Την επιστροφή ακόμη 42,2 εκατ. ευρώ (14,4 δισ. δρχ) που είχαν καταβληθεί στην Ελλάδα για το Εθνικό Κτηματολόγιο από το Β’ ΚΠΣ εξετάζει τώρα η Κομισιόν. Αυτό προκύπτει από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος είχε ζητήσει διευκρινήσεις για το θέμα. Το ποσό αυτό προστίθεται στα 57,9 εκατ. ευρώ (19,7 δισ. δρχ) που η χώρα μας αναγκάστηκε να επιστρέψει στα κοινοτικά ταμεία λόγω των γνωστών προβλημάτων που είχαν παρατηρηθεί στο εν λόγω έργο.
Στην απάντησή της στον κ. Χατζηδάκη, η Κομισιόν σημειώνει ότι η αρχική απόφασή της τον Δεκέμβριο του 2001 προέβλεπε την ανάκτηση κονδυλίων ύψους 57.9 εκατ. ευρώ που είχαν καταβληθεί στην Ελλάδα για το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου. Η ανάκτηση πραγματοποιήθηκε τελικά σε δύο φάσεις: αρχική ανάκτηση 32 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2002 και επόμενη ανάκτηση 25.917.928 ευρώ στις 31 Μαρτίου 2004. Υπενθυμίζεται ότι η επιστροφή της δεύτερης αυτής δόσης είχε συνδεθεί με βελτιώσεις στην πορεία του έργου εν τω μεταξύ, πράγμα το οποίο προφανώς κατά την Επιτροπή δεν επετεύχθη.
Η Επιτροπή προσθέτει στην απάντησή της στον κ. Χατζηδάκη ότι ποσό 42,2 εκατ. ευρώ που είχε καταβληθεί για το εν λόγω έργο, είχε αποφασιστεί να μην επιστραφεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση τουλάχιστον 8.446 τ. χλμ. έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2003. Η Κομισιόν δηλώνει ωστόσο ότι “σε ανεξάρτητο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2004, απεδείχθη ότι ο στόχος αυτός δεν είχε επιτευχθεί”. Επομένως, όπως σημειώνεται στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κομισιόν “θα αποφασίσει κατά πόσον απαιτείται η ανάκτηση περαιτέρω πόρων από το ποσόν που έχει καταβληθεί για το έργο κατά την περάτωση των σχετικών επιχειρησιακών προγραμμάτων στο πλαίσιο του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για την περίοδο 1994-1999”. Και προστίθεται: “Η απόφαση αυτή αναμένεται να ληφθεί νωρίς το καλοκαίρι”.
O κ. Χατζηδάκης σχολιάζοντας την απάντηση της Κομισιόν έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Το Εθνικό Κτηματολόγιο αποτελεί μία ακόμη βαριά κληρονομιά για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όταν ζητήθηκε η επιστροφή των 20 δισ. δραχμών στα κοινοτικά ταμεία σε δύο δόσεις, η τότε κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι θα αποτραπεί η καταβολή της δεύτερης δόσης. Σήμερα αποδεικνύεται ότι όχι μόνο η εξέλιξη αυτή δεν απετράπη, αλλά τώρα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής και άλλων κοινοτικών κονδυλίων. Η νέα κυβέρνηση γνωρίζει φυσικά την κατάσταση και είναι έτοιμη να δώσει μία δύσκολη μάχη για την αποτροπή του ενδεχόμενου επιστροφής των ενισχύσεων αυτών στις Βρυξέλλες, στηρίζοντας την ελληνική επιχειρηματολογία. Δε θέλω να παραγνωρίσω προσπάθειες που έγιναν εν τω μεταξύ για την βελτίωση της κατάστασης. Η τοποθέτηση όμως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακόμα και σήμερα, για το θέμα είναι ενδεικτική της αρνητικής εκκίνησης του συγκεκριμένου έργου”.