Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Απάντηση στον Πρωθυπουργό για επιχειρήσεις και εξαγωγές

newspaper_120x80

Τις αρνητικές επιδόσεις πρέπει να αντιμετωπίσει χωρίς καθυστέρηση η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας της αγοράς που να μην το επισημαίνει. Διαφορετικά, ο «γίγαντας» στον οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, όχι απλώς δεν θα ξυπνήσει, αλλά θα πέσει σε βαθύ λήθαργο.

Ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης στους εξαγωγείς :

«Η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού και του αρμοδίου υπουργού υποσχέθηκε πάλι σήμερα πως θα κάνει μεγάλες αλλαγές στον τομέα της ανάπτυξης και της αγοράς. Μόνο που μέχρι στιγμής κινείται με την όπισθεν.

* Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, με τον τιμάριθμο σχεδόν στο 6%, ενώ ο σημερινός υπουργός είχε υποσχεθεί, ακόμα και μετεκλογικά, μείωση των βασικών καταναλωτικών αγαθών κατά 10%.
* Στο ΕΣΠΑ, που δήθεν θα υπήρχε επιτάχυνση, βρεθήκαμε από την 5η θέση στις απορροφήσεις πέρσι στην 23η  φέτος.
* Στο ΤΕΜΠΜΕ, που τώρα μετονομάζεται, έχουν δοθεί μόνο 2.500 εγγυήσεις για δάνεια, από 50.000 πέρσι.
* Η κυβέρνηση εξορκίζει με επικοινωνιακά «σύμφωνα ρευστότητας» τη μεγάλη πίεση που δέχεται η αγορά, ενώ το δημόσιο την ίδια στιγμή δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στις επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εξαγωγείς ενώπιον των οποίων μίλησε ο Πρωθυπουργός, που τους οφείλονται 500 περίπου εκατομμύρια ευρώ.
* Το επενδυτικό νομοσχέδιο της προηγούμενης υπουργού, αφού πολυδιαφημίστηκε, αποσύρθηκε και αναμένοντας το καινούριο νομοσχέδιο, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι στο 30% κάτω σε σχέση με πέρσι.
* Ο επίσης πολυδιαφημισμένος νόμος για τη γρήγορη αδειοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων (fast track) είναι αντιγραφή, σε πολύ μεγάλο βαθμό, του περσινού νόμου της Ν.Δ., που εν τω μεταξύ δεν έχει εφαρμοστεί.

Αυτές τις αρνητικές επιδόσεις πρέπει να αντιμετωπίσει χωρίς καθυστέρηση η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας της αγοράς που να μην το επισημαίνει. Διαφορετικά, ο «γίγαντας» στον οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, όχι απλώς δεν θα ξυπνήσει, αλλά θα πέσει σε βαθύ λήθαργο».

Μετάβαση στο περιεχόμενο