Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ανησυχία της Κομισιόν για την κατάσταση των σφαγείων στην Ελλάδα. Μόνο 47 από τα 350 σφαγεία πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για εξαγωγή κρέατος στην Ε.Ε.

Μόνο το 1/7 των ελληνικών σφαγείων πληροί τις Κοινοτικές προδιαγραφές για εξαγωγή κρέατος στην Ε.Ε. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση των ελληνικών σφαγείων. Αυτά, προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε χθες, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο αρμόδιος Επίτροπος, Ντέιβιντ Μπυρν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Κωστή Χατζηδάκη. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπυρν, αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, ανέφερε πως μόνο 47 από αυτά τα σφαγεία λειτουργούν σύμφωνα με την Οδηγία του Συμβουλίου 64/433 και έχουν κριθεί κατάλληλα για εξαγωγή κρέατος στην Κοινοτική αγορά. Το κρέας που προέρχεται από τα υπόλοιπα σφαγεία, μπορεί να διοχετευθεί μόνο στην εγχώρια αγορά.


Ο κ. Χατζηδάκης, ζήτησε να ενημερωθεί, για το κατά πόσο η λειτουργία των σφαγείων στην Ελλάδα, είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 91/497/ΕΟΚ, σχετικά με τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται κατά την παραγωγή και τοποθέτηση στην αγορά νωπού κρέατος.


Στην απάντησή του κ. Μπυρν, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Ελλάδα από το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων. Οι συγκεκριμένες κοινοτικές επιθεωρήσεις, αποκάλυψαν σοβαρές ελλείψεις στον τρόπο που γίνονται οι επίσημοι έλεγχοι από τις αρμόδιες Αρχές, καθώς και στις προδιαγραφές της παραγωγής. Ο Επίτροπος, πρόσθεσε ακόμα, πως η Επιτροπή έχει επανειλημμένα, μέσα στο 2001, θέσει τα θέματα αυτά στις Ελληνικές Αρχές, σε μία προσπάθειά της να βρεθούν κάποιες λύσεις. Παρόλα αυτά, υπογράμμισε: “τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, δεν κρίνονται καθόλου ικανοποιητικά και η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση που επικρατεί στα σφαγεία”. Στις αρχές του 2002, συμπλήρωσε, έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω συναντήσεις με τις Ελληνικές Αρχές, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην ασφάλεια των τροφίμων και των κτηνιατρικών ελέγχων στην Ελλάδα.


Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης, με δεύτερή του παρέμβαση, ζήτησε να ενημερωθεί, από τον Επίτροπο, για το θέμα της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας και αν υπάρχει κάτι νεότερο μετά την έρευνα που διενεργήθηκε από την Επιτροπή στην Ελλάδα.


Στην απάντησή του ο κ. Μπυρν εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Έλληνα Υπουργό Γεωργίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας, στις 22 Μαίου 2001, επεσήμανε τις αδυναμίες που καταγράφονται στις διαδοχικές αναφορές του Γ.Τ.Κ.Θ. Στις 8 Ιουνίου ακολούθησε μία ακόμα επιστολή του Επιτρόπου προς τον Υπουργό, ζητώντας να πληροφορηθεί για τις ενέργειες που είχαν μεσολαβήσει από τις 27 Απριλίου, ημερομηνία της προηγούμενης επιστολής του Υπουργού προς τον Επίτροπο. Ο κ. Μπυρν σημείωσε όμως ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία κατάληξη σ’αυτές τις συζητήσεις.


Τέλος, ο Επίτροπος, στην απάντησή του υπογράμμισε πως το μήνυμα προς τις Ελληνικές Αρχές είναι σταθερό και ξεκάθαρο: “Απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια από τις Ελληνικές Αρχές και χρειάζονται περισσότεροι πόροι, προκειμένου να διορθωθούν οι ελλείψεις και οι αδυναμίες που επανειλημμένα καταγράφονται στις εκθέσεις του Γ.Τ.Κ.Θ για την Ελλάδα”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο