Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ανησυχία για τις προτάσεις της Βρετανικής Προεδρίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ (2007-2013). Χατζηδάκης: η Ευρωβουλή θα αντιδράσει!

Έντονη ανησυχία για την επαρκή χρηματοδότηση του Δ’ ΚΠΣ εξέφρασε η αρμόδια Επίτροπος για θέματα περιφερειακής πολιτικής κα Ντανούτα Χούμπνερ κατά τη χθεσινή της ομιλία στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κα Χούμπνερ εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένη σχετικά με τις κινήσεις της Βρετανικής Προεδρίας ενόψει της κρίσιμης απόφασης του Δεκεμβρίου για τις δημοσιονομικές προοπτικές, το χρηματοδοτικό πακέτο δηλαδή της ΕΕ την περίοδο 2007-2013.


Συγκεκριμένα, η κα Χούμπνερ δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής ότι η Βρετανική Προεδρία δεν έχει καλέσει την Κομισιόν να συμμετάσχει στην προετοιμασία των νέων συμβιβαστικών προτάσεων, προκειμένου να ληφθεί τελικά η απόφαση για τις δημοσιονομικές προοπτικές. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική για ενεργή συμμετοχή της Κομισιόν σε τέτοιες διαδικασίες. Για το λόγο αυτό, η Επίτροπος επεσήμανε ότι δεν κατέχει κανένα επίσημο στοιχείο σχετικά με τις νέες προτάσεις και γίνεται, συνεπώς, απλός αποδέκτης της έντονης φημολογίας που κυκλοφορεί για το θέμα. Η κα Χούμπνερ σημείωσε ότι όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην άποψη ότι η Βρετανική Προεδρία θα επιδιώξει ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις κοινοτικές δαπάνες, με κύριο θύμα μιας τέτοιας προοπτικής την περιφερειακή πολιτική και το Δ’ΚΠΣ. Επιπλέον, η Επίτροπος επιβεβαίωσε εμμέσως το σενάριο που υποστηρίζει ότι θα υπάρξει μείωση κατά 10% περίπου των πιστώσεων που προορίζονται για τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ και χαρακτήρισε ως καταστροφική μια τέτοια προοπτική. Τόνισε μάλιστα ότι ο συμβιβασμός, που είχε σχεδόν επιτευχθεί τον Ιούνιο από την Προεδρία του Λουξεμβούργου, ήδη βρισκόταν πολύ πιο χαμηλά από τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν, αλλά θα μπορούσε ακόμη να γίνει αποδεκτός. Οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των συγκεκριμένων προτάσεων θα θέσει σε σοβαρό και άμεσο κίνδυνο το μέλλον της Ένωσης και των σχετικών πολιτικών της, δήλωσε η Επίτροπος.


Στη συνέχεια της συζήτησης στην Ευρωβουλή, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΕΛΚ για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Δ’ΚΠΣ Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: “Δεν υπάρχει περίπτωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να γίνει απλός θεατής των εξελίξεων και να παρακολουθεί με σταυρωμένα χέρια την δραστική περικοπή των κοινοτικών κονδυλίων για το Δ’ ΚΠΣ. Η σημασία της περιφερειακής πολιτικής και των στόχων που επιδιώκει έχει αποδειχτεί στο παρελθόν και δεν πρόκειται φυσικά να τεθεί σε αμφισβήτηση. Η “ευρωτσιγγουνιά” που χαρακτηρίζει τις ενέργειες των Βρετανών, αλλά και άλλων Ευρωπαίων εταίρων μας, θα πρέπει άμεσα να περιοριστεί. Η Ευρωβουλή έχει ήδη εγκρίνει με ευρεία πλειοψηφία τους Κανονισμούς των διαρθρωτικών ταμείων για την επόμενη περίοδο και θα υποστηρίξει με σθένος τις θέσεις της. Η επαρκής χρηματοδότηση του Δ’ΚΠΣ, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες όπως η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των κονδυλίων που χάνονται λόγω της αυστηρής εφαρμογής του κανόνα Ν+2 θα αποτελέσουν την βάση της Ευρωβουλής στις σχετικές διαπραγματεύσεις”. Ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε παράλληλα την Κομισιόν και προσωπικά τον Πρόεδρό της κ. Μπαρόζο να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο στις εξελίξεις.

Μετάβαση στο περιεχόμενο