Ποιες οι αδυναμίες της Σοφοκλέους σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια;
Σε σχέση με τα χρηματιστήρια των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σοφοκλέους βρίσκεται σε κάποια διαφορά φάσεως. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει κριθεί ακόμα ως ώριμη αγορά. Κατά συνέπεια είναι μια αγορά στην οποία παρουσιάζονται ανωμαλίες όσον αφορά την λειτουργία της. Αυτό επιτείνεται από δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι η τζογαδόρικη νοοτροπία πολλών συμπατριωτών μας, οι οποίοι συγχέουν την επένδυση με το εύκολο κέρδος. Ο δεύτερος είναι γιατί η κυβέρνηση άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν χωρίς να λάβει κανένα μέτρο θωράκισης του χρηματιστηρίου από παιδικές ασθένειες και επικίνδυνα παιχνίδια. Τελικά είχαμε μεταφορά κεφαλαίων από τους φτωχούς στους πλούσιους και ο έλληνας πολίτης έπεσε θύμα της αυταρέσκειας και της ανεπάρκειας της κυβερνητικής πολιτικής.
Πως μπορεί να αντιστραφεί το ελληνικό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Με μέτρα που θα δημιουργούν εμπιστοσύνη στους θεσμούς του χρηματιστηρίου και με κινήσει που θα κάνουν το χρηματιστήριο πιο ελκυστικό από επενδυτικής πλευράς. Το κυριότερο όμως είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία. Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο η κυβέρνηση παραμένει αυτάρεσκη και αδρανείς. Έχουμε μια κυβέρνηση που μετά τις εκλογές βρίσκεται σε κατάσταση υπνηλίας. Αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι διαρθρωτικές αλλαγές με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις που να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι κάτι αλλάζει στις οικονομικές δομές της Ελλάδας.
Ένα από τα επόμενα αγκάθια για την κυβέρνηση είναι και το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές όσο επώδυνες και αν είναι αυτές;
Το κρυφό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων είναι σε δυσθεώρητα ύψη. Είναι περίπου στο 190% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Είναι προφανές ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με την αναβολή. Χρειάζεται ένα θαρραλέο σχέδιο το οποίο να συνδυάζει την αποφασιστικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα πρέπει να αναγνωρίσουμε κάτι που αρχίζει να γίνεται παραδεκτό σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ότι το σημερινό σύστημα αλληλεγγύης των γενεών το οποίο στηρίζεται στην αναλογία τ4 εργαζόμενοι για 1 συνταξιούχο έχει φθάσει στα όρια του, καθώς λόγω του δημογραφικού έχουμε φθάσει σε μια αναλογία 2 εργαζόμενοι για ένα συνταξιούχο. Πρέπει λοιπόν να δοκιμάσουμε και άλλες προσεγγίσεις.
Ποιες βασικές αλλαγές θεωρείτε επιβεβλημένες για την βιωσιμότητα του συστήματος;
Θεωρώ ότι πρέπει να κινηθούμε σε ένα τριαξονικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ο πρώτος άξονας θα πρέπει να αναφέρεται σ’ ένα δημόσιο πρόγραμμα συνταξιοδότησης διανεμητικού χαρακτήρα υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων. Ο δεύτερος άξονας είναι το λεγόμενο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και θα αφορά το σύνολο του οικονομικώς ενεργού πληθυσμού. Με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα ο ασφαλισμένος θα έχει μια απευθείας σχέση με το ταμείο του. Θα προσδιορίζει ο ίδιος τελικά το ύψος της σύνταξης που θέλει να πάρει, αφού προηγουμένως έχει καθορίσει το ύψος της εισφοράς του. Τέλος ο τρίτος άξονας θα είναι η επικουρική ιδιωτική ασφάλιση για όσους το επιθυμούν. Το τριαξονικό αυτό σύστημα θα βασίζεται κυρίως στο κεφαλαιοποιητικό σκέλος για να αυξηθεί η βιωσιμότητα των ταμείων και να βελτιωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της εθνικής οικονομίας.
Πιστεύετε ότι το επικείμενο συνέδριο αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την ΝΔ;
Δεν θεωρώ ότι είναι η τελευταία ευκαιρία. Θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Σ’ αυτό το συνέδριο δεν πρέπει να σταθούμε απλά και μόνο στο γεγονός ότι η ιδεολογία μας έχει δικαιωθεί ή να διατρανώσουμε για άλλη μια φορά την ενότητα μας. Πρέπει να δούμε πώς οι ιδέες μας μεταφράζονται σε καθημερινή πρακτική. Πώς μπορούμε να κάνουμε πιο σαφή τον πολιτικό μας λόγο. Και βεβαίως, ταυτόχρονα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις κομματικές δομές εκείνες που θα μας επιτρέψουν να συστρατεύσουμε στον κομματικό μηχανισμό πολίτες που έχουν σημαντικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο όταν τα μέλη πέρα από υποχρεώσεις έχουν και ουσιαστικά δικαιώματα.
Η ΝΔ χρειάζεται επανίδρυση και πως μπορεί αυτή να επιτευχθεί;
Δεν με ενδιαφέρει ο όρος, αλλά με ενδιαφέρει ότι η ΝΔ χρειάζεται μια νέα αρχή. Κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει στο 2001 με τα δεδομένα της δεκαετίας του ’70 και του ’80. Διότι οι περιστάσεις σήμερα είναι τελείως διαφορετικές. Είμαστε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, των κοινωνίας των πληροφοριών, της βιοτεχνολογίας, των μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων. Θέματα τα οποία επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του πολίτη. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτά τα θέματα θα πρέπει να αποτελούν βασικά στοιχεία του πολιτικού μας λόγου.
Τι φταιει λετε και η ΝΔ βρίσκεται εκτός εξουσίας τόσα χρόνια;
Από το ’80 και μετά εν ονόματι της αμφισβήτησης του αρχηγού ο διάλογος στην κεντροδεξιά ενοχοποιήθηκε και στο όνομα της ενότητας κρύψαμε τα προβλήματα μας κάτω από το χαλί. Η ΝΔ έχει επίσης πληρώσει τους κατά καιρούς εγωισμούς των υψηλόβαθμων στελεχών της. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Το κυριότερο είναι η έλλειψη παραγωγής πολιτικής και η επικράτηση της λογικής του ώριμου φρούτου.
Συμφωνείτε με την άποψη που εκφράζουν πολλά στελέχη της ΝΔ ότι δεν πρέπει να κοπούν οι γέφυρες με τον Δ.Αβραμόπουλο;
Εκείνο το οποίο πιστεύω είναι ότι χρειάζεται πολιτισμός στην πολιτική. Από εκεί και πέρα είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για συνεργασία. Κάθε πράγμα στον καιρό του.