Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Απάντηση Χατζηδάκη στην ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ

Με αφορμή την δήλωση της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:


“Μένω κατάπληκτος με τη δήλωση της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ. Θέλω να τους καθησυχάσω ότι το “ευρωπαϊκό πολιτιστικό μοντέλο”, που τόσο έντονα νιώθουν ότι απειλείται, δεν κινδυνεύει με την αναγνώριση πτυχίων πανεπιστημίων άλλων κρατών μελών. Αντίθετα, κινδυνεύει με την αναβίωση απόψεων της δεκαετίας του ’50 και του ’60! Τότε πιστεύαμε ότι μόνο τα ελληνικά πτυχία είναι καλά και μόνο αυτά πρέπει να αναγνωρίζονται, κάθε κράτος να έχει δηλαδή τα δικά του πτυχία. Η νοοτροπία όμως αυτή θίγει και τους χιλιάδες Έλληνες που διέπρεψαν και διαπρέπουν στο εξωτερικό. Και φυσικά αντιβαίνει στις θεμελιώδεις ελευθερίες που κατοχυρώνονται στις Συνθήκες, την ελευθερία εγκατάστασης και διακίνησης των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αντιληφθεί ότι η ανώτατη εκπαίδευση δεν αποτελεί πλέον αγαθό πολυτελείας. Αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Δεν πρέπει να αισθανόμαστε στην Ελλάδα ότι απειλούμαστε από την αναγνώριση πτυχίων. Δεν έχουμε επίσης το δικαίωμα να αφήνουμε τους Έλληνες νέους να μοχθούν για την απόκτηση ενός πτυχίου, που δεν πρόκειται να αναγνωριστεί. Οι θέσεις αυτές είναι αρτηριοσκληρωτικές και ξεπερασμένες στην εποχή μας. Αυτό αποτελεί τον κανόνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να γίνει πεποίθηση και στη χώρα μας.


Σχετικά με τα υπόλοιπα επιχειρήματα που προβάλει η ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ, θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν οι ακόλουθες διευκρινήσεις:


1. Είναι παραπλανητικό να χρησιμοποιούμε μόνο νούμερα (15 υπέρ και 13 κατά), για να λέμε ότι η τροπολογία εγκρίθηκε στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με οριακή πλειοψηφία. Τα νούμερα αυτά αντιπροσωπεύουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία τριών πολιτικών ομάδων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Φιλελευθέρων και της Ένωσης για την Ευρώπη των Εθνών. Είναι γνωστό ότι οι πολιτικές αυτές ομάδες κατέχουν την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


2. Το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έγκρισης μίας νέας Οδηγίας που πρόκειται να αντικαταστήσει την Οδηγία 89/48 δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η τρέχουσα διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα διακοπεί. Μία δικαστική απόφαση άλλωστε εκδίδεται σχετικά με την παραβίαση του κοινοτικού δικαίου μία δεδομένη στιγμή. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η νέα Οδηγία, ως προς τις βασικές της αρχές και διατάξεις, δε διαφέρει από την Οδηγία 89/48. Η νέα Οδηγία δεν έχει εγκριθεί ακόμα, ενώ προβλέπεται και μεταβατική περίοδος δύο ετών μετά την έγκρισή της.


3. Πρέπει επίσης να απαλλαγούμε από την εσφαλμένη εντύπωση, που εντείνεται με τη δήλωση της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ, ότι με τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν πρόκειται να αναγνωριστούν πτυχία που εκδίδουν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών! Η τροπολογία αναφέρεται σε πτυχία που εκδίδονται από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια κρατών μελών της ΕΕ. Στα πανεπιστήμια αυτά δε θα επιβάλουμε εμείς δικούς μας κανόνες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να κλείσουμε ή να αναβαθμίσουμε κάποια από τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, αν το θέλουμε. Το ΠΑΣΟΚ το θέλει;”

Μετάβαση στο περιεχόμενο