Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Απαγόρευση των βλαβερών λιπαρών στο φαγητό και επιβολή υποχρεωτικής θερμιδικής σήμανσης: Ερώτηση – Πρόταση του Κ. Χατζηδάκη στην Κομισιόν

Την παρέμβαση της Κομισιόν έτσι ώστε να απαγορευθούν βλαβερά λιπαρά οξέα που χρησιμοποιούν κυρίως οι αλυσίδες fast food, αλλά και να προωθηθεί ένα σύστημα θερμιδικής σήμανσης στα γεύματα, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.


Συγκεκριμένα, με αφορμή την πρόταση του Συμβουλίου Υγείας της Πόλης της Νέας Υόρκης να απαγορευτεί η χρήση τρανσ-λιπαρών οξέων από εστιατόρια και αλυσίδες γρήγορου φαγητού, ο κ. Χατζηδάκης ζητά από την Επιτροπή να προωθήσει το μέτρο αυτό και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα λιπαρά αυτά, τα οποία βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα όπως στη μαργαρίνη, στα μπισκότα και στα τηγανητά, είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, συντελούν στην αύξηση της “κακής” χοληστερόλης και μπορεί να προκαλέσουν αρτηριοσκλήρωση και καρδιακά επεισόδια. Αναφέρεται επίσης ότι αντίστοιχα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί στη Δανία. Παράλληλα, το Συμβούλιο της Νέας Υόρκης πρότεινε να εφαρμοστεί νέο σύστημα θερμιδικής σήμανσης στα γεύματα που προσφέρουν τα εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένων και των αλυσίδων fast food, για πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών.


Ο κ. Χατζηδάκης, αναγνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων, ζήτησε να πληροφορηθεί από την Κομισιόν αν σκοπεύει να υιοθετήσει μέτρα όπως η απαγόρευση των βλαβερών λιπαρών και η θερμιδική σήμανση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία της Κομισιόν λειτουργεί ήδη η λεγόμενη Πλατφόρμα για τη Δίαιτα, τη Φυσική Δραστηριότητα και την Υγεία, η οποία προωθεί μεν αντίστοιχα μέτρα, αλλά σε εθελοντική βάση. Ο ευρωβουλευτής αναγνωρίζει στην ερώτησή του τη χρησιμότητα της Πλατφόρμας καθώς επίσης και τις εθελοντικές πρωτοβουλίες από την πλευρά ορισμένων εστιατορίων έτοιμου φαγητού που αντικαθιστούν τα βλαβερά λιπαρά με πιο αγνά υλικά. Παρατηρεί, ωστόσο, ότι οι πρωτοβουλίες αυτές μπορεί να μην είναι επαρκείς και να απαιτηθεί ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.


Μετάβαση στο περιεχόμενο