον εφόσον είμαστε ανταγωνιστικοί, εφόσον η χώρα μας είναι ελκυστική για επενδύσεις και εφόσον έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Θεωρείτε ότι τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση βοηθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας;
Δεν είναι σαφές ακόμη τί ακριβώς προτείνει η κυβέρνηση, γιατί φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους ίδιους τους υπουργούς της. Κι αυτή η ασάφεια δεν βοηθά ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε τους εργαζόμενους, αλλά ούτε και τους ανέργους. Πάντως, απ’ό,τι διαβάζω, αποκομίζω την εντύπωση ότι για άλλη μια φορά θα έχουμε αποσπασματικά μέτρα ή μάλλον «ασπιρίνες», με τις οποίες βέβαια δύσκολα θα μειωθεί η ανεργία.
Ποιά θα πρέπει να είναι η στάση της ΝΔ γύρω από το όλο θέμα;
Η ΝΔ έχει τοποθετηθεί – υπεύθυνα και προβάλλοντας τις αρχές της – ότι ορισμένα μέτρα απ’αυτά που εξαγγέλλονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά οι εξαγγελίες αυτές δεν φαίνεται να εντάσσονται σε ενιαία και ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης της ανεργίας.
Να αφήσουμε τα εργασιακά και να περάσουμε στο θέμα των ταυτήτων. Έχετε εκφραστεί υπέρ της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, αντίθετα με το κόμμα σας, το οποίο ζήτησε την προαιρετική αναγραφή. Γιατί ακολουθήσατε αυτή την αιρετική στάση;
Προσωπικά, δεν είμαι υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Πρώτον, διότι δεν θεωρώ ότι η πίστη μας υπερασπίζεται δια της αναγραφής της σε μια πλαστική ταυτότητα και, δεύτερον, θεωρώ ότι είναι περιττή για το κράτος, μια και δεν γίνονται διακρίσεις με βάση το θρήσκευμα. Είναι ένα θέμα που πήρε διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από την πραγματική του σημασία. Κι αυτό συνέβη διότι ο Πρωθυπουργός υπήρξε άκρως αλλαζονικός και με τους απαράδεκτους χειρισμούς τους προκάλεσε την Εκκλησία, όπως και τα αιθήματα πολλών Ελλήνων. Ταυτόχρονα, τους τελευταίους δύο μήνες η συνεχής ενασχόληση με τις ταυτότητες έχει συγκαλύψει μια σειρά από κυβερνητικά ναυάγια, όπως το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, η μάστιγα των ναρκωτικών – κι είμαστε η δεύτερη κοινοτική χώρα σε θανάτους από ναρκωτικά -, η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης στις ιδιωτικοποιήσεις, η τεράστια καθυστέρηση στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, η τρομοκρατία, η πτώση του Χρηματιστηρίου και τόσα άλλα θέματα.