Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Απάντηση Χατζηδάκη στη δήλωση Ανωμερίτη για την επιστροφή 155 δις δρχ στις Βρυξέλλες

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ.Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση απαντώντας σε ανακοίνωση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, πρώην Υπουργού Γεωργίας κ.Ανωμερίτη, σχετικά με την επιστροφή 155 δισεκατομμυρίων δραχμών στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ 1997 και 2000 από την Ελλάδα.


“Για το ΠΑΣΟΚ προφανώς ισχύσει το γνωστό δόγμα, “όταν η πραγματικότητα δεν μας βολεύει, τόσο το χειρότερο για την ίδια την πραγματικότητα”. Στην απάντησή του σχετικά με τις αποκαλύψεις μου, ο κ.Ανωμερίτης, ενώ δεν φείδεται επιθέσεων εναντίον μου, δεν μας απαντά στο βασικό ερώτημα: Επιστρέψαμε στα κοινοτικά ταμεία 155 δισεκατομμύρια δραχμές μεταξύ 1997 και 2000 ή όχι; Και προφανώς δεν μας απαντά διότι περί αυτού δεν μπορεί να υπάρξει αρνητική απάντηση.


Όσον αφορά επιμέρους σημεία της ανακοίνωσης του θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:
Πρώτον, εγώ ποτέ δεν μίλησα χρησιμοποιώντας τον όρο “πρόστιμα”. Αντίθετα, χρησιμοποίησα τον επίσημο όρο “δημοσιονομικές διορθώσεις”. Αλλά αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία, ότι, δηλαδή, για την Ελλάδα υπήρξε υποχρέωση επιστροφής 155 δισεκατομμυρίων δραχμών μεταξύ 1997 και 2000 λόγω αδυναμιών του συστήματος καταβολής των ενισχύσεων στους αγρότες. Γεγονός που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και μειώνει, τελικά, το ύψος των ενισχύσεων της χώρας μας από τις Βρυξέλλες.


Δεύτερον, δεν είναι καθόλου αλήθεια ότι η χώρα μας βρίσκεται σχεδόν στον μέσο όρο όσον αφορά τις υποχρεώσεις επιστροφής πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έδωσα στην δημοσιότητα τους επίσημους πίνακες για το 1999 και το 2000, όπου φαίνεται ότι η χώρα μας είναι δεύτερη μετά την Πορτογαλία όσον αφορά το ποσοστό επιστροφής κονδυλίων σε σχέση με τις απολαβές από το Γεωργικό Ταμείο , ενώ από πλευράς απόλυτου ύψους επιστροφών, επιστρέφει τετραπλάσια ποσά σε σχέση με την εν λόγω χώρα.


Τρίτον, τα προβλήματα για τα οποία επιβλήθηκαν επιστροφές πόρων από το 1997 και μετά δεν αφορούν καθόλου την περίοδο 1991-1993. Αφορούν μεταγενέστερες περιόδους όπως άλλωστε αποδεικνύεται από την ανακοίνωση της Επιτροπής της 17ης Ιουλίου 2001. Η


ανακοίνωση αυτή, την οποία έδωσα στην δημοσιότητα, εξηγεί πως λειτουργεί το σύστημα των δημοσιονομικών διορθώσεων.


Τέταρτον, σχετικά με την ημερομηνία των δικών μου δηλώσεων: Αν ήθελα να δημιουργήσω εντυπώσεις, θα έπρεπε πράγματι να δημοσιοποιήσω την απάντηση του κ. Φίσλερ στις αρχές Ιανουαρίου, κατά την διάρκεια, δηλαδή, των κινητοποιήσεων, οπότε και περιήλθε στα χέρια μου. Το ότι την δημοσιοποίησα μετά, οφείλεται στο γεγονός, ότι θέλησα να βρω συγκριτικά στοιχεία (για την χώρα μας και τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης), έτσι ώστε η ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών για το συγκεκριμένο θέμα να είναι υπεύθυνη, πλήρης και σφαιρική. Ας μην απευθύνει, λοιπόν, ο κ.Ανωμερίτης “ερωτήματα” τα οποία στρέφονται τελικώς εις βάρος του.


Η κυβέρνηση αντί να αναλίσκεται σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις καλό θα ήταν να απολογηθεί στους Έλληνες πολίτες γι’ αυτό το νέο αρνητικό ρεκόρ της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να προσπαθήσει να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται έτσι ώστε το φαινόμενο αυτό να μην συνεχιστεί με την ίδια ένταση στο μέλλον.”


Μετάβαση στο περιεχόμενο