Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ανόητη και επικίνδυνη η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται«δωρεάν γεύματα με τα λεφτά των άλλων», σημειώνει μιλώντας στα «Π» ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνοντας  παράλληλα: «Απαντάμε στην ακρίβεια με τρία διαφορετικά όπλα: ανταγωνισμός, έλεγχοι, αυξήσεις μισθών».

 

Κύριε υπουργέ, ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το δίλημμα των ευρωεκλογών;

Οι ευρωεκλογές μπορεί να στείλουν δύο μηνύματα: σοβαρότητας και σταθερότητας. Όταν λέω σοβαρότητα, στη συγκεκριμένη περίπτωση εννοώ σοβαρή εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή. Μετά τις περιπέτειες της τελευταίας δεκαετίας, η Ελλάδα δεν είναι η ώρα να εξάγει γραφικότητα στις Βρυξέλλες. Πολύ περισσότερο που θα κριθούν από την Ευρωβουλή πολύ σοβαρά ευρωπαϊκά και εθνικά θέματα, όπως είναι η συνέχιση ή μη του Ταμείου Ανάκαμψης, η ίδρυση ή μη ενός ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου για τη στήριξη της άμυνάς μας, και η νέα Κοινή Αγροτική πολιτική. Καλό είναι με την Ευρώπη να μην παίζουμε!

Όταν λέω σταθερότητα, εννοώ, αν πραγματικά μας ενδιαφέρει, να διαφυλάξουμε αυτά που πετύχαμε και να επιτρέψουμε στη χώρα να προχωρήσει μπροστά, συνδυάζοντας το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής -που παράγει ήδη αποτελέσματα- με ένα πολιτικό κλίμα χωρίς αναταράξεις που θα προκαλέσουν δυσκολίες για την πορεία μας προς τα εμπρός. Η κυβέρνηση, φυσικά, θα εξακολουθήσει να κυβερνά ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Όμως, πρόσθετες δυσκολίες και βαρίδια στην κυβέρνηση, είναι βαρίδι για την οικονομία και τις οικογένειες όλων μας. Οι Έλληνες τα καταλαβαίνουν όλα αυτά. Γι’αυτό το λόγο πιστεύω, θα πουν «ναι» στη σοβαρότητα, στη σταθερότητα και στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια «ναι» στη Νέα Δημοκρατία!

 Πώς κρίνετε τις οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια και τα φορολογικά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε, όπως ξέρετε, δύο ξεχωριστές προτάσεις νόμου για όλα αυτά. Αναγκαστικά, λοιπόν, τις μέτρησε επισήμως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και βρήκε ότι οι υποσχέσεις του κ. Κασσελάκη κοστίζουν για τέσσερα χρόνια 45 δισ. ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους. Πέντε φορές, δηλαδή, το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για αυτή την τετραετία. Ο Πρωθυπουργός έκανε τα αποκαλυπτήρια της ανόητης και επικίνδυνης αυτής πολιτικής στη Βουλή. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ κοστίζουν πανάκριβα στην κοινωνία και στους φορολογούμενους. Υπόσχονται δωρεάν γεύματα με τα λεφτά των άλλων. Αυτό, όμως, είναι προφανές, πως θα έχει τουλάχιστον δύο δυσμενείς συνέπειες. Πρώτον, τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και την επιστροφή σε υπερβολικά ελλείμματα και στα μνημόνια, με αποτέλεσμα να πάνε χαμένες οι θυσίες των τελευταίων ετών. Και, δεύτερον, στο κλείσιμο μιας σειράς επιχειρήσεων, που θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα από τη φορολογία, στην απόλυση εργαζομένων, στην εκτίναξη της ανεργίας. Γι’αυτό επιμένω ότι η πολιτική τους είναι ανόητη και επικίνδυνη!

Έχετε κάνει τρεις θητείες ως ευρωβουλευτής. Η ακροδεξιά και η εθνικιστική δεξιά δεν ήταν ποτέ τόσο ψηλά στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Σας ανησυχεί ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να ενταθεί μετά τις προσεχείς κάλπες;

 Δεν θέλω να προβώ σε προβλέψεις. Θα δούμε στις εκλογές κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί αυτή η τάση. Αυτό το οποίο θέλω να σημειώσω είναι ότι τη ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, μπορείς να την περιορίσεις όταν εφαρμόζεις μία σοβαρή πολιτική που απαντά στα προβλήματά του. Όταν -απέναντι σε όσους εμπορεύονται τις ιδέες του έθνους, της πατρίδας ή της κοινωνικής ευαισθησίας- απαντάς με χειροπιαστό έργο για την προστασία των συμφερόντων της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών. Αυτό κάνουμε πέντε χρόνια τώρα -με την αποτελεσματική προστασία των συνόρων μας, την ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης, την εφαρμογή μίας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, η οποία είναι προϋπόθεση για όλα όσα αναφέρω. Γι’αυτό και η Νέα Δημοκρατία είναι πέντε χρόνια τώρα ένα από τα ισχυρότερα -αν όχι το ισχυρότερο- κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη και γι’αυτό το λόγο άλλα ευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα δείχνουν ενδιαφέρον για το δικό μας μοντέλο διακυβέρνησης. Αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο -κάνοντας και τις όποιες διορθώσεις όπου είναι απαραίτητο- πιστεύω ότι στο τέλος ακόμη περισσότεροι πολίτες θα εμπιστευθούν την επιλογή σοβαρότητας και κοινής λογικής που εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία!

 Κύριε Χατζηδάκη, ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες στην πορεία προς τις κάλπες φαίνεται πως είναι η ακρίβεια. Ο πληθωρισμός στη χώρα μας μειώνεται, αλλά παραμένει υψηλότερος από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Έχει άλλα «εργαλεία» η κυβέρνηση για να τιθασεύσει την ακρίβεια;

 Απαντάμε στην ακρίβεια με τρία διαφορετικά όπλα: Ανταγωνισμός, έλεγχοι, αυξήσεις μισθών. Είδατε μετά τις αναταράξεις του 2022, πώς λειτουργεί πια το 2024 ο ανταγωνισμός στο ηλεκτρικό ρεύμα. Με τα τιμολόγια διαφόρων χρωμάτων υπάρχουν πολύ περισσότερες προσφορές από τους παρόχους, περισσότερες επιλογές για τον καταναλωτή και χαμηλότερες τιμές. Την ίδια λογική υπηρετεί και η επιστολή Μητσοτάκη στην κ. Φον Ντερ Λάιεν. Αυτό που καταγγέλει είναι νόθευση του ανταγωνισμού και των κανόνων την ενιαίας αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και ζητάει να αξιοποιηθεί ο θεσμικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μπουν ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες στη θέση τους. Πολύ περισσότερο που η ίδια η μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταλήγει ότι χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές. Όταν μιλάω για ελέγχους, αναφέρομαι στους ελέγχους και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη ΔΙΜΕΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης για παράνομες πρακτικές τόσο σε ελληνικές όσο και σε πολυεθνικές επιχειρήσεις. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο σε αντίστοιχη έκταση. Όσον αφορά δε τους μισθούς, εξαντλούμε τις δυνατότητες: Της οικονομίας για τον ιδιωτικό τομέα. Και του προϋπολογισμού για τον δημόσιο τομέα. Στους δημοσίους υπαλλήλους δόθηκαν αυξήσεις μετά από 13 χρόνια. Ενώ, ειδικά για τον κατώτατο μισθό, οι αυξήσεις σωρευτικά από το 2019 και μετά είναι 28% με αντίστοιχη αύξηση του πληθωρισμού 16%. Συνεχίζουμε, όμως, την προσπάθεια. Γνωρίζουμε ότι το θέμα αυτό απασχολεί, όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά όλους τους Ευρωπαίους. Συντονιζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και -αφήνοντας στην άκρη κομπογιαννίτικες πρακτικές- επιχειρούμε να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα σύγχρονες και αποτελεσματικές λύσεις!

 ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προτείνουν μείωση φορολογικών συντελεστών για να μειωθούν οι τιμές στο ράφι, με έμφαση στην προσωρινή μείωση στον ΦΠΑ στα τρόφιμα. Η κυβέρνηση γιατί αρνείται να μπει στη συζήτηση αυτή;

Πρώτα απ’όλα διότι εισπράττουμε λεφτά, τα οποία τα διαθέτουμε για να πληρώσουμε στη συνέχεια μισθούς, συντάξεις και να εφαρμόσουμε μία κοινωνική πολιτική. Αν τα λεφτά αυτά δεν τα εισπράτταμε, οι πολίτες θα διαμαρτύρονταν -και δικαίως- γιατί δεν πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Δεύτερον, διότι δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις εισαγωγές και να δημιουργήσουμε πρόβλημα στο ισοζύγιο. Αντίθετα, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και ένα πραγματικά αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα. Τρίτον, διότι η χώρα μας έχει πλέον δημοσιονομική σταθερότητα που επετεύχθη με πολλές θυσίες. Θα ήταν κρίμα να διακινδυνεύσουμε την σταθερότητα και να επιστρέψουμε στις κακές πρακτικές του παρελθόντος. Και τέταρτον διότι όπως έγινε στην Ισπανία και σε μία σειρά άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως έγινε και στην Ελλάδα παλιότερα, αλλά και όπως είχε πει και ο κ. Τσίπρας στη Βουλή όταν ήταν πρωθυπουργός, η μείωση του ΦΠΑ δεν περνάει τελικά στον καταναλωτή, διότι την ενθυλακώνουν οι λεγόμενοι «ενδιάμεσοι». Αν, δηλαδή, ενδίδαμε στις πιέσεις, θα εφαρμόζαμε ένα μέτρο το οποίο θα ήταν αποτελεσματικό και σίγουρα θα κόστιζε πολύ, διακινδυνεύοντας τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Και, ως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν έχω κανένα σκοπό να βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού!

 Θα υπάρξει παράταση για τον χαμηλό ΦΠΑ σε καφέ και αφεψήματα, που λήγει τέλος Ιουνίου;

 Για αυτά τα προϊόντα για τα οποία επί κορωνοϊού υπήρξε μία μείωση, δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση. Η όποια «φιλολογία» είναι πρόωρη. Κάνουμε μία μελέτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο