Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Απ’ αυτό το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει ηττημένος – Ήρθε στη Βουλή χωρίς στοιχεία και με περίσσευμα υποκρισίας – Ομιλία στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

«Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

 Θα ήθελα να ευχαριστήσω, ιδίως το ΣΥΡΙΖΑ, για τον φανατισμό με τον οποίο τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του. Φανατισμός ο οποίος αποδεικνύει δύο τουλάχιστον πράγματα: Πρώτον την πολιτική υποκρισία και γενικότερα το είδος της πολιτικής αισθητικής αυτού του κόμματος και δεύτερον το βαθύτατο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μετά τις εκλογές και ιδιαίτερα του τελευταίους μήνες ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του. Έτσι κι εδώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν να υψώσουν τη φωνή τους, χωρίς να έχουν επί της ουσίας να πουν τίποτα. Και πραγματικά ανυπομονώ να προχωρήσει η συζήτηση και βάσει των κανόνων, που θα τεθούν και από τη διάσκεψη των προέδρων, να γίνει όσο πιο εκτεταμένη συζήτηση μπορεί να γίνει στη Βουλή, για να αποδειχθεί η πολιτική γύμνια του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι πίσω από τις κραυγές δεν υπάρχει τίποτα. Απολύτως τίποτα. Υπάρχει απλώς η αγωνία της υπογράμμισης της υπάρξεώς τους πολιτικά. Όταν μπούμε στην ουσία θα διαπιστώσουν όλοι οι συνάδελφοι και όλοι οι Έλληνες ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται από τη μία πλευρά να λύσει μια σειρά από προβλήματα που χρόνιζαν εδώ και πολύ καιρό και από την άλλη πλευρά θα διαπιστώσουν όλοι ότι οι λύσεις κινούνται στον δρόμο της Ευρώπης.

 Άλλωστε, κυρίες και κύριοι, μιλάμε για περιβαλλοντική πολιτική. Και μετά την κοινή αγροτική πολιτική, το γνωρίζετε, η περιβαλλοντική πολιτική είναι η πλέον κοινή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως και να θέλουμε να κάνουμε του κεφαλιού μας, δεν μπορούμε. Τι συζητάμε; Στο Κοινοβούλιο αυτό πρέπει να γίνονται σοβαρότερες συζητήσεις. Και επαναλαμβάνω ότι ανυπομονώ να ξεκινήσει η συζήτηση για να τα συζητήσουμε όλα, άρθρο-άρθρο. Για να φανεί η υποκρισία και το πολιτικό θέατρο.

 Τώρα, έρχομαι σε δύο επιμέρους κεφάλαια της συζητήσεως που έχει προηγηθεί εδώ και μία ώρα, γιατί στο πλαίσιο της «φιμώσεως» του Κοινοβουλίου συζητάμε για τα διαδικαστικά εδώ και μία ώρα. Τέτοια φοβερή φίμωση έχει επέλθει.

 Πρώτον, όσον αφορά στη διαδικασία, η διαβούλευση από το Υπουργείο. Η πρώτη διαβούλευση γι’ αυτό το νομοσχέδιο, μιας πρόσφατα εκλεγμένης κυβερνήσεως -το υπενθυμίζω κι αυτό- ξεκίνησε τον Οκτώβριο για τους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών. Και συνεχίζεται αυτή η διαβούλευση με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις κάθε δίμηνο. Μία φορά στους δύο μήνες καλούνται από το Υπουργείο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σε μια διαδικασία που δεν έχει προηγούμενο. Διότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις τις καλούσαν. Εμείς που υποτίθεται ότι είμαστε «αντι-περιβαλλοντικοί», είμαστε οι πρώτοι που τους καλούμε.

 Κατόπιν παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο στα τέλη Φεβρουαρίου.

 Έχω την εντύπωση ότι αυτό δεν μπορεί να διαψευστεί, όπως δεν μπορεί να διαψευστεί και στην πράξη. Αν δείτε τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν -και είναι δημόσιες, γιατί είναι δημόσια τα κείμενα της διαβούλευσης- θα δείτε ότι το κείμενο που σήμερα συζητείται σε σχέση με το κείμενο που παρουσιάστηκε στα τέλη Φεβρουαρίου έχει λάβει υπόψιν πολλές παρατηρήσεις όλων αυτών των φορέων. Ιδιαίτερα στο κεφάλαιο, που από ό,τι καταλαβαίνω επικεντρώνεται η προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, που είναι για τις περιοχές Natura. Εκεί κάναμε τις περισσότερες αλλαγές βάσει της διαβούλευσης.

 Επίσης, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, έκπληξη ίσως για σας, ενώ λέγατε ότι θα περάσουμε και από εδώ χωρίς διαβούλευση το νομοσχέδιο, η κυβερνητική πλειοψηφία έχει αποφασίσει -πολύ σωστά φυσικά- να γίνει και εδώ διαβούλευση. Ακόμα μία διαβούλευση. Σας παρακαλώ λοιπόν, αφήστε στην άκρη τουλάχιστον το επιχείρημα σε σχέση με τη διαβούλευση. Δεν το θεωρώ πάρα πολύ σοβαρό, για να το πω κομψά. Δεν νομίζω ότι αυξάνει την αξιοπιστία σας και εντείνει τη σοβαρότητα των επιχειρημάτων σας.

 Από εκεί και πέρα, αφού ολοκληρωθεί εδώ η διαδικασία, θα πάμε στην Ολομέλεια. Θα αποφασίσει η διάσκεψη των προέδρων αν θέλει -δεν ξέρω τι θα κάνει ακριβώς την επόμενη εβδομάδα- αλλά και βάσει της υφισταμένης αποφάσεως θέλω να σας θυμίσω ότι θα γίνουν δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Πολλά νομοσχέδια σοβαρά έχουν περάσει και τώρα και παλαιότερα με μία συνεδρίαση. Μπορείτε να μιλήσετε. Μπορεί να μιλήσει ο αρχηγός του κόμματός σας αν θέλει να μας καταγγείλει. Θα χαρώ πάρα πολύ να έρθει να μας πει πού παραβιάζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο, γιατί έχω ενδιαφέρουσες απαντήσεις να του δώσω και γι’ αυτό και για τα κατορθώματά σας τα περιβαλλοντικά. Θα περιμένω με πολύ χαρά και πολύ ανυπομονησία να ακούσω τον αρχηγό σας αν θέλει να έρθει να μιλήσει.

 Από εκεί και πέρα, προφανώς υπάρχουν τα δικαιώματα που απορρέουν από το Σύνταγμα -αλίμονο, δεν κοκορευόμαστε γι’ αυτό- για τις όποιες ενστάσεις αντισυνταγματικότητας θέλετε να καταθέσετε. Κι εκεί θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Και επίσης θα μπορείτε να κάνετε ονομαστική ψηφοφορία.

 Για την ΚΕΝΕ, το οποίο τίθεται και ξανατίθεται, πραγματικά μου κάνει εντύπωση γιατί θυμηθήκατε το θέμα αυτό στις 28 Απριλίου. Το ζήτημα έχει ρυθμιστεί από το καλοκαίρι, από το νόμο που πέρασε έχει διευθετηθεί το θέμα της ΚΕΝΕ. Θα συσταθεί μια άλλη Επιτροπή που θα προχωρήσει. Εν τω μεταξύ πάντως όλα τα νομοσχέδια για τα οποία δεν έχετε αντιδράσει -εκτός αν ήσασταν αλλού, ήσασταν άλλο κόμμα, δεν είχατε καταλάβει τα ελληνικά του κειμένου- όλα τα νομοσχέδια είχαν περάσει με βάσει αυτή την πρόβλεψη. Εδώ είναι το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο το θυμάται ο ΣΥΡΙΖΑ. Να μας εξηγήσει γιατί. Και πού ακριβώς συνίσταται η παραβίαση. Ξαναλέω ότι είναι πρόβλεψη του νόμου και κατά το νόμο θα συσταθεί Επιτροπή αργότερα. Ο νόμος εφαρμόζεται στο ακέραιο. Η τοποθέτησή σας αυτή κ. Φάμελλε είναι τόσο σοβαρή πολιτικά όσο και οι προηγούμενες.

 Τώρα, προχωρώ πέραν των διαδικαστικών, γιατί νομίζω σπαταλήσαμε αρκετή ώρα για να αποδείξουμε ότι έγινε διαβούλευση μεγαλύτερη απ’ ότι γίνεται στα υπόλοιπα νομοσχέδια πάντως. Και του δικού μας Υπουργείου. Και των υπολοίπων Υπουργείων. Και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όλων των κυβερνήσεων. Θέλω να προχωρήσω λίγο παραπάνω, γιατί τέθηκαν παρεμπιπτόντως και κάποια θέματα ουσίας. Ένα που σχετίζεται με αυτή τη διαδικασία.

 Κάποιοι είπαν: «γιατί επείγεστε τόσο πολύ;». Μα δεν επειγόμαστε εμείς, επείγεται η Ελλάδα. Επείγεται η Ελλάδα να είναι έτοιμη για τη μετά-κορωνοϊό εποχή, γιατί υφίσταται ένα πλήγμα η οικονομία μας και όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες, επομένως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσελκύσουμε επενδύσεις και να είμαστε οργανωμένοι την επόμενη μέρα. Αν τα αφήσουμε όλα, όπως είναι σήμερα, οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που διαρκούν 6-8 χρόνια, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαρκούν 100–150 μέρες. Προφανώς ο επενδυτής δεν θα πάει στη χώρα του «ου μπλέξεις», δηλαδή στην Ελλάδα, αλλά θα πάει αλλού, ν’ ανοίξει καινούριες δουλειές κι εμείς εδώ θα είμαστε θύματα της ύφεσης και μιας νέας κρίσης. Ε, δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στους εαυτούς μας, ούτε στη χώρα ό,τι και να λέτε. Διότι εσείς που κουνάτε το δάκτυλο σήμερα, γι’ αυτές τις διατάξεις, θα κουνάτε το δάχτυλο αύριο, μεθαύριο, λέγοντας ότι αφήσαμε τη χώρα και ξαναβούλιαξε. Δεν θα το κάνουμε. Τη χάρη αυτή δεν θα σας την κάνουμε όσο και να επιμένετε όσο και να κουνάτε το δάχτυλο.

 Δεν επειγόμαστε εμείς να φέρουμε αυτό το νομοσχέδιο. Επείγονται οι αγρότες, οι οποίοι είναι όμηροι των δικών σας διατάξεων σε σχέση με τους δασικούς χάρτες. 170.000 τώρα ελληνικές οικογένειες έχουν υποβάλλει αντιρρήσεις, διότι όπως εκπονήσατε τους δασικούς χάρτες –και εδώ πρέπει να απολογηθείτε- ενώ το Κράτος έρχεται με πράξεις της Διοίκησης (απαλλοτριώσεις, αναδασμοί κ.λπ.) και τους λέει: «αυτά τα χωράφια είναι αγροτικά». Βούλα σφραγίδα κρατική. Εσείς, όπως ρυθμίσατε το πράγμα τους είπατε: «αυτά τα χωράφια που καλλιεργείτε εδώ επί δεκαετίες, από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι χωράφια, είναι δάση!». Πού είναι τα δάση; Στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ. Πραγματικά είμαι περίεργος όταν θα έρθουμε σε αυτό να τοποθετηθείτε και εσείς και όποιος μιλήσει σε υψηλότερο επίπεδο, να δούμε τι θα πείτε; Επιμένετε ότι τα χωράφια των ανθρώπων είναι δάση; Και επιμένετε να μην παίρνουν επιδοτήσεις από την ΕΕ; Πείτε το. Εσείς που λέτε ότι όλα αυτά να τα καθυστερήσουμε.

 Δεν επειγόμαστε εμείς να φέρουμε αυτό το νομοσχέδιο. Επείγονται αυτοί που πράγματι έχουν ευαισθησία για το περιβάλλον, όχι στα χαρτιά, σε σχέση με τα κόλπα με τις πλαστικές σακούλες, που επέτρεψε η ίδια η νομοθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει. Γιατί μπήκε το τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες και βγαίνουν πιο χοντρές για να κυκλοφορούν δωρεάν, επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Αυτό ναι,  επειγόμεθα να το τερματίσουμε. Πείτε αν είστε αντίθετοι.

 Επίσης δεν επειγόμαστε εμείς να προχωρήσουμε με αυτό το νομοσχέδιο. Βιάζονται οι νησιώτες, διότι πρέπει να κλείσει και ιδίως ενόψει της τουριστικής περιόδου το θέμα με το μπάχαλο ως προς τα απορρίμματα σε όλα τα νησιά μας. Και φέρνουμε ρυθμίσεις και για το Ιόνιο και για το Νότιο Αιγαίο για να προχωρήσουν αυτά τα θέματα πάρα πολύ γρήγορα. Για τους νησιώτες επειγόμαστε, για τους αγρότες επειγόμαστε, για την οικονομία στο σύνολο της επειγόμαστε.

 Δεν έχουμε ανάγκη από περιβαλλοντικά πιστοποιητικά από οποιονδήποτε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά θεωρείται «πράσινος» πρωθυπουργός σε όλη την Ευρώπη.

Και αυτό το νομοσχέδιο και με τις τομές που κάνει στις αδειοδοτήσεις και στις περιοχές Natura, σεβόμενο το ευρωπαϊκό δίκαιο, είναι ένα νομοσχέδιο πράσινης ανάπτυξης. Διότι και για το ένα θέμα και για το άλλο ακολουθούμε απολύτως τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και τη νομοθεσία. Και εδώ είμαι και σας προκαλώ να μου πείτε ποιες είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν εφαρμόζουν αυτά που θέλουμε να εφαρμόσουμε εμείς ως προς τις αδειοδοτήσεις και ως προς τις περιοχές Νatura.

 Διότι δεν θα σας αφήσουμε να  συνθηματολογείτε μέχρι τέλους. Απ’ αυτό το νομοσχέδιο θα φύγετε ηττημένοι και απολογούμενοι.

 Έστω ότι έχουμε παραλάβει μια σειρά από υποθέσεις που άνοιξαν επί ΣΥΡΙΖΑ, και είναι αυτούς τους μήνες, ανοιχτές στις Βρυξέλλες, λόγω της «μεγάλης», «απίστευτης» ευαισθησίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα, θέλω να θυμίσω ότι είναι το κόμμα που άφησε το τεράστιο πρόβλημα στη Φυλή, διότι το Υπουργείο και η κυρία Δούρου ακύρωσαν τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και του κυρίου Σγουρού, αν αμφισβητεί ότι είναι το κόμμα που χειρίστηκε με έναν απίστευτο τρόπο για το Περιβάλλον, το ναυάγιο της Αγίας Ζώνης, αν αμφισβητεί ότι είναι το κόμμα επί των ημερών του οποίου κηρύχτηκε αντισυνταγματικός ο νόμος ο δικός σας για τις οικιστικές πυκνώσεις που σήμερα προσπαθούμε να διορθώσουμε, αν αμφισβητείτε ότι εσείς δημιουργήσατε το ανεξέλεγκτο πρόβλημα τουρισμού στη Χρυσή κάτω στο Λασίθι, αν αμφισβητείτε ότι είστε το κόμμα που δεν έκανε τίποτα για την ανακύκλωση, πράγμα για το οποίο φαίνεται σε όλα τα χαρτιά, αν τα αμφισβητείτε όλα αυτά.

 Εγώ στη θέση σας θα ήμουν πιο σεμνός και ξέρετε ότι επειδή εδώ όλοι κρινόμαστε όχι μόνον πολιτικά – στα πλαίσια μια θεσμικής συζήτησης – αλλά κρινόμαστε και προσωπικά και όλοι είμαστε υπόλογοι απέναντι στα παιδιά μας, διότι έχουμε παιδιά και νοιαζόμαστε για το μέλλον. Εσείς δεν νοιαζόσαστε για το παιδί μου πιο πολύ απ΄ ό,τι νοιάζομαι εγώ. Δεν θα σας αφήσουμε και δεν θα σας αφήσω να λέτε πράγματα παντελώς αστήριχτα στο πλαίσιο ενός πολιτικού θεάτρου.

Θα βγείτε ηττημένοι από αυτό το νομοσχέδιο, διότι ήρθατε να δώσετε μια μάχη χωρίς στοιχεία με ένα περίσσευμα πολιτικής υποκρισίας».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο